Grammatiklektion med Sofia

Det har kommit till min kännedom att det förekommer klagomål på mina grammatiska felsteg här på bloggen och jag vill nu klargöra att jag inte är dum i huvudet, enbart lazy.

Mitt problem är nämligen att jag blandar ihop de och dem. Jag använder ofta objektsformen "dem" även när jag syftar till ett subjekt, exempelvis: "Dem gick på bio igår." Korrekt svenska skulle här vara: "De gick på bio igår" eller som här nedan "dem har blivit omklackade", fel fel fel!!!  De skall användas när det rör sig om ett subjekt (den som gör något, används ofta i början av meningen, "de har blivit omklackade") medan dem är objektsform (svarar på frågorna: För vem? och Till vem? Oftast kommer objektet längre bak i meningen.) Exempel är: "Jag ska gå hem till dem senare", "jag" är här subjektet och "dem" är objektet. Att använda "dem" när det egentligen handlar om ett subjekt är alltså lika fel som att använda objektsformen "mig" istället för subjektsformen "jag", typ "Mig ska klä på jag nu och sen ska mig åka till skolan." Alltså HELT KNAS!!!

Anledningen till att jag skriver så grammatiskt dåligt här på bloggen är att det är ett ganska informellt sammanhang och jag skriver snabbt, som jag tänker. I själva verket är det talspråksformen "dom" som jag åsyftar när jag skriver "dem". Det grammatiskt korrekta skulle vara att jag använder mig av just "dom" istället, men det känns konstigt att skriva det ordet på nått sätt... Nu vet ni i varje fall hur det ligger till, jag skulle aldrig göra samma misstag om jag till exempel författade en uppsats eller så, jag har ju faktiskt läst en kurs i grammatik på gymnasiet och fick MVG om jag inte missminner mig! Jag ska verkligen försöka skärpa till mig! Jag har upptäckt att jag även har lite problem med särskrivningar ibland, antar att det är för att jag har skrivit mycket på engelska den senaste tiden och dem skriver isär så att det bara dånar om det. Jag ska ta upp problemet med särskrivningar i min nästa grammatiklektion... :)

Kommentarer
Postat av: Oskar Alyhr

Själv så e jag nästintill ordförande i särskrivningars riksförbund. Skit samma hur man skriver la? eller? Men det e grymmt hur du trycker till dem som bryr sig! Visar faktiskt att du kan skriva och då får man skriva hur man vill! Språket är fritt! hehe må gott

Postat av: Sara

Jag tar inte åt mig :)

2006-02-22 @ 13:51:50
Postat av: Carolina

skitsamma, du är ju snygg och smart och kommer tjäna cash!!

2006-02-22 @ 13:54:45
Postat av: Jonas

Hehe, språket är fritt och även jag hatar språkpoliser och snobbism! Har med andra ord inget som helst med detta att göra ;)

2006-02-22 @ 17:31:10
URL: http://jonaslauri.blogspot.com
Postat av: Caspersabrina

Hello, any body here???

2009-01-28 @ 12:25:04
URL: http://caspersabrina.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback