Cuba libre på riktigt?

Jag har fått lite klagomål på att jag skriver för mycket om läppglans och för lite om viktiga saker här på bloggen. Inte för att jag kan hålla med om att läppglans INTE skulle vara en viktig sak, för det är det, men jag förstår poängen.

Nu är det ju faktiskt så att mitt liv inte bara kretsar kring läppglans, tvärtom, mina tankar kretsar till mycket stor del på andra saker, för tillfället så funderar jag exempelvis mycket kring det stora svenska integrationsmisslyckandet, EU's eventuella roll i mellanösternproblematiken och jag analyserar kring vilken effekt den nya FN-resolutionen kommer få i Libanon, tyvärr så tror jag inte på någon snar lösning där... Vad tror ni?

En annan sak som tänker väldigt mycket på just nu är utvecklingen på Kuba. Idag fyller Fidel Castro 80 år och hans, på senaste tiden, vacklande hälsa har gett förhoppningar om ett slut på den kommunistiska enpartidiktatus som rådit på ön de senaste 45 åren.

44180-503

Kuba och dess historia har alltid fascinerat mig. Fidel Castro, med sin gröna militäruniform och feta ciggar har jag i synnerhet har läst mycket om och även om han ÄR en diktator så kan jag inte förmå mig att känna hat eller förakt gentemot honom på samma sätt som man kände inför Saddam Hussein i Irak eller Nordkoreas Kim Il Sung.

Jag är långt ifrån någon kommunist och jag hoppas verkligen att Kuba ska kunna övergå till en demokratisk marknadsekonomi, men ändå kan jag på något sätt känna viss sympati för Castros regim. Det kanske låter konstigt men för en stor del av Kubas befolkning var (och är) Castro och Che Guevara frihetskämpar som befriade landet från den USA-stödde och korrupte diktatorn Fulgencio Batista som tidigare regerade på Kuba och som (om än med våld) återtog de stora amerikanskägda tillgångarna på Kuba i den stora landreformen efter den kubanska revolutionen.

Självklart får man ju inte romantisera bilden av "revolutionärerna", Kuba har många samvetsfångar och förföljelse av oliktänkare har pågått länge. Man saknar yttrandefrihet och pressfrihet och när man ska rösta på valdagen står det Partido Comunista de Cuba på alla valsedlar.
 
44180-504

Che Guevara och Fidel Castro vid tiden för den Kubanska revolutionen 1959-60.

Även om Castro verkar överleva den senaste tidens ohälsa så är han ju trots allt 80 år gammal och hans dagar borde snart vara räknade. Det  kommer bli väldigt intressant att följa utvecklingen på Kuba den närmaste tiden tror jag. Castros bror Raul Castro har alltid varit den självklara tronarvingen, men även han är ju idag långt ifrån någon ungdom och han saknar den karisma som Fidel har, jag har svårt att tro att han kommer kunna upprätthålla diktaturen ifall Fidels död skulle leda till oro och upprorsstämningar i landet. Casto's son "Fidelito" är ett annat alternativ, men inte heller det känns särskilt troligt.

Någon smärtfri och snabb övergång till demokrati tror jag är för naivt,men man kan ju alltid hoppas. Som sagt, det kommer bli extremt intressant att se hur det går för Kuba nu... Exilkubanerna som flydde till Miami i samband med revolutionen lär vara taggade på att kunna återvända till sitt hemland. Vad som än händer hädanefter så är jag säker på att exilkubanerna kommer ha ett finger med i spelet i varje fall!

Kommentarer
Postat av: Daniel

batistaregimen var korrumperad och nu är det en totalitär socialistregim, så same shit egentligen vad gäller demokratin. men kubanerna hade det bättre under batista: när "revolutionen" ägde rum var kuba det rikaste landet i latinamerika med en stor medelklass, idag har bara haiti lägre medelinkomst på västra halvklotet och alla kubaner är jämnfattiga, utom Castro själv + familj som rankas som en av världens rikaste enligt tidskriften Forbes undersökning.
det enda de har att stoltsera mer är att de har en fri läkarutbildning som regimen gör pr-för hela tiden!

2006-08-16 @ 22:58:37
Postat av: Pancho

Daniel vad snackar du om?! Att det skulle vara värre på Kuba i dag jämförelsevis med Batistas Kuba, har du några fakta eller ens hållbara argument? Kuba under Batista var en Amerikans bordell dem ända som hade pengar på Kuba var direktörer och maffian, någon medelklass kan vi egentligen inte prata om då denna bestod av ca 10% av befolkningen och resterande delen skulle inte ens nå upp till arbetarklass standard. Vidare existerade det en utbred slavmarknad under Batista tiden detta kanske är något du stödjer, vad vet jag? Kan Kubas bristande ekonomi bero på en viss handelsblockad från den stora grannen i norr? Har svårt att se att ett I-land i dag skulle klara av att få sina ekonomiska tillgångar låst samt en handelsblock på sig som stoppar all form av handel. Kuba lever under detta och kubanerna har lyckats bygga upplandet under dessa förhållanden. Så snäll jag ber dig läs på en aning innan du kastar ur dig ogenomtänkta resonemang eller ska jag säga innan du kastar ur dig LUF, MUF, Piff och Puffs resonemang. Jag ber dig åk till Kuba och se med egna ögon att man håller demokratiska val, Polisen fängslar inte journalister bara för att dem är just journalister.

2007-01-08 @ 00:27:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback