Bubbelbad

Sedan igår är jag husvakt åt en kollega under hennes semester. Det är helt underbart att vara husvakt, istället för ett trångt rum, ett delat smutsigt kök, en knarrig säng och en dusch som har varmvatten varannan dag lever jag nu i en stor lägenhet med tre meters takhöjd, uteplats, stort kök och upplyst bubbelbadkar. Helt underbart!

Igår firade jag härligheten med att laga mig själv lite kvällsmat, för första gången sedan i julas. Jag vet faktiskt inte hur jag har överlevt det senaste året, det har blivit många färdiga mackor, chokladkakor och bananer... Jag vill aldrig mera leva i ett kollektiv. Aldrig någonsin. Det är avskyvärt. Alla ni lyckliga människor med eget kök och egen toalett, uppskatta vad ni har!! Att bara kunna steka en korv i sin ensamhet är verkligen vardagslyx. Att dessutom kunna dricka ett glas rödvin i ett bubblande badkar... det är är helt outstanding!! Den närmaste månaden ska jag bubbla varje kväll!

image989

Spökstad

Tillbaka på jobbet efter min lilla semester...

Det är en lite konstig känsla i Bryssel nu. Augusti innebär semesterstängt för i princip alla EU:s institutioner och semestertider innebär i sin tur att hela EU-diasporan lämnar staden (tillsammans med en stor del av de vanliga brysselianerna)... Kvar är jag själv och några arma stackare till som håller fortet i väntan på det stora flertalets återkomst... I övrigt är stan i praktiken tom.

Arbetsuppgifterna är sporadiska och inkorgen ekar tomt, en konstig känsla helt enkelt!

TÄVLINGSRESULTAT

Tack till alla som deltog i "Sofia shoppar Second hand"-tävlingen nedan! Hela sju stycken tävlanden gissade helt rätt, självfallet blev det den tjusiga axelbandslösa varianten (# 2). Den var så svår att motstå, den satt som en smäck och var av så skönt material och fin färg att det blev ett väldigt lätt val. I sanningens namn skall avslöjas att jag dock var seriöst sugen på att även slå till på #3 "Den glittriga sälen", jag har svårt att tro att en kväll i en sådan blåsa kan bli något annat än succé! Förnuftet räddade mig dock från det impulsköpet.


Sofia iförd vinnarklänningen, supertjusig tycker jag. Nu är bara frågan när blåsan skall användas, inbjudningar till diverse finare tillställningar tages tacksamt emot!

Så, vem var det då som vann tävlingen??? Eftersom det även denna gång stod ett flertal tävlanden fick lotten åter avgöra. Detta resulterade i att Daniel H stod som slutlig vinnare. Gratulerar!!! Efteresom jag hade tänkt att priset skulle vara ett av mig designat halsband (något av dessa) blev jag nu lite konfunderad... Självklart kan Daniel få ett halsband om han vill, annars går priset bra att byta mot en hederlig afterworköl till hösten?? (Daniel är en god vän, jag ger inte ut en date med mig själv eller dylikt i pris.)  Vad säger du Daniel? Bira eller halsband?

Underbart är kort

Så var man tillbaka på belgisk mark igen då, efter fem underbara dagar i Rom, fyllda med sol och bad, italienskt öl och vin, god mat, shopping, kultur och tusen kyrkor... När jag satte ner foten vid Charlerois flygplats tidigare idag så tårades dock nästan ögonen, då den här synen mötte mig:


17 grader, snålblåst och pissregn


Då tycker jag att ett litet axplock ur semesteralbumet gör en på bra mycket bättre humör:

           
        

Nice, eller hur?! :)

Och imorgon börjar man jobba igen.... Underbart är verkligen skitkort! :(

På G

Äntligen. SEMESTER. Underbart!!!

Om exakt 3½ timme ska jag dock gå upp för att ta mig till flyget. Ibland är det jobbigt att ha semester, som nu till exempel. Jag hatar att gå upp mitt i natten. Sover oroligt i några timmar i rädsla för att försova sig, sen när man väl somnat in så ringer klockan... Same story every time.

Nåväl, jag ska ge det försök. Jag är verkligen galet trött....

Strax så bär det alltså iväg, mot Rom!!!

NY TÄVLING!!! - Sofia shoppar second hand

Inte för att jag kanske har varit direkt överaktiv på bloggen den senaste tiden, jag är ju trots allt en arbetande kvinna, men nu när jag ju ska iväg på semester kommer inläggen antagligen att droppa in än mer sällan. Därför tänkte jag ge er en lite klurig tävlingsuppgift att sysselsätta er med så länge:

För ett par veckor sedan begav jag mig ut på second hand-shopping. Här skulle shoppas en festlig klänning hade jag bestämt mig för. Utbudet i second hand-affärerna var helt otroligt, så jag var tvungen att ta bilder på mig själv innan jag kunde bestämma mig för vilket fynd som skulle få följa med mig hem. Er uppgift går nu ut på att gissa vilken av följande skapelser som jag till slut bestämde mig för, klurigt, I know. Alla var så fantastiska, fast på olika sätt.


Klänning #1 "Barbieklänningen"


Klänning #2 "Det rosa fodralet"


Klänning #3 "Den glittriga sälen"


Klänning #4 "Tennisklänningen"


Klänning #5 "Blomsterängen"

Jag har ännu inte riktigt bestämt vad vinsten kommer att vara, förutom äran, men jag garanterar att det blir något jättetjusigt!

Lycka till, må bäste man/kvinna vinna!

Vilken är snyggast?

Har precis varit på lunch och sitter nu och drömmer mig bort på Ikeas hemsida en stund...
 
Jag har nu praktiskt taget bestämt mig för att även slå till på en ny säng när jag gör min mastodontrunda på Ikea inför Stockholmsflytten. Min 120 centimeters är förvisso helt acceptabel men det känns som att jag har gjort mig förtjänt av något större. Särskilt efter att det senaste året ha sovit på knarriga 90 centimetersmadrasser i Bryssel och året innan det på en uppblåsbar säng i Australien (i ett helt år, kan ni fatta??!!)...

Nä, en dubbelsäng får det bli. Med sköna tjocka duntäcken och feta kuddar.

Frågan är bara vilken sängstomme man vill ha, det står mellan dessa:

     

Vilken är snyggast? Jag är inne på ek så den tredje går nog bort... hmm... svårt val!


En dag kvar...

... tills jag åker på semester!!

Det är nästan olidligt! Jag är helladdad samtidigt som jag är helstressad, tusen saker som måste fixas innan jag kan luta mig tillbaka och få lite semester. Idag är det nämligen ministerråd, det sista innan sommaruppehållet. Så min sista arbetsdag är inte den lugnaste precis... men men, imorgon... då är det jag som dricker piña colada! :)


Skumt

Jag har ingen aning hur det kom sig att texten blev så konstig i inlägget nedan?? Hmmm... skumt!

Diagnos

Kände mig oerhört träffad när jag läste den här artikeln. Jag släpar alltid runt på en megastor väska över ena axeln. Inte konstigt att ryggen knakar och värker.... Not good! Här ska börjas träna ryggmuskulaturen bums!


image970

Min väska och ständiga följeslagare, snygg, men stor och tung!


Nationaldag

Idag är det Belgiens nationaldag. Nationaldagen firas till minne av att Leopold den förste den 21 juli 1831 svor kungaeden och blev belgarnas konung. Vilken grej va?! Det har tydligen vankats både militärparad och andra galenskaper nere på stan idag för att fira härligheten, något som jag dock hoppade över... Ska strax in till stan dock, jag antar att festligheterna håller på hela kvällen. Om inte annat så antar jag att det borde vara fyrverkerier senare. Allt annat vore ju skandal!

För Belgiens skull kanske jag tar och firar med några roliga öl och ett par chokladbitar i varje fall. Ja, så får det bli!

Irriterad

Förra fredagen var det fredagen den 13, men det kunde lika gärna vara den här fredagen. Jag är på uselt humör och irriterar mig på allt... T.ex:

* Sopstaden Bryssel. Alla äckliga jävla sopor som jag var tvungen att praktiskt taget trampa i när jag gick till jobbet idag och den otroligt vidriga stank som dessa utsöndrar och som jag var tvungen att inandas (fredag=sopdag i Bryssel, se vidare
detta inlägg) gör mig mer och mer galen.

* Urinstank. På vägen hem från jobbet igår fick jag upp farten ordentligt och var tvungen att ta ett djupt andetag, precis när jag rålade passera ett hörn som tydligen verkar fungera som en allmän toalett, det kändes som om jag svalde unket kiss när jag andades in. Vidrigt!

* Glada semesterfirare. ALLA mina jobbarkompisar försvinner iväg, en efter en, på semester och kommer inte tillbaka förrän i september. Alla utom jag that is, jag får fyra dagars semester i år, semestern kommer vara över innan jag ens har förstått att jag är ledig....

* Gluttare i mitt rum. Min hyresvärd jobbar stenhårt för att hyra ut mitt rum när jag nu snart ska flytta ut. Jag blir tokig på alla hans jävla visningar som han planerar in med noll i framförhållning. Den första gången var det ok, då städade jag till och med rummet innan. Nu ringde han dock precis och ska tydligen visa rummet i eftermiddag. Jag är högst medveten om de högar av träningskläder och smutstvätt som ligger väl utplacerade på mitt golv, min obäddade säng, sminket som ligger utspritt i hela rummet, strykbrädan som står precis framför dörren osv och det är ju inget jag kan göra något åt nu... dessutom vill jag bara inte ha en massa främlingar som snokar i mina grejer!

* Sexuella trakasserier. Det är helt omöjligt att som ung tjej i den här stan kunna gå från punkt A till punkt B och möta folks (läs pojkar, män och gubbbar) blickar utan att bli utsatt för trakasserier av olika slag. Jag försöker hantera problemet genom ipod och solglasögon men man kan ändå ana karlarnas smutsiga blickar och se deras läppar röra sig och forma otrevliga tillrop och hånskratt. Byggarbetare och sopgubbar är värst, dom slutar helt arbeta när man går förbi för att ägna sig åt en halvminuts gloande och idogt trakasserande, jag står inte ut! Jag förstår inte vad karlarna tror att de ska få ut av att bete sig som svin?

Så där ja... nu känns det lite bättre! :)


Hot

Om mindre än en vecka befinner jag mig i sköna Italien, underbart. Det enda som oroar mig är att jag kommer att dö av värmeslag. I Rom har det de senaste veckorna varit en sisådär 38 grader varmt och det finns inga tecken på att detta komma förändras nämnvärt... Jag kommer verkligen att svettas ihjäl, hehe, fast lite skönt ska det bli oxå!

image969image969image969image969image969


Den rätta raden

Så var tävlingen avgjord, den rätta raden lyder som följer:

1 - C
2 - A
3 - B


Tre tävlanden inkom med det rätta svaret, varav dock endast två gick ut med namn. Lotten fick därmed avgöra, det blev
Malin som vann!! Gratulerar! Maila mig din adress på [email protected] så kommer vinsten på posten. Gratulerar!! En stor eloge även till Teo som lyckades pricka in alla rätt!

Det var roligt att ordna bloggtävling... jag planerar redan inför nästa, så håll utkik!

Den mystiska synthen

Andreas, en av mina uppmärksamma bloggläsare blev nyfiken på varför i allsin dar jag har en minisynth på kontoret. Och det kan man ju verkligen fråga sig. Grejen är att den inte är min, det är min kollega Miriam som har ansvar för den, däremot brukar jag låna den lite då och då när jag har tråkigt på kontoret. Tyvärr kan jag bara spela en enda låta, nämligen "Lilla katt".  Den här minisynthen är dock helt fantastisk, med den kan man lägga till så schyssta bakgrundsdunk så att "Lilla katt" plötsligt framstår som årets sommarplåga. Man kan även spela låten med toner som polissirener. Helt makalöst!

image967

En klurig tävling

Efter några dagars total bloggtorka har jag äntligen kommit på vad som saknas här på bloggen, jo en tävling med fina priser! Efter intensivt funderande har jag kommit på den ultimata tävlingen. Varje ordförandeskap i EU ger nämligen ut sina egna ordförandeskapsslipsar och ordförandeskapsscarfar. Jag har jobbat med tre olika ordförandeskap, det finska, det tyska och nu det portugisiska. Detta innebär att jag har samlat på mig tre olika ordförandeskapsscarfar.

Dagens tävling går ut på att du ska para ihop rätt ordförandeskap med rätt scarf (rätt siffra med rätt bokstav). Bland de som angivit rätt kombination kommer en portugisisk ordförandeskapsscarf i 100% siden att lottas ut (jag har två!) Tävlingen pågår till kl.12.00 imorgon torsdag!

1.


2.

3.

A.Finland
B. Tyskland
C. Portugal


LYCKA TILL!!


Avkoppling

En underbar helg är snart till ända. Tråkigt.

Hela härligheten började faktiskt redan i fredags eftermiddag... från en timme till annan slog vädret om, tempraturen steg med sisådär 10 grader och solen började stråla. Helgen har sedan dess för min del i stort gått ut på att träna, läsa, vila och sola.

Igår låg jag utslagen hela dagen på en filt i skogen "Bois de la Cambre" och idag, när Bryssel för första gången i år bjussade på fantastiska 33 graders värme blev det ett besök på
"Bryssel Beach", en industrihamn som fyllts med sand och palmer för att ersätta Bryssels totala avsaknad av stränder och badplatser. Därpå blev det fika i solen och promenad genom stan, överallt var det glada semesterfirare och roliga band spelade på gatorna.... Efter en glass så avslutades dagen sedan med picknick i en park.

Helgen har för övrigt spenderats läsandes Stieg Larssons "Män som hatar kvinnor", den har förhäxat mig, jag kan inte lägga den ifrån mig den. Måste bara läsa klart den, omgående!

Summa summarum alltså en wonderful weekend!

Sofia - en rationell fältmarskalk



Igår gjorde jag Myers-Briggs välkända personlighetstest. Det hela resulterade i en riktig aha-upplevelse, vi var flera stycken på jobbet som gjorde testet och det var fascinerande hur väl resultaten stämde in både på mig och på mina olika kollegor!

För min del blev resultatet en ENTJ-personlighet, detta betyder att jag är extrovert, intuitiv, tänkande och dömande. Psykologen Keirsey kallar den här typen av personligheter för "The rational field marshall" , vi utgör mindre än två procent av befolkningen och är alltså en exklusiv skala!

Enligt Keirsey är vi rationella fältmarskalker organisatörer, vi känner ett behov att strukturera, effektivisera och organisera. Vi gör planer, ibland planer som ingen annan någonsin får veta, men som vi sedan känner oss tvingade att genomföra, och som vi också genomför. Vi är födda till ledare och har alltid ett större mål eller vision som vi strävar efter. Rationella fältmarskalker återfinns ofta som företagsledare, höga militärer eller politiker.

"Fieldmarshals will usually rise to positions of responsibility and enjoy being executives. They are tireless in their devotion to their jobs and can easily block out other areas of life for the sake of their work. Superb administrators in any field -- medicine, law, business, education, government, the military -- Fieldmarshals organize their units into smooth-functioning systems, planning in advance, keeping both short-term and long-range objectives well in mind. For the Fieldmarshals, there must always be a goal-directed reason for doing anything, and people's feelings usually are not sufficient reason. "

I ärlighetens namn så låter vi fältmarskalker som ganska hårda och känslokalla... Och först kände jag mig faktiskt lite ledsen när mina kollegors personligheter liknandes vid Lady Di, Moder Theresa och Audrey Hepburn medan jag själv hade samma personlighetstyp som järnkvinnorna Margaret Thatcher och Golda Meir liksom Napoleon och multimiljonärern Bill Gates... men när jag tänkte lite närmare på det hela så var det så mycket i mitt liv som fick sin förklaring, mina ständiga "att göra-listor", att allting hittills i mitt liv alltid har blivit som jag planerat, att jag obarmhärtigt rationaliserar bort kärleksliv om så krävs, att jag organiserar och planerar saker månader i förväg, att jag inte klarar av spontanitet som spoilerar mina förutbestämda planer, allt allt allt!
 
Jag har nu accepterat att jag är en rationell fältmarskalk och ska göra det bästa av situationen, helt rationellt och planerande! Att vara en rationell fältmarskalk betyder inte att man är ond, bara hård. Dessa egenskaper är inte vad traditionellt förknippas med ljuv kvinnlighet, och det är kanske inte så konstigt att mina kvinnliga jämlikar beskrivits som "förklädda män". Jag ska se det som ett personligt mål och utmaning att förbli en kvinnlig rationell fältmarskalk, om det går?

Gör Myer-Briggs testet här, vilken personlighetstyp är du?

En annorlunda matupplevelse

Igår kväll tog min kollega Miriam mig med som sällskap till sin "Matklubb", Matklubben är ett exklusivt sällskap på fyra personer ur Sveriges Brysselelit som träffas med jämna mellanrum för att umgås och laga mat med varandra.

image956Varje matklubbsträff utgår från ett förutbestämt tema som hela kvällens mat och dryck måste inspireras av. Gårdagskvällens tema var den kultiga skräck-porrfilmen "Vampyros Lesbos".

KVÄLLENS MENY:
Fördrink: Sangria
Förrätt: Carpaccio
Mellanrätt: Blodpuddingsfittor med lingonvecka
Huvudrätt: Grillkorvar
Efterrätt: Jell-O i form av ett par fylliga kvinnobröst med geléhallon som bröstvårtor.

Det är verkligen bara fantasin som sätter gränser! Som extra stämningshöjare visades ovan nämnda film i bakgrunden under hela middagen. Behöver jag understryka att det var en fantastisk kväll!?
Jag hoppas att jag blir medbjuden till Matklubben flera gånger! :)

Prisa gudarna för IKEA

IKEA är verkligen fantastiskt! Jag har nu fått bilderna på min nya lägenhet och fantastin har redan kommit igång... Tack för IKEA:s fantastiska hemsida! Det kommer bli ljusa naturfärger med mycket gröna växter och orange/röd som accentfärg. Snyggt va?

Hittills på shoppinglistan inför mastodontbesöket hos Ingvar Kamprad:




Min hjälte

Ernst Kirchstieger är verkligen en hjälte, enligt den här artikeln har Ernst skadat sig vid minst fyra tillfällen under inspelningarna av "Sommartorpet", men Ernst kör på ändå, som om ingenting hade hänt.

The show must go on.




Ernst är en personlig favorit för min del. Och jag har faktiskt träffat Ernst in real life till och med!! Det hela inträffade i Uppsala någon gång på hösten 2004, på Snärkes nation närmare bestämt, dit Ernst hade bjudits in för att hålla föredrag. Jag passade på att ställa Ernst några benägna frågor och fick bland annat reda på att Ernst kommer från Degerfors, han är lyckligt gift och att han friade till sin fru på en fin restaurang.

Dessutom fick jag reda på att det är mycket buffel och båg bakom Sommartorpet, det är exempelvis inte alls Ernst som fixar allting själv, han har massor med medhjälpare som inte syns i bild. Fast det kanske man hade kunnat räkna ut själv...

Ernst tipsade även oss studenter om att man ska möblera med få stora möbler och ett fåtal större tavlor/konstverk om man bodde trångt, då lurade man tydligen sinnena och studentrummet framstod som minst dubbelt så stort! Som sagt, en riktig hjälte är han, den där Ernst! Och han kan väldigt mycket, nästan allt.

Spänd förväntan

Inom en snar framtid ska jag bli Stockholmsbo, något jag ser fram emot med skräckblandad förtjusning. Jag har bott på så många ställen under mitt blott 24åriga liv, Eskilstuna, Strängnäs, Göteborg, Uppsala, Perth och Bryssel, medan Stockholm liksom bara har passerats knappast märkbart snabbt däremellan. Nu är det dock dags!!

Jag har faktiskt redan skrivit på kontrakt för en lägenhet, andrahand förvisso, i den aktuella skaden. Det känns ganska stort då de senaste åren har spenderats i diverse färdigmöblerade rum, minimala studentlägenheter och delade faciliteter. Jag längtar något oerhört efter att få slå mig ner i och inreda närmare 40 egna kvadratmeter i centrala hufvudstaden, en dröm!!

Det enda som är lite läskigt är att jag faktiskt inte har sett lägenheten ännu som jag skrivit på kontrakt för (inte så lätt att springa på lägenhetsvisningar när man befinner sig hundratals mil bort...), inte ens på bild... Idag gör dock min raraste vän Sofia mig en bamsetjänst och besöker lägenheten för min räkning, och tar förhoppningsvis en massa bilder!! Jag sitter här hemma i spänd förväntan, så snart bilderna dimper in i inboxen ska nämligen inredningsplaneringen påbörjas, IKEA here I come!!!


Bryssels metro?

Om några ord byttes ut i den här artikeln, typ "färgglatt hav" mot "gråbeige massa" och "kvinnor" mot "mestadels karlsluskar" skulle den här artikeln kunna beskriva mina dagliga äventyr i det brysselianska tunnelbanesystemet perfekt.

Fy, jag mår fysiskt illa nästan, det är så snuskigt.

Feminina kuren


image946Hemmaspa i all ära...  men när höstmörkret börjar lägga sig och jag är tillbaka i kalla norden ska jag treata mig själv med en heldag på
Centralbadet i Stockholm. Det här paketet skall bokas in å det snaraste! Tre behandlingar plus bastu och bad för 1650 kronor är very good value!!

image947

Bortlängtan

Trots att solen faktiskt hälsade på i Bryssel nästan hela helgen och jag faktiskt lyckades spendera en heldag läsandes på en filt i parken har allt nu återgått till den bistra, kalla normala belgiska sommarverkligheten... Fasansfullt!

Det är i tider som dessa som jag ifrågasätter mitt val av livsmiljö, varför bruna Belgien? Det kan man verkligen fråga sig... än mer frågande blir jag när jag tittar igenom gamla bilder på min dato
r. Bilderna nedan är tagna i juli 2005, alltså för två år sedan ganska exakt. Den stora skillnaden är att dessa bilder är tagna mitt i vintern, den australiska vintern. Hur orättvist är inte det att det under den kallaste vintermånaden i Perth ändå är varmare än vad som är menat att vara årets klimatiska höjdpunktsmånad här i centrala Europa? Fasansfullt!

       

Följande väderprognos förutspås av BBC de närmaste dagarna:

Perth, Western Australia
Tisdag: 17 grader, sol
Onsdag: 20 grader, sol
Torsdag: 18 grader, sol
Fredag: 19 grader, sol

Brussels, Belgium
Tisdag: 19 grader, växlande molnighet
Onsdag: 18 grader, regn
Torsdag: 17 grader, regn
Fredag: 22 grader, växlande molnighet

You get the point... :(

Vill man vara fin...

...får man lida pin, heter det. Och visst är jag benägen om att hålla med.

Det är verkligen inte lätt att vara kvinna, fötter som ska filas, ben som ska rakas, naglar som ska målas, ögonbryn som ska plockas... Man hinner knappt gå igenom hela ritualen förrän det är dags att börja om igen. Vilket jävla slit! Idag har jag dock offrat mig, en stor hemma-spa-kväll fick det bli för min del, med ansiktsmask, hårinpackning, skrubbning och rakning. Jag räknar kallt med att jag om ungefär femton minuter kommer att vara som en pånyttfödd kvinna...

Jag hoppas verkligen att resultatet är värt allt lidande, just nu spänner det som satan... att göra lermask är verkligen ingen behaglig upplevelse. Särskilt inte om man börjar skratta, för då spricker det.

Det blir så att säga  "svårt att hålla masken", haha, vilken dålig ordvits... :)

Dagens pucko?

Haha, titta här, vilket pucko, fast det var ganska roligt.


Osommar

Den här sommaren är nog hittills den värsta jag varit med om. Här i Bryssel hade vi sommar i april, då det var 35 regnfria dagar på raken och tempraturerna låg över 20 grader dygnet runt. Mina förväntningar skenade då iväg och jag hoppades på en helt orolig sommar här nere på kontinenten....

Det är väl bara att inse nu att sommaren hade vi i april, nu är det höst. Helt ofattbart, det är kallt och regnigt och murrigt... Folk är allmänt bleka och påklädda diverse kappor och dylikt. I veckorna, när man ju ändå bara jobbar, så känns det helt ok med regn och rusk, men jag bler verkligen deprimerad när helg efter helg bara regnar bort...

Enligt BBC finns det dock tydligen hopp för den här helgen, imorgon är det en stor sol över Belgien!! *håller tummarna*

image941image941image941

Sofia jobbar


image940
Ungefär så här ser det ut på rådsarbetsgruppsmötena i EU:s råd. Alla EU:s medlemsländer sitter representerade runt ett stort avlångt bord med ordförandeskapet (Portugal) på den ena kortsidan och Kommissionen på den andra. Medlemsländerna  sitter placerade i samma ordning som ordförandeskapen följer, varje halvår flyttar man helt sonika upp ett hack, närmare ordförandeskapsplatsen. Sverige sitter placerat mellan Tjeckien och Spanien, det är en trevlig placering tycker jag!

Det är i rådsarbetsgrupperna som medlemstaterna förhandlar och utbyter åsikter i alla olika frågor som EU hanterar. Den här bilden är från arbetsgruppen för Västra Balkan, där diskuteras frågor som de politiska  utvecklingen i regionen, hur EU bäst ska hjälpa till i de viktiga reformprocesserna och en massa annat. Det är väldigt intressant! Frågor som inte kan lösas ut på arbetsgruppsnivå flyttas upp till en högre nivå i EU-systemet, till KUSP (Kommittén för Utrikes och Säkerhetspolitik), till Coreper (de ständiga representanternas kommitté) eller slutligen till Ministerrådet.

Om man vill göra ett inlägg så ställer man upp sin "landskylt" på högkant, då vet ordföranden att exempelvis Sverige vill tycka till!

Veckans bär...

image939...är hjortonet!

Den här veckan har jag återupptäckt vilket fantastiskt bär hjortronet är. Jag kan inte förstå hur det kan vara så gott! Det var min fikavecka den här veckan på jobbet och jag bjöd då på glass med varm hjortronsylt, very smaskens!

Hjortronet är numera mitt favoritbär, även om det befinner sig i ständig konkurrens med smultronet och hallonet... För att inte glömma det fantastiska björnbäret....

Hur som helst, mer hjorton åt folket!

Vilket är ditt favoritbär?

Vuxenlivet i antågande

Idag har jag fått mitt anställningsintyg inför mitt nya jobb som jag ska börja på i höst. Jösses amalia, jag har fått en egen titel! "Departementssekreterare", inte så illa va?!! Min framtida arbetskollega på Justitiedepartementet, tillika gymnasiekompis, Karolin, har dock en lite häftigare titel, hon är "Politiskt sakkunnig".

Det är faktiskt häftigt att bli vuxen, något som jag börjar inse att jag snart är, även om jag aktivt strävar emot.

En av de roligaste aspekterna med vuxenlivet är kanske att karriären börjar ta fart för de flesta. När jag ser på  mina kompisar som för inte så länge sedan var konstant bakfulla och luspanka studenter som stal salt och peppar på Mackedonkan och som räknade ur "mängden alkohol per krona"  vid inköpen på systembolaget slår det mig verkligen att vuxenlivet har slutit sina armar om oss.... Nu är det liksom ingen väg tillbaka... Skrämmande!

Av mina före detta slackerkompisar, hittar jag idag bla följande:
- En politiskt sakkunnig
- En arkitekt
- En landskapsarkitekt
- En språklärare
- En missbruksvårdare
- En revisorsassistent
- En fastighetsekonom
- En skolbyråkrat
- Flera biträdande jurister
- Flera politiska "researchers" (vet faktiskt inte vad som är den rätta översättningen, forskare är dom inte!)
- En personalchef
- En tingsnotarie
- Två mäklare
- Och så jag, snart f.d. EU-byråkrat och tillträdande departementssekreterare!

När hände detta egentligen?!! Tiden går så otroligt fort. Det är ju verkligen inte klokt, vi är ju liksom bara barn..!

Reakrig

Idag var jag med om det dråpligaste på länge... Jag gjorde en räd inne på Zara på vägen hem från jobbet (fyndade en superfin brun klänning i linne och siden för 39 Euro, ordinarie pris 119 Euro! *lycklig*) när jag fick bevittna hur ett bråk utbryter mellan en äldre afrikansk kvinna och en yngre, troligtvis amerikansk, tjej.

Vad handlade bråket om då? Jo, inget mindre än en fyndkjol i svart och vitt.

Det hela var bara SÅ komiskt. Det visade sig att den afrikanska kvinnan hade provat kjolen och sedan ångrat sig och hängt den ifrån sig. Den amerikanska tjejen hade då glad i hågen plockat upp kjolen och bestämt sig för att den minsann skulle inhandlas! Plötsligt hade den äldre kvinnan dock ångrat sig och velat ha kjolen tillbaka, men den yngre tjejen vägrade släppa den ifrån sig. Kvinnan hade då uppenbarligen lurat den yngre tjejen och sagt att hon bara skulle kolla med personalen om en annan storlek vartefter tjejen släppte taget. Den äldre kvinnan var dock slug som en räv och gick istället raka vägen till kassan och köpte kjolen för egen räkning. Tjejen protesterade högt och skvallrade för personalen om hur läget var.... Hela personalstyrkan fick agera skiljedomare och vittnen tillkallades på båda sidor, vilka skulle utröna kjolens rättmätiga ägare... Det var verkligen helt absurt!!

Tyvärr så vet jag inte hur det hela slutade eftersom jag, lycklig över mitt eget fynd, betalade och gick... Jag hejjade dock på tanten. Hon var iskall, jag antar att hon har varit med om reor förr och vet att det är djungelns lag som råder!

image938

Stilregler

image937Nog för att jag personligen ofta funderar på att påtvinga mina belgiska medsystrar concealer under ögonen och lite rouge på kinderna för att piffa till min närmaste omvärld lite grann... men de senaste påbuden från de store ledaren i Nordkorea var kanske i striktaste laget?

Män i Korea får inte längre ha hår kortare än 1 cm eller längre än 5 cm. Enligt de nya reglerna får äldre män i Nordkorea numera endast undantagsvis ha långt hår, och enbart om detta hår används i syfte att täcka över en flint. Herregud, om det är något som jag skulle förbjuda på en gång om jag var diktator så vore det just övertäckta hårflinter!! Finns det något värre stilbrott??

Dock måste understrykas att Kim Jong Il nog inte är den jag själv skulle ta stilråd ifrån. Hans egen frisyr lämnar mycket kvar att önska... (se bild)

Om jag var diktator skulle följande frisyrregler införas å det snaraste:

1. Män med flint måste antingen raka av sig håret eller hålla sidohåret i schack! (En överkammad flint lurar INGEN)

2. Mörk utväxt på blonda hår får vara max 2 cm.

3. Kvinnor med hår längre än till revbenen skall tvångsklippas, det är äckligt!

4. Tvångssilvershamponering skall införas på alla medborgare som gjort misslyckade gula blonderingar.

5. Hårgeléfixerad stubb, särskilt hos unga män med tunna hår, är belagt med dödsstraff.


Vilka regler skulle du införa om du var enväldig stildiktator?

1043 mail

Imorse bestämde jag mig för att göra något åt min inbox här på jobbet... Sagt och gjort! En halvtimme senare tryckte jag på F9 för att tömma min papperskorg, inte mindre än 1043 mail hade jag då rensat bort! Inte klokt... måste börja rensa oftare!

Boktips

image935Jag minns när jag var liten, på det glada åttiotalet, att det som skrämde mig mest var ryssen. Jag var livrädd för att ryssen skulle komma och invadera Sverige, och i synnerhet då Eskilstuna. Jag skrämdes av tanken på att vi skulle få stå i långa ryska köer utanför ICA Majoren och i slutändan ändå bara få äta gråa ryska bönröror.

I ljuset av detta, idag alltmer bortglömda, rysshot och i ljuset av det pågående informella USA-Rysslandtoppmötet vill jag bjuda på ett boktips. Just nu håller jag nämligen på och läser boken "PUTINS RYSSLAND" av Anna Politkovskaja, utgiven på Ordfronts förlag. Författaren, Anna Politkovskaja, var den ryska, regimkritiska journalisten som mördades i vintras. 

Jag måste erkänna att det finns en massa dåliga sidor med den här boken, jag gillar vare sig hur Politkovskaja skriver eller hur boken är upplagd. Politkovskaja skriver väldigt enkelt och rättframt och inte med någon särskild finess. Boken är faktiskt ganska långtråkig och ältande. Ändå måste jag tipsa om den. Den öppnar verkligen ögonen för den ryska inrikesproblematiken....

Rysshotet är i högsta grad levande än idag, det inser man snabbt när man läser boken, men de som idag utsetts för detta hot är i mindre grad västvärlden och i högre grad den ryska befolkningen och inte minst befolkningen i Rysslands kaukasiska republiker. En bok som måste läsas helt enkelt. När man har gjort det så förefaller mordet på Politkovskaja inte särskilt oväntat...


Anna Politkovskaja

Shoppingdjävulen

De senaste dagarna har köpdjävulen flyttat in hos mig. Det är inte klokt, jag bara handlar och handlar. Bryssels julirea är verkligen outstanding, halva priset i praktiskt taget alla affärer. Efter att ha jobbat som tusan de senaste veckorna så kände jag mig otroligt välförtjänt av en riktig shoppingtur... Dessutom intalar jag mig att när jag kommer till Stockholm i höst så kommer helt andra krav att ställas på ens appearance än vad som är fallet är nere på kontinenten /Europas fulbälte... ;)

Här är mitt shoppingresultat hittills, bilder kanske kommer senare!

Kläder:
1 st ljusgrå kostym (Mango)
1 st grön klänning (Mango)
1 st svart och vitmönstrad klänning (Mango)
1 st grå klänning (Zara)
1 st rutig klänning (Zara)
1 st rosa skinnhandskar (H&M)
1 st svart omlotttröja i silke och cashmere  (Zara)
1 st grå cashmerekofta (Zara)
1 st grå cashmerekofta, fastän i annan modell (Zara)

Produkter från Body Shop:
2 st Body butter (golden apple/cranberry)
1 st duschcreme (pineapple & coconut)
1 st bubbelbad (vanilj)
1 st concealer
1 st aromaolja (varm mjölk)
1 st parfymolja (crispy cotton)
1 st E-vitaminolja

Jag har köpt två andra klänningar från H&M oxå, men dom ska jag lämna tillbaka så det räknas inte.

Allt detta för drygt 280 Euro, det är vad jag kallar fynd!!! Dagens roligaste fynd var ändå aromoljan som luktade varm mjölk, en sådan kan man ju inte låta bli att köpa och den luktade verkligen varm mjölk, helt sjukt!

Nu kan jag med ro slå mig ner och invänta reans andra fas... Den beryktade 70%-fasen, jippie!

Affärsidé

Jag läste precis den här artikeln i Aftonbladet, om "telefonbantning", när jag fick värsta snilleblixten. Om telefonbantning, varför inte sms-bantning?

Snilleblixten går ut på att man anmäler sig i en databas, vikt, ålder, livsstil osv, liksom hur mycket man vill gå ner i vikt och hur snabbt. Sen så räknas en personlig bantningsplan ut, vartefter man får sms, direkt till sin mobil, med konkreta bantningsinstruktioner, typ "ät en banan", "gör tio upphopp", "drick två glas vatten". Följer man bara instruktionerna så går man ju automatisk ner i vikt. Förstår ni hur bra den här idén är??!! Helt ofattbart!

Jag vill börja sms-banta nu genast! Kan ingen ta på sig att sjösätta min snilleblixtplan?? Eller, det kanske redan finns sms-bantning? Nån som vet?

Vaktombyte

image933

Idag är första dagen på det portugisiska ordförandeskapet i EU. Det tyska ordförandeskapet är därmed till ända och det ska bli spännande å se vad portugiserna har att komma med!

Förutom att man som ordförandeland får stort inflytande över EU:s politiska agenda så nyttjas ordförandeskapet aktivt också ur PR-perspektiv, dels för att marknadsföra EU för hemmaopinionen, dels för att marknadsföra ordförandeskapslandet i den större EU-kretsen. Det är liten som Andy Warhols "fifteen minutes of fame" för de mindre medlemsstaterna, vilka gör allt för att sätta sin personliga prägel på sina sex månader i EU:s rampljus. Det är inte slump att det just i höst är inplanerat ett stort toppmöte med Brasilien exempelvis. Med tanke på att EU numera har 27 medlemsländer kan man inte räkna med att få vara ordförandeland mer än drygt var fjortonde år, då gäller det verkligen att göra något stort av det lilla man får!

Utöver att man under sitt ordförandeskap vill uppnå framgång på den politiska agendan så pågår ständigt en maktkamp medlemsländerna emellan, gällande andra, minst lika viktiga, frågor. Vilken ordförandeskap har snyggast logga? Vilket ordförandeskap bjuder på generösaste "give awaysen"? Och kanske viktigaste av allt, vilket ordförandeskapsland lyckas ta fram den snyggaste ordförandeskapsslipsen??

Ni kanske minns för drygt ett halvår sedan, när jag
poserade i min tyska ordförandeskapsscarf? Imorgon är det dags för det första arbetsgruppsmötet under portugisisk kontroll, förväntningarna är skyhöga!!

Så här såg vår svenska logga ut när vi senast var ordförandeland, våren 2001. Jag kan tänka mig att man redan arbetar febrilt med de PR-relaterade förberedelserna inför vårt nästa ordförandeskap, hösten 2009. Jag håller verkligen tummarna för att det blir något snyggt och att man inte ska behöva skämmas!

image934