Snart på väg

Nu är det verkligen nedräkning. Kl.21 ikväll så lyfter vi mot Kenya! Vi tar vägen förbi Rom och Addis Ababa innan vi landar i Nairobi imorgon vid lunchtid. Det ska bli en så otroligt häftig resa och jag kan inte fatta att vi strax är på väg!

Först måste bara lägenheten finputsas in i det sista, förhoppningen är att den ska vara såld tills jag kommer tillbaka... Håller tummarna för det!

So long!!


The dark side of Lariam...

Hittade också den här artikeln om Lariams "mindre vanliga" biverkningar... Det här blir ju bara värre och värre, vad är det här för gift egentligen??

Malaria - nej tack!

Kenyaresan kommer allt närmare och förberedelserna fortgår intensivt. Jag har nu bara några få saker kvar på listan att ordna. Nämligen inhandling av solskyddsfaktor, ögondroppar och några pocketböcker. I övrigt är jag redo!!

En viktig del av förberedelsearbetet är att skydda sig mot malaria och att vidta vissa förebyggande åtgärder. Jag har fixat ett myggnät och inhandlat myggmedel. Och sedan en vecka knaprar jag så kallade malariaprofylax, mediciner som ska minska risken för att jag ska få malaria om några malariamyggor ändå forcerar nätet och djungeloljan. Det finns inget vaccin mot malaria, men dessa piller ska ändå ge ett ganska bra skydd.

Det finns lite olika malariaprofylaxer ute på marknaden och priserna varierar stort. Eftersom jag  kände mig fattig efter att ha bränt tusentals kronor på vaccin mot gula febern och hepatit, samt inköp av diverse olika läkemedel och vätskeersättningar bestämde jag mig för att köra på budgetalternativet Lariam.

Efter lite efterforskning har jag förstått att Lariam ger det bästa malariaskyddet MEN att det ger vissa oönskade biverkningar. Pillret, som inte får ges till människor med psykisk sjukdomshistorik, benämns ofta "the crazy pill" på diverse resebloggar. Och troligtvis inte helt utan anledning...

Bipackssedeln skräder inte på orden vill jag lova. Följande biverkningar är tydligen inte sällsynta, och den övre delen av listan är tom vanliga!

Vanliga biverkningar:
- Yrsel
- Huvudvärk
- Sömnighet
- Sömnstörningar
- Balansrubbningar
- Illamående
- Kräkningar
- Diarré
- Buksmärtor

Mindre vanliga (men inte sällsynta)
- Kraftlöshet
- Aptitförlust
- Olustkänsla
- Trötthet
- Feber
- Frossa
- Svettningar
- Andnöd
- Förändrade blodvärden
- Högt / lågt blodtryck
- Störd hjärtrytm
- Besvär från mag-tarmkanalen
- Hudrodnad
- Hudutslag
- Klåda
- Svimningar
- Bröstsmärta
- Muskelsvaghet
- Muskelkramper
- Muskelsmärtor
- Ledvärk
- Myrkrypningar
- Darrningar
- Ruubingar i samordningen av muskelrörelser
- Kramper
- Oro
- Glömska
- Depression
- Skakningar
- Rastlöshet
- Förvirring
- Hallucinationer (!!)
- Psykotiska och paranoida reaktioner (!!)
- Humörförändringar
- Panikattacker (!!)
- Aggressivitet
- Synrubbningar
- Öronrusningar

Samt lite mer sällsynta fall av självmord (!!), hjärnsjukdomar och nervsjukdomar!!

Vad fan är det jag stoppar i mig för något egentligen?? Och hur hemskt måste inte malaria vara om det är värt att riskera detta??

Efter en veckas knaprande känner jag mig vid förhållandevis gott mod. Jag har inte drabbats av symtomen ovan i någon större utsträckning och jag känner fortfarande att livet är värt att leva. Jag har dock drömt väldigt starkt om nätterna och i söndags hade jag min första regelrätta mardröm, vilket är ganska ovanligt för min del.

Well, jag knaprar vidare och håller er underrättade om utvecklingen. Dessa piller ska ätas från två veckor innan inresa i malariasmittat land, under hela vistelsen och fyra veckor efter hemkomst. Summa summarum åtta veckor på Lariam, kan bli en spännande höst!! =)

Välgörenhetsfest

Min Kenyaresa närmar sig med stormsteg. Nu är det mindre än två veckor kvar tills jag åker, galet. Det är mycket att fixa och ordna med, packning, vaccineringar och inte minst insamling av pengar.

Vi åker ju till Kenya för att arbeta med biblioteket som min kompis Lina startade där för fem år sedan och som jag har skrivit om här på bloggen tidigare. Inför resan försöker vi nu samla in pengar att ta med för att kunna rusta upp biblioteket som växer så att det knakar och som nu ska flytta till nya lokaler och få en dator.

Jag och min vän Jenny som också ska med samlar ihop pengar som tusan! I helgen gick insamlingen verkligen in på slutspurten när vi i lördags ordnade en välgörenhetsfest för våra vänner. Jenny hade bakat en massa goda pajer och jag fixade bål. Våra kära vänner visade sig vara på sina allra mest strålande och givmilda humör, på en kväll lyckades vi samla in 4780 kr!!

Vi som hade som mål att totalt få in 6000 kr höjer nu ribban, vi kommer nu att kunna bidra med över 10 000 kr till biblioteket och är jätteglada över det! Det här med charity är något jag kan tänka mig att fortsätta med, så otroligt roligt!

Här kan du läsa mer om Linas bibliotek. Vill du hjälpa till och bidra till vår insamling så är det hjärtligt välkommet!

Jag glömde min kamera på festen men jag bjuder på en tidningsartikel om Biblo istället:


TjejmilenSöndagen den 5 september 2010. Dagen då Sofia sprang en hel mil i sträck. Utan uppehåll.

Helt galet nöjd är jag över min insats. Vem hade kunnat det ana när jag i april stånkade och stönade på löpbandet och var eld och lågor över att ha orkat springa en kilometer. Att JAG skulle kunna jogga en hel mil med lätta steg fem månader senare. Helt sjukt!! =)

Tyvärr blev det bara jag som kom till start (och till mål) ur vår starka tjejtrupp som var anmälda. Som tur var hade jag mitt "Team Sofia". bestående av vännerna Kanja och Linda, med mig på plats på gärdet för pepp och påhejning vid start och mål! När medaljutdelningen var avklarad tog vi oss till Vapiano för en välförtjänt pizza och Kanja bjöd på rosa bubbel för att fira min bedrift! Fabulous. Jag hade medaljen på mig hela tiden och kommer troligtvis att sova med den på inatt.

Sluttiden blev 1 timme, 7 minuter och 26 sekunder.


Till salu

Kom och köp!!

http://www.hemnet.se/beskrivning/862256?r=3