Förbättrat recept

Jag gjorde en ny omgång oopsies ikväll. Jag kände att det fanns utvecklingspotential i receptet som jag prövade förra veckan, och givetvis hade jag rätt!! Här kommer receptet på matigare och "brödigare" oopsies!

6 ägg (uppdelade i gulor och vitor)
200 g philadelphiaost
2 msk fiberhusk
2 msk krossat linfrö
2 dl solrosfrön
1 msk fibrex (fibrer från sockerbeta)
1 dl olivolja
1 tsk bakpulver

Till garnering:
- Skalade sesamfrön
- Havssalt
- Riven parmesanost

På samma sätt som när man gör de vanliga oopsiesarna så vispar man äggvitorna separat till ett hårt skum. Vispa samman äggulor och ost i en separat skål, blanda i övriga ingredisenser. Låt vila några minuter för att låta  fiberhusken svälla, blanda i lite vatten vid behov, i fall röran blir för hård. Vänd ner äggvitan. Pytsa ut i lagom stora högar på en plåt kläd med bakplåtspapper (för mig blev det två plåtar, totalt 10 oopsies). In i ugnen, 175 gr i ca 25-30 min. På slutet satte jag på grillfunktionen lite för att få färg på bakverken. Voila, klart! Infryses och tinar snabbt och smidit i brödrost eller smörgåsgrill!

Oopsies

Så blev det äntligen av. Oopsiebaket! Och jag måste säga att jag är ganska så nöjd med vad jag åstadkommit, särskilt som jag inte är någon van bakerska. Jag har även provsmakat, med bregott havssalt och ost, jättegott! På något konstigt sätt blir de brödiga i konsistensen. Jag tror att de kan bli ännu brödiga genom att man blandar i exempelvis krossat linfrö.



De kanske inte blev så värst symmetriska, men ändå arty på något vis.

Recept:
6 ägg (uppdelade i vitor och gulor)
200 g philapelphiaost
1 msk fiberhusk
½ tsk bakpulver
1 dl solrosfrön
havssalt

Vispa äggvitorna riktigt hårt, så att bunken går att vända upp och ner. Blanda samman övriga ingredienser i en separat skål. Vänd ner äggvitan, utan att förlora för mycket "fluff". Pytsa ut små högar på en plåt med bakplåtspapper. Strö på lite solrosfrön och havssalt på toppen. Grädda i ugnen ca 30 min, 150 grader.


Oopsies kan frysas, och även rostas i brödrost. Perfa!!

Träningsprogram

Jag har försökt hålla mig till att träna tre gånger i veckan, någon gång lite mindre och någon gång lite mer. Jag försöker variera mig, köra ett konditionspass, ett styrkepass och ett simningspass ungefär. Nu tror jag dock att det är dags att lägga in en högre växel och försöka få in fyra pass i veckan. Det är bara tisdagkväll och jag har redan tränat två gånger den här veckan, det känns inte som något jätteproblem att försöka få in två pass till?!

Typ något sånt här:

Måndag: Simning 60 min

Tisdag: Crosstrainer 40 min + styrka (stora muskelgrupper, ben, armar och rygg)

Onsdag: Simning 60 min

Torsdag: Vila

Fredag: Vila

Lördag: Zumba

Söndag: Vila (kanske söndagspromenad?!)

Det känns som ett bra upplägg som jag borde kirra! Genom att träna ett par gånger på mornarna (simningen), någon kväll och en gång på helgen så känns det dessutom som att man kan ha tid över, och inte tillbringa varenda kväll på gymmet. Men det kräver disciplin att inte sätta klockan på snooze när den ringer kl.05.45...


Man måste kämpa på nu på vintern, så är man i form när våren och sommaren kommer!

Barnvänligt

Mina LCHF-pannkakor fick i helgen höga betyg av en riktig pannkaksexpertpanel bestående av min systerson Simon. Kul att han som van pannkaksätare tyckte att dom var smarriga! Dock tyckte han att det blev lite surt med bara hallon på, så han fick lite socker på toppen. Och perfekt att vi kunde äta samma sak (jag skippade dock sockret, men kompletterade med grädde).


Simon vispar pannkakssmet.

Söndagsbestyr

Söndagkväll = pyssel och lite planering inför kommande veckan, inkl. matlådefix. Efter en kyl- och frysinventering så blir det matlådor med civapcicis och blomkålsmos för mig den här veckan. Och till det lite olika såser, Erik Lallerstedts bearnaise provencale och pepparsås, mums!

Blomkålsmos är fantastiskt gott, mycket godare och matigare än potatismos. Och superenkelt att göra. Dela upp ett blomkålshuvud i små buketter, koka mjukt i saltat vatten, mixa med mixerstav och tillsätt grädde, smör, salt och peppar. Klart!


Snygg mat

Jag har en del öppna skåp och hyllor i köket. Då vill man ju inte gärna skylta med Eldorados krossade tomater, eller Euroshoppers oliver... Nej, snygg mat ska det va! Som min fina kakao (som jag använde i dagens smarriga kladdkaka), den får stå längst fram på hyllan. Väldigt snygg! (Och god)


Kladdkaka

Det blev inget oopsie-bak i helgen, men inte desto mindre ett lyckat försök att baka LCHF-kladdkaka! Ibland blir suget stort och då är det bra att det finns "godkända" alternativ! Kakan blev mäktig och väldigt chokladig, så en liten bit räckte gott och väl! Här kommer receptet.

100 g mörk choklad (jag använde en med 86% kakao) 
100 g smör
2 ägg
1 msk sukrin (frivilligt)
½ tsk vaniljpulver
1 msk kakao

Smält samman smör och choklad. Vispa ägg (och ev. sukrin) pösigt. Häll i chokladsmeten och rör samman, bland i vaniljpulver och kakao. Häll upp i en smörad form och grädda i ugnen, 200 grader i ca.6-7 min. Serveras med förslagsvis osockrad grädde och bär. Smarrismarr!

Det här grundreceptet kan ju varieras i det oändliga, kanske bland i lite nötter eller mandelflan i smeten?

Tips

Många bra tips och information om LCHF hittar du på den här sidan. Kanske ska man våga sig på att baka oopsies i helgen!?

Plocktallrik

LCHF-mat är perfekt i plockform. Det är ju inte varje kväll man orkar ställa sig och laga värsta middagen när man kommer hem från jobbet. Ikväll är en sådan kväll Då plockar jag bara fram lite smått och gott från kylen helt enkelt. Det brukar bli bra!


Lite skivad tomat och mozzarella med olivolja och svartpeppar och kokt sparris med smör. Gottgottigottgott!

Pålägg

Det finns LCHF-bröd, både att köpa och att baka. Dessvärre har jag inte prövat vare sig köpebrödet eller att baka själv. När jag är sugen på en smörgås brukar jag istället ta ett finncrisp. De innehåller ca 5 gr kolhydrater per skiva, så man får inte äta för många. Men en eller två brukar gå bra!

Hemligheten när det gäller smörgåsätande inom LCHF är fokusera på pålägget. Och att alltid grunda med ett tjockt lager smör. Brödbiten är liksom bara där för att bära upp och hålla ihop pålägget. Jag har hört att man i LCHF-kretsar pratar om "omvänd dietistmacka". Man ska ta de gamla kostrådet "rejäl brödbit med lättmargarin, fettsnål ostskiva och en paprikaskiva" och göra tvärtom liksom. Litet tunt bröd, och ösa på med så mycket feta pålägg som får plats!

Det här är mina favoritpålägg på mina finncrisp (som jag alltid grundar med ett rejält lager bregott med havssalt):
- Ägg och majonnäs
- Avocado och brieost
- Chevreost, tomat och oliver
- Kavli mjukost (bacon och 4 peppar)

Den absolut godaste mjukosten, mums!!

Frukost

En LCHF-frukost behöver inte bestå av ägg och bacon. Inte varje dag i varje fall. Idag sätter jag i mig den här smarriga frullen, bestående av två finncrisps med bregott havssalt och mosad avocado, turkisk yoghurt med sockerfritt äppelmos (från www.LCHFbutiken.se) och en massa kanel samt en kaffelatte. En mycket bra start på dagen!


Nära nära...

Efter åtta dagar på strikt LCHF-diet var jag ikväll riktigt, riktigt nära ett snedsteg. Jag satt hemma i min ensamhet och blev så otroligt popcornsugen när jag satt framför tv'n och laddade inför en soft tisdagskväll i soffan...

Nära skjuter dock ingen hare. Och eftersom jag vet hur besviken jag skulle bli på mig själv om jag sabbade detta nu så tog jag tag i saken och rostade istället en näve solrosfrön i salt och lite olivolja. Riktigt gott! Det smakade tom nästan som popcornkärnor, fast mjukare. Och nyttigare!

Så där ja, suget är borta och jag är back on track!


Shiratakinudlar

Ikväll har jag bjudit tre av mina bästa vänner på LCHF-mässig tjejmiddag. Och det var stor succé!

Det blev thaigryta med shiratakinudlar. Det var första gången jag prövade dessa nudlar och jag måste erkänna att jag vid första anblicken blev lite avskäckt... Men det blev riktigt bra. Nudlarna kommer i små vattenpåsar, man öppnar och sköljer och sedan är det bara å blanda i grytan! Nudlarna innehåller noll kolhydrater och har inte så mycket smak i sig, men suger bra upp smaker från andra ingredienser och konsistensen var bra. Nedan kommer receptet.

Sofias thaigryta med kyckling och shiratakinudlar
- 400 g kycklingfilé
- 1 stor gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 burk vattenkastanjer
- 1 burk minimajs
- 1 burk bambuskott
- 1 burk kokosmjölk
- Färsk ingefära efter smak
- Röd currypasta efter smak
- Citronsaft
- Salt och peppar
- 1 paket shiratakinudlar

Stek lök, vitlök, ingefära och kyckling. Tillsätt grönsakerna. Häll ner kokosmjölken, smaksätt med röd curry, citronsaft, salt och peppar. Skölj upp shiratakinudlarna och häll ner i grytan, låt puttra i ca tio min. Färdigt!



Stödkorv

Vanligtvis blir man så mätt på LCHF-kost att det inte är nödvändigt med mellanmål. Man står sig ofta väldigt bra mellan måltiderna eftersom fett, till skillnad från socker och kolhydrater, är varaktigt mättande. Skulle det dock vara så att man behöver ett mellanmål så kan det vara lite problematiskt, det känns ibland som att hela samhället är uppbyggt på att man ska äta en smörgås när man blir hungrig... Men hav förtröstan!

När man går på stan och skulle behöva få i sig nått snabbt, eller när man sitter på jobbet och är hungrig och det enda som erbjuds är den ständiga fruktkorgen som man ska försöka hålla sig borta ifrån. I dessa lägen är jag en varm förespråkare av fenomenet stödkorv (eller för all del, stödost eller stödägg) som man kan bära med sig i väskan eller kanske förvara i kylen på jobbet.

Min stödkorv är Lidl's minisalami i olika former. Hög kötthalt och riktigt goda! Dessa kostar ca 29 kr har jag för mig. Väldigt praktiskt att bunkra upp med! En annan "nödkostfavorit" inom LCHF är de inplastade Babybel-ostarna eftersom de är smidiga att bära med sig. Ett kokt ägg eller en påse nötter kan också funka!

 


Kronärtsskockssoppa

Helgens hit var nog soppan på kronärtsskockor som jag lagade igår. Superlätt att laga, väldigt god och mycket få kolhydrater. Helt enkelt en optimal soppa som jag rekommenderar starkt!!

Till denna anrättning, som passar ypperligt som en förrätt, använde jag:

- 1 burk kronärtskockshjärtan
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl vispgrädde
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 3 dl vatten
- Olivolja
- Salt och peppar
- Saft från 1/3 citron

Hacka och fräs lök och vitlök i en kastrull. Tillsätt hackade kronärtsskockor, en buljongtärning och 3 dl vatten. Låt puttra i fem minuter. Tillsätt grädde och kryddor efter smak och puttra lite till. Mixa med stavmixer till soppan är slät, vid behov tillsätt mer vätska och citronsaft och låt koka upp. Servera! Mums!!



Avokadoolja

Det är inte bara kroppen som behöver fett. Även hyn skriker efter fukt. Vilket i praktiken är detsamma som fett. Jag har upptäckt en riktig dunderkur mot vintertorr hy, nämligen avokadoolja, en trögflytande grön och illaluktande olja som gör att man blir helt gulgrön i ansiktet a'la Marge Simpson. Men vad bra det blir sen! Jag gör en kur ca två gånger i veckan. Jag rengör och skrubbar ansiktet och sedan smörjer jag in rikligt med den här gröna sörjan i fejjan innan läggdags. På morgonen vaknar man upp med en hy som inte krackelerar, fantastiskt!

Avokadooljan är ätbar, men jag har svårt att säga att jag blir riktigt sugen på min. Bara tanken på att den duger som människoföda gör dock att den känns bra att använda i fejjan då man vet att man slipper en massa kemikalier och allergiframkallande konserveringsmedel. Jag är verkligen såld på att använda rena oljor som hudvårdsprodukter, de täpper inte till porer och torkar inte ut hyn. Utöver avokadooljan hittar man macadamiaolja och morotsolja i min arsenal. Och på inköpslistan står även kokosolja! Alla dessa går att köpa i hälsokostbutiker för en ganska så billig penning. Oljorna kan även användas för sminkborttagning, i hårtopparna och för att smörja in torra nagelband. I love universalprodukter!


Min avokadoolja är kallpressad och inhandlades i Kenya, men motsvarande produkt går att hitta på hälsokostbutiken.

Fredagsmys...


...med LCHF-vänligt snacks i form av gruyereost, oliver och soltorkade tomater. Och Let's Dance på tv'n!


LCHF-pannkakor

Jag har fått hem min beställning från LCHF-butiken. Och en helt ny värld har öppnat upp sig. Med lite mandelmjöl, sukrin, pofiber och fiberhusk verkar man kunna tillaga i princip vad som helst, i stort sett kolhydratfritt.

Jag firade detta med att laga LCHF-pannkakor, och det blev fantastiskt gott! Det kändes lite fuskigt att kunna sitta och äta världens smarrigaste pannkakor, med hallon och vispgrädde, som "bantningsmat". Det är ju helt otroligt, inte konstigt att många människor blir LCHF-frälsta.

Här kommer receptet:

- 2 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk fiberhusk
- 1 dl vatten

Ingredienserna blandas samman. Låt sedan smeten stå i fem minuter så att fiberhusket får svälla. Sedan är det bara å steka som vanliga pannkakor. Smeten är lite tjockare och behöver plattas ut lite i pannan. De blir lite tjockare än vanliga tunnpannkakor, lite som ett mellanting mellan vanliga pankisar och amerikanska.

Serveras med LCHF-vänliga tillbehör, i mitt fall osockrade hallon som jag värmt i kastrull och vispgrädde!


Smarrigt!


Äta ute

Att äta ute på lokal är piece of cake när man äter LCHF (undantaget möjligtvis vissa pastarestauranger med begränsat alternativt utbud). Det mesta på menyn, vare sig det gäller fisk, vegetariskt eller kött brukar fungera superbrabra så länge man byter ut den kolhydratrika sidorätten mot ett "godkänt alternativ", sallad istället för ris, wokade grönsaker istället för pommes etc. Dessutom så brukar det finnas bra utbud av feta såser att beställa till! Perfekt.

Jag var ju lite orolig inför gårdagens AW-besök och misstänkte att det skulle bli lite problematiskt och att jag skulle få sitta där med kurrande mage och lida när alla andra vräkte i sig "ungkarlsmiddag" (klyftpotatis med bearnaisesås). Så fel jag hade! Genom att bara vara lite kreativ med menyn så lyckades jag beställa in en liten, mättande och prisvärd anrättning. Smörstekta champinjoner (som vanligtvis serverades med vitlöksbröd) fick jag med tsatsiki, jättegott!

Allt eftersom LCHF får genomslag och alltfler väljer bort kolhydrater verkar restaurangerna bli alltmer flexibla och villiga att justera om lite i anrättningarna så att det ska passa, ingen verkar tycka att det är konstiga förfrågningar längre, vilket är jättebra! Jag har tom fått indiska restauranger att ge mig sallad iställer för ris till min chicken korma (dock med ett höjt ögonbryn till svar, men sånt får man ta...)!

AW med LCHF?

För det mesta så går livet med LCHF som en dans, det är exempelvis inga problem att äta ute på restaurang och det finns LC-alternativ till det mesta som man kan tänkas vara sugen på. Ibland är dock mer av en utmaning av följa sin tänka kostplan. En sådan utmaning utsätter jag mig för ikväll då det vankas AW med gamla kollegor.

AW handlar ju ofta om att ta "en öl" (eller fler...) och öl är ju verkligen bannlyst inom LCHF då det är att jämföra med flytande bröd, ett big no no! Det klassiska alternativet (som ju också funkar med LCHF) är ett glas vin, men ett ännu bättre alternativ tycker jag är "en dagens", dvs. vitt vin med mineralvatten, gärna tillsammans med några isbitar och en limeskiva. Fräscht och gott och mer som en öl i alkoholhalt.

En annan utmaning när det vankas AW är ju det här med tilltugg och mat. Går man direkt från jobbet så är man ju oftast lite småsugen på något och det är inte alltid utbudet på AW-ställen är så LCHF-anpassat, jordnötter är oftast det minst dåliga alternativet som står till buds, men akta er för chilinötterna, paneringen runt nöten består där av massor av kolhydrater!




Middagstips - Tacosgratäng

Det är roligt att exprimentera fram lite nya recept. Det får en också att inse vilka stora variationsmöjligheter det finns inom LCHF, och vad mycket gott som är "tillåten bantarmat", helt fabulous. Ikväll blev det en egen komponerad tacogratäng, mycket gott! Ett glas rödvin på det och man är hemma.



Till denna anrättning använde jag mig av:

500 g köttfärs
1 stor röd paprika
1 gul lök
1/3 burk jalapeños
1 paket tacokrydda
300 g riven herrgårdsost
Smör till stekning

Bryn köttfärsen och blanda i tacokryddan. Låt puttra tills all överflödig vätska försvunnit. Häll upp i ugnsfast form och stö över hackad paprika, lök och jalapeños. Ha på ost tills du skäms. Och sedan lite till. Gratinera i ugnen, 225 grader i ca 15 minuter. Voila! Klart för servering, jag serverade med guacamole, det rekommenderas!

Tidsåtgång: Ca 30 min.

Mat- & träningsdagbok

I syfte att skärpa till sig och hålla koll på sig själv och hur man lever upp till sina målsättningar på kost- och träningsfronten är det klokt att skaffa sig en liten dagbok där man bokför detta, åtminstone under en begränsad period tills dess att de nya vanorna "satt sig".

Genom att man för en sådan här dagbok blir man automatiskt lite duktigare och man stärker incitamenten till att följa sina målsättningar. Det är liksom roligare att skriva in "jogging 7 km" än "200 gr Marabou mjölkchoklad". Dessutom är det lättare att i efterhand följa upp hur kosten och träningen har påverkat en om man kan gå tillbaka och utvärdera i efterhand. Utöver vad man stoppat i sig och hur man har rört på sig kan man ju regelbundet också fylla i ens humör, kondition, hälsotillstånd eller vikt för att göra uppföljningen ännu mera noggrann. Själv nöjer jag mig dock med kost och motion, och då och då noterar jag "kontrollvägningar".


Så här ser min tjusiga dagbok ut, den är från Indiska

Smal av träning??

En tragisk, men utbredd myt är att man ska kunna träna sig smal. Det kanske funkar för några få, de naturligt slanka och högförbrännande, eller elitidrottare, men för folk i allmänhet ska det mycket till för att man ska kunna träna bort överflödigt fläsk. Det kanske kan hjälpa till på vägen, men det är till syvende och sidst kosten som avgör storleken och vikten, that's for sure. Det är samma sak som att försöka träna till sig rutor på magen... Alltså, magmusklerna finns ju redan där under någonstans, det gäller bara att bränna bort det "skyddande" fettlagret så att rutorna syns.

Detta är ett ständigt diskussionsämne som många av mina bekanta vägrar inse. Men faktum är att jag aldrig har varit så stor (och det var inte bara muskler, det kan jag garantera!) som när jag tränat mycket och samtidigt ätit mycket kolhydrater, exempelvis i form av bröd och pasta.

Detta är min utgångspunkt. Att det liksom är parallella spår. Att kosten påverkar storleken. Och att träningen påverkar formen (liksom konditionen och det allmänna välbefinnandet). Och bara de anledningarna är ju högst tillräckliga för att det ska vara värt att pallra sig till gymmet några gånger i veckan. Men man ska inte blanda ihop det med viktnedgången.

Det senaste året har jag tränat i snitt tre gånger i veckan, en lagom nivå som funkar ihop med mitt liv. I år ska jag så småningom öka på konditionsnivån, målsättningen är att klara av minst två millopp i sommar, midnattsloppet och tjejmilen och så kanske tjejlidingöloppet! Men som sagt, detta är av helt andra anledningar än viktminskning, man blir frisk, glad och snygg av att träna!


En glad Sofia som i september sprang sitt första millopp, Tjejmilen. Såklart det måste firas! 2011 blir det fler lopp, och bättre tider!

Sista måltiden

Det var bestämt att det var måndagen den 10 januari som det skulle ske. Återgången till LCHF. En anledning till detta var att jag skulle iväg på galej på lördagen. Lilla Alma skulle döpas och hennes fars trettioårsdag skulle firas och jag förstod att detta skulle innebära svårigheter och frestelser... och så rätt jag hade! Och så glad jag är att jag började med LCHF först på måndagen. Annars hade jag ju gått miste om den här fantastiska tårtbuffén bland annat!



Inget gott som inte har något gott med sig, eller hur man brukar säga... Jag blev så sockerstinn att jag nu inte har några som helst problem att tänka mig att leva sockerfritt under en överskådlig tid! =)

Tack Sofie och Ola för en fantastisk dag och kväll i Vendel!


Matrevolutionen

Bra intervju med kostdoktorn om LCHF, den här boken vill jag läsa!

http://nwt.se/karlstad/article832309.ece


Ytterligare förberedelser

Utöver det som jag shoppade på lchf-butiken och Lidl igår så finns det vissa andra produkter som kan vara bra att ha hemma om man tänkt börja leva på LCHF-kost.

Dessa produkter har jag nästan alltid i kylen/skafferiet:
- Olivolja
- Bregott (med havssalt, men det är ju en smaksak, mums!)
- Smör att steka i
- Finn Crips (finns mkt bra alternativ på Lidl, innehåller bara ca 5 gr kolhydrater styck, perfekt grund för mina frukostsmörgåsar med ägg och majonnäs)
- Mascarpone (40 % fett, passar både att äta som frukost, som ett mättande alternativ istället för yoghurt och funkar som bas i många smarriga efterrätter)
- Nötter av alla de slag
- Frysta bär


Förberedelser



Förberedelser är A och O om man sak lyckas med sina nya mål. Detta gäller särskilt när det handlar om att skaffa sig nya (eller för all del, återgå till gamla) matvanor. Genom att man bara har "rätt" mat hemma är chansen att man ska lyckas mycket större än om man har kylen fylld med skräp. Hungern kan man aldrig överlista, och är skafferiet fullt av skit så är snart magen full av skit. Så enkelt är det.

Jag har idag förberett mig rigoröst.

www.lchfbutiken.se har jag beställt hem basvaror i form av bland annat shiratakinudlar (kolhydratfria, att använda istället för pasta), mandelmjöl, pofibrer och fiberhusk (för bakning och pajskal) och sukrin (istället för socker i bakning, ser fram emot att göra en LCHF-cheesecake inom kort!).

Efter jobbet bar det sedan vidare till Lidl som är en riktig guldgruva för LCHF:are. LCHF-mat har en tendens att vara lite dyrare än vanlig mat (eftersom man inte fyller ut med billiga kolhydrater utan äter sig mätt på det ofta dyrare fettet och proteinerna) och Lidl är ju billigt. Dessutom hittar man där en massa bra grejer, såsom ostar av alla de slag och charkuteriprodukter med högt köttinnehåll.

På Lidl handlade jag:
- Grönsaker (paprika, zucchini, lök, krossade tomater och oliver)
- Turkisk yoghurt (10 % fett)
- Ostar på höjden och tvären (hårdostar, mozzarella, fetaost, alla fullfeta så klart!)
- Grädde (fullfet)
- Ägg
- Majonnäs (fullfet)
- Pesto
- Köttfärs (blandfärs)
- Lax
- Cevapcici (97% kötthalt)
- Bacon
- Kaviar
- Soltorkade tomater
- Aioli (fetthalt 81,4 %)
- Pepparsås /fetthalt 79,8 %)
- Pesto
- Rostad lök

Till middag blev det cevapcici med pepparsås och röstad lök. Och till det lite skivad paprika. Godare än det låter, I promise. Och nästan inga kolhydrater. Av dessa ingredienser var det den rostade löken som var sämst ur ett LCHF-perspektiv men efter man äter så lite av det så godkänner jag det. Det är samma sak med kaviaren till äggen.

En mycket bra första LCHF-dag!

LCHF - Nystart!

Efter att ha varit otroligt duktig LCHF-are under sommaren och halva hösten så fallerade dieten någonstans i början av december när jag fullkomligen översköljdes av snabba kolhydrater i form av lussebullar, pepparkakor, glögg, must, knäck, ostbågar... You name it!

När nu julhelgernas frosseri och nyårshelgens festligheter är förbi är det nu dags för nya tag! Jag vet att LCHF är min grej. Det bevisades av att jag förra året effektivt och snabbt gick ner ca 10 kg. Efter att i mitten av maj totalchockerats av att ställa mig på vågen och se siffrorna 7 + 4 uppenbara sig. Jag, som aldrig tidigare vägt över 68 kg, fick något av en chock och bestämde mig för att nu var det allvar. En månad senare stod vågen på 69,7, ytterligare ett par månader senare var jag nere på 65 och mot slutet av hösten nådde jag målvikten 62 kg. Allt tack vare LCHF!

Kolla här, det har faktiskt hänt än del:


Början av maj, 74 kg


Juni, 69 kg


September, 66 kg


Oktober, 65 kg


December, 63 kg



Jag äger ingen våg så jag vet inte exakt vad jag ligger på just nu, men det är inte så väsentligt. Jag känner mig lite småfluffig rent allmänt och ett behov av att återgå till LCHF-dieten som gör mig pigg och glad och smal! Den ultimata målvikten är nu 57 kg, det är samma vikt som när jag tog studenten och känns som en bra vikt till mina 167 cm. Vi får hålla tummarna!

Jag tänkte försöka använda bloggen lite för att peppa mig själv, och kanske några fler på kuppen. Två månader tänkte jag att det skulle ta att nå matchvikt. Så den 10 mars, då får det bli kontrollvägning!

Är ni på?! Nu kör vi!! Beach 2011 kommer vi att vara hetare än någonsin.


Fem år!!

Igår fyllde den här bloggen fem år, helt galet!! Grattis grattis!!

Detta har verkligen varit fem mycket händelserika år måste jag säga. Från att vara nyligen hemkommen till Uppsala efter att ha varit utbytesstudent i Australien i ett år sattes det igång med
C-uppsatsskrivande. Och snart var jag en förvirrad praktikant i maktens korridorer i Bryssel. 

Efter ett år nere på kontinenten, där jag fortsatte arbeta på EU-representationen och skrev klart min D-uppsats flyttades det sedan vidare till Stockholm och arbete på justitiedepartementet. Roliga och lärorika år följde på EU-enheten där vi jobbade intensivt inför och under det svenska EU-ordförandeskapet. En massa nya människor lärde jag känna på jobbet och det restes kors och tvärs över Europa. Många resor i regeringsplanet har lärt mig att uppskatta att resa med privatjet, vem hade kunnat tro det för fem år sedan? 

Efter att ordförandeskapet avklarats så bar det av ner till Bryssel igen, för att tjänstgöra hos EU-kommissionär Cecilia Malmström i fyra månader. Sedan tillbaka till Stockholm och nytt arbete på justitiedepartementet, denna gång på enheten för asyl och migrationspolitik.

En massa resor har jag hunnit med både i jobbet och privat, inte mindre än tre vändor till Italien (Rom, Venedig, Sicilien), sex resor till Spanien (tre gånger till Madrid och tre gånger till Barcelona), två inköpsresor till Champagne, avstickare till Riga, London, Paris, Berlin och New York. Med jobbet åkte vi också till Prag och Warsawa. Häftiga fantastiska resor till Indien, Kina och Kenya har hunnits med.

Jag har också hunnit med att bli moster igen, till lilla Simon, och så småningom blev jag även faster, till lilla Juni! Jag har även hunnit med många lekdagar med lilla stora Samuel.

Och så har jag hunnit med att köpa två bostadsrätter. Vuxenpoäng på det. 

Jag ser fram emot de kommande fem åren och håller tummarna för att de blir lika spännande och innehållsrika!!