Skräcknatten

Hur trevligt är det att vakna upp från en mardröm där man är inlåst i en lägenhet med torpeder bankandes med järnrör på dörren av att en raket exploderar precis utanför sovrumsfönstret? Inte så jättetrevligt, jag är fortfarande skärrad. En hemsk natt var det!

Nåväl, nu sticker jag till Sälen!

Gott nytt år!!

Disconnected

En skön sak med julen på landet är den totala frånkoppling från yttervärlden som en sådan innebär. Jag har bara varit inne på internet någon gång den senaste veckan och mottagningen på mobilen är i praktiken intet. Det är underbart på något sätt med tanke på den strida kommunikationsström man annars lever i.

Imorgon åker jag till Sälen och blir ännu mera världsfrånvänd i ett par dagar, det ska bli fantastiskt. Innan dess ska jag dock bege mig till Mariefred en sväng för att fira min älskling Ulrikas 25 årsdag med smörgåstårta och sprit, fabulous!

Julen 2007

Så var julen kommen och gådd... Det hela gick ganska smärtfritt även detta år. I själva verket så gick det väl precis som de senaste 25 åren, inga större överraskningar. Lika mycket mat, julklappar och barnaskrik som alltid.

Julklapparna gick i år i huslighetens anda. Jag fick hela tre elektriska köksapparater, en blender, en mixer och en vattenkokare. Min bror fick elektriska verktyg. Vi är sannerligen en modern familj med utsuddade könsroller, haha.

Vad har hänt i övrigt?! Gårdagens hemvändarkväll var en stor besvikelse, råkade gå till fel ställe. Vi skippade Statt iår och tänkte att vi skulle ha större lycka på ett ställe som heter Nybron... Vi hade fel. Det var jättetrist och luktade svett och medelåldern var mycket låg, alla tjejer hade väldigt tuperade hår. Det verkar vara inne med tovigt hår. Jag hänger inte med.

Idag  har jag v arit ute och okynnesshoppat bort gårdagens besvikelse, många stora påsar har jag kånkat runt på. Mycket fina grejer!

Nu ska jag med mamma på handboll, måste stötta hemmalaget, GUIF that is!

Julpuss!


Redo för julen

Så var alla klappar inhandlade och inslagna, hela lägenheten julputsad och jag själv julrenoverad med skinande röda naglar på såväl fingrar som tår. Jag är redo för julen helt enkelt.

Innan det är dags att åka hem till far och bror och insupa den på riktigt har jag dock ett par saker att stå i, om en stund kommer Samuel hit för att barnvaktas i några timmar medan hans föräldrar köper de sista onödiga julklapparna. Så det blir väl en del bus och godis idag, som bruklig är. Till kvällen vankas sedan "Stånd och spritfest" hemma hos en kollega för att fira vintersolståndet och att vi går mot ljusare tider. Väl värt att fira!

Nä, nu måste jag öppna upp Samuellådan och ta fram kritor och polisbilar och förberera barnets ankomst.

Ha en trevlig lördag!

Sista dagen

Nu är det bara några timmar kvar, sedan vankas jullov i 17 fantastiska dagar... Så otroligt välförtjänt tycker jag! I somras var man inte ledig många dagar, och förra julen skrevs magisteruppsats för hela slanten...

Julledigheten inleds med "Operation Julfin" imorgon, skönhetssömn, manikyr och pedikyr hoppas jag ska göra underverk med mitt arma lekamen, det ska bli helt underbart!

Nu ska jag jobba på lite, synd att de sista timmarna går så oerhört långsamt bara...

Slut

image1159

Jaha, så var Bonde söker fru slut för den här säsongen... Det känns så tomt på något sätt, jag älskar dessa bönder, så fina människor! Jag undrar om det är något med mina hormoner eller dylikt, men igår satt jag och bölade framför sista avsnittet... Det var så fint när Per-Inge och Susannes son bakade bullar (förklaringen till gråten måste helt klart vara hormoniell).

Hur som helst, jag hoppas att tv4 har lärt sig en läxa till nästa år, inga mer barnbönder! Det känns så oseriöst med dessa 19 åriga brudar som aspirerar på att bli bondmoror... det passar sig inte! 30 borde vara någonslags rimlig åldersgräns. Jag funderar för övrigt på att anmäla min käre far till nästa säsong, han är 61 år och klarar den gränsen med råge. Ja, så får det bli! :)

Biblo

Världes bästa Lina, du är så duktig!

Läs varför
här.

Gospelkarriär

Jag har gått runt hela dagen och varit lycklig, jag misstänker att det hela beror på gårdagens gospelövning i Uppsala. Det var väldigt befriande, religiöst nästan. Hela publiken stod upp och gungade i takt och sjäng för kung och fosterland...

Och jag tänkte osökt tillbaka på min tidigare karriär som gospelartist...

Ja, du läste rätt.

Det var våren 2004 det hela begav sig... Jag och min älskade vän Ulrika sökte upp den enda kören i hela Uppsala som inte hade sångprovskrav, något som liksom var en förutsättning för oss och som vi utnyttjade friskt, "Alla skall med!" Varje tisdag träffades kören i heliga trefaldighetens kyrka i Uppsala och rockade loss och sjöng om Jesus.

Ulrika och jag blev liksom frälsta och under hela våren bjöd vi på våra vänner (vilka inte alltid visade den största tacksamheten för vår givmildhet) små shower och uppträdanden. Vid varevigaste förfest sjöng vi och dansade i takt, favoritsången hette "I feel the spirit" (extra passande i just förfestsammanhang) och "I went down in the river to pray"... Oj nu blir jag nostalgisk.

Hur som haver, det där med gospel var inte bara en dans på rosor... Bland dessa fina kyrkliga människor som också sjöng i vår kör förekom nämligen subtil mobbing av mig och Ulrika.... Varje gospelsession i kyrkan inkluderade nämligen en fikapaus då saft och ballerinakakor serverades och varevigaste gång när vi gick tillbaka till våra platser efter saftpausen var det ett stort tomt hål omkring oss... Det där med "Alla skall med!" var egentligen buffel och båg, bara för att vi hade lite problem med tonsäkerheten så var det ingen som ville stå nära oss... Fasansfullt. Det blev bara en termin i gospelkören...

Efter gårdagens upplevelse går mina tankar dock i banorna om det kanske vore värt att återuppta gospelkarriären? Alla måste väl få en andra chans?


Jag och Ullis, gospelstjärnor, våren -04

(Karolin gick igång på gospeln näsan lika mycket som jag, läs här)

Tre år

Idag är det exakt tre år sedan jag blev moster till världens bästa unge. Samuel fyller tre år och jag har svårt att se hur världen faktiskt kunde existera innan han kom till i den, det måste ha varit helt menlöst på något sätt... :)


Grattis på födelsedagen Samuel, hoppas att du uppskattar plastbajskorvarna som moster köpte till dig...0 år


1 år


2 år


3 år


Busy

Den senaste veckan har lindrigt sagt varit hektisk... Julfesten i torsdags är en historia för sig, utöver den har det vankats julbord, barnkalas, tjejfest, söndagsmiddag och julgospelkonsert. Så det är en slagen hjälte som i sin ensamhet nu tänder tredje ljuset i adventsljusstaken och tänker över sina synder... Well, det har varit riktigt kul i varje fall, lite julefrid är dock högst efterlängtat!!

Jag är precis hemkommen från Lina i Uppsala (årets kvinna -07, remember?!), Lina bjöd på söndagsmiddag med influenser från Zanzibar, vilken kvinna hon är och vad gott det var, oerhört imponerande! Efter söndagsmiddagen debuterade jag i Uppsalas nya konserthus, vilket bygge! Very nice view från takvåningen, med slottet, domkyrkan och Carolina Rediviva i förgrunden, jag blev riktigt Uppsalanostalgisk...


African style


Christmas gospel train med One Voice, Victoria Tolstoy och Uno Svenningson

Veckans ros

image1150Mina kollegor är så söta, särskilt assistenterna Annica och Ralph och som igår gav mig veckans ros... Dom brukar tydligen sammanfatta veckans bestyr genom att utse veckans ros och veckans ris bland enhetens handläggare.
 
Vad säger ni om den här motiveringen, inte illa va?!

Veckans ros går till Soffan (alltså jag) för hennes sprudlande sätt, det innehåller bland annat en massa roliga idéer och infall samt att hon ofta initierar intressanta diskussioner vid luncher och fikapauser.

Dessutom fick jag extra pluspoäng för att jag bjöd på kondisbitar vid fredagsfikat, man kan bli rörd för mindre! :)

Tack Annica och Ralph, ni är båda veckans assistenter i mina ögon!!

Cultural Bitch Tour -07

Den här hösten har verkligen varit kulturell för min del, och det är inte någon slump eftersom vi befinner oss mitt uppe i "Cultural Bitch Tour -07", Karolin skriver mer om fenomenet här.

Höstens kulturella begivenheter so far:

- Zarah Leander på Folkoperan
- Kungliga balettens höstafton på kungliga Operan
- Kentkonsert i Globen
- Lars Winnerbäck-konsert i Globen 
- The Sound of Music på Göta Lejon
- Orup & Lena på Chinateatern

Till helgen så avslutas säsongen med ett besök i Uppsala konserthus där det vankas julgospel! Därefter följer ett litet jullov innan Cultural Bitch Tour -08 inleds med ett besök på Grammisgalan den 9 januari! Nästa termin måste vi bättra oss vad gäller museibesök, i övrigt ska vi nog fortsätta i samma stil... Det är alltid dumt att överge lyckade koncept!

Sälen, here I come!

image1149Jag har ett tag gått och oroat mig för hur nyårsaftonen skall te sig, alla dessa parmiddagar som verkar anordnas för att fira in 2008 lockar mig ytterst lite... Vad är det som händer?! Varför ordnas inte längre några röjarskivor av klassiskt manér!?

Well... min kollega Robert har förbarmat sig över mig, det fanns nämligen en säng över i den Sälenstuga som han och en massa vänner hyrt över nyår, och den är nu min! Great!! Dessvärre har Robert berättat att det är fyra par som upptar övriga bäddar... Well, det är tydligen omöjligt att komma undan fenomenet, men kul ska det bli! Och blir det för olidligt kan jag ju alltid ta en taxi till något slags högfjällshotell och röja loss till Markolioo och dricka shots... :)

Det här blir mitt livs andra fjällsemester. Den förra ägde rum vintern 1990, åtta år gammal skidade jag runt i jämtländska skogar och drack varm saft... 1990 var dock ett bra tag sedan... Jag har ingen aning om hur det här ska gå, jag kan verkligen inte åka skidor!! Senast jag försökte var i Vilstabacken i Eskilstuna någon gång på mellanstadiet, den gången ramlade jag och gjorde illa knät och en skoter fick komma upp i backen och rädda mig! Sedan dess är jag livrädd för skidor... Men man kanske kan hyra in sig på en pulka eller nått?!

Shoppinglista:
- Skidbyxor
- Handskar
- Mössa
- Underställ
- Champagne
- Markolioskiva
- Snow joggers

Orup & Lena

image1148Igår kväll förärades Orup & Lena PH på Chinateatern med ett besök av mig, kusin Linda och syster Jenny. Det blev tjejmiddag och show för vår del, hur kul som helst att hitta något med dessa småbarnsmammor, sånt borde man göra oftare... Jag känner faktiskt ett visst ansvar vad gäller att då och då visa att världen utanför myssoffan fortfarande existerar... Samtalsämnena runt middagsbordet sträckte sig dock typ mellan dramatiska förlossningar och barnuppfostran, graviddeformerade kroppar och hur olika typer av värkar känns... Det är kanske sånt man får ta när man bjuder hem småbarnsföräldrar?!

Det var i varje fall superkul att få umgås lite!! Och showen bjöd verkligen på bra drag, och idel hits, precis som det ska vara! 

Nästa vecka flyttar tydligen Orup & Lena-showen ner till Götet, så det var lite granna sista chansen för vår del nu... Men om ni befinner er därnere i krokarna så skynda fynda biljetter!

Nytänkande

Såhär i juletid finns oftast inte särskilt utrymme för nytänkande... Same procedure as last year hela julhelgen är ju vad som brukar gälla. Iår tänkte jag dock julchocka med efterrätt som skall serveras till typ Kalle Anka (jag tillhör en "äta innan Kalle"-familj, vilken slags familj tillhör du, äta före eller efter Kalle?). I vanliga fall brukar det vara Aladdinask och knäck som gäller, och kanske lite nötter. I år tänkte jag dock slå till på den här, lite lyxigare varianten:

image1147Pepparkakscheesecake med saffran

Bas:
30 pepparkakor
100 gram smör

Fyllning:
500 g philadelhiaostimage1147
3 ägg
1½ dl socker
1½ påse saffran
Rivet skal från ½ citron

- Mosa pepparkakorna och blanda med smält smör
- Tryck ut pepparkaksmoset i en form
- Vispa ägg och socker pösigt, rör ner philadelhiaost, saffran och citronskal.
Låt smeten dra i 20 min.
- Fyll formen med ostsmeten
- Grädda ostkakan, 30 min, 200 grader

Garnera med lite kanel eller något dylikt juligt.

Visst låter det smaskens!? Yummie..

Skärpning!

Nu får jag fanimig skärpa till mig med den här bloggen... Aktiviteten här har ju inte direkt varit febril på sistone!!

Ursäkter:

- Jag har tappat bort min batteriladdare till kameran (kan inte ta några roliga kort att visa, skall åtgärdas idag!)
- Min hemmadator har fått knäck i maskineriet och går fasansfullt långsamt
- Jag bara jobbar, äter och sover nuförtiden (= inga roliga idéer eller tankar som ploppar upp i huvudet...)

Ska skärpa mig!

Så vad har då hänt i mitt liv den senaste tiden?

- På jobbet har det varit mycket senaste veckorna, detta kombinerat med deltagande i departementets julfestkommitté har tagit på mina små krafter... Julfesten äger rum nästa torsdag och jag tror att den kommer bli fantastisk, återkommer om detta!
- Jag har spenderat mycket tid framför tv'n, något som jag inte vanligtvis brukar sysselsätta mig med... nu har det varit Bonde söker fru, Room service, Efterlyst, Lyxfällan, Vänner, Insider och, tro det eller ej, MTV:s fabulösa "My sweet sixteen" om äckligt bortskämda tonåringar som ordnar födelsedagskalas... det får bli skärpning på den fronten oxå!
- Inte mycket mer...  :/

Kent på hemmaplan

På 12 minuter tog de slut, men jag var på hugget! Nu har jag biljetter till Kents spelning hemma i E-tuna i februari, jippie!! :)

Världens bästa moster

En lugn adventshelg för min del, very nice! Helgens stora händelse so far är nog gårdagens barnsittning av Samuel. Jag var världens bästa moster och tog med mig pepparkaksdeg till stor glädje. Enda problemet var att försöka hindra ungen att äta upp hela degen samtidigt som jag ju själv var väldigt sugen på att själv göra detsamma, dilemma! Grejen med pepparkaksbak är ju att få äta deg, degen är ju ungefär tusen gånger godare än de färdiga små torra pepparkakorna... Samuel vräkte dessutom på med mjöl, "Det är jättegott med mjöl", "Om man inte har mjöl på det blir inge bra"... Hans deg blev till slut rätt vit, torr och stel,så pepparkakorna blev väl kanske inga mästerbakverk... men är barnet glad så är jag glad!! Julstämningen var i vilket fall som helst skyhög, och det var ju det som var viktigast!

image1146
Maxad julstämning