Veckans Vintips!

Så var det dags för ytterligare ett gästspel, dagen till ära har Lars valt ett kungligt tema, enjoy! /SofiaSorgedagen till ära...

44180-64644180-645
(Same hair cut, different king)Kungligt...


Bordeaux för hela slanten! Det behöver i och för sig inte bli så dyrt - åtminstone om man bor i Bryssel - men det gäller som vanligt när man med varligt handlag berör vinvärldens urmoder att tänka efter före...

En genväg är sk cru Bourgeois eller ett Grand vin du Bordeaux, alltså inte ett välrenommerat slottsvin med egen kvalitetsklassning (AOC) och en nästan tresiffrig prislapp utan en gedigen produkt från någon av de mer ambitiösa odlarna som inte spenderar pengar på att övertyga den pretentiösa franska vinjuryn INAO eller den notoriske Robert Parker om sin grace. Och börjar man på den sk. vänstra stranden "rive gauche" - dvs sydvästra sidan av Gironde - tex i Haut-Medoc hittar man genast den sandpapperstorra strävheten, smaken av nyvässad blyertspenna och doften av riktigt mörka mogna bär med inslag av tobak.

För egen del tycker jag som rättrogen rojalist förstås att Chateau Bernadotte 2001 (nr. 3918-1, 233.00 sek)  är en given trofé i sann napoleansk anda eller varför inte gamla goa Chateau d'Agassac 2003 (nr. , 236.00 sek)  med en gedigen tradition från 1100-talet. Märkligt att dessa buteljer inköps för cirka 12 euro i Bryssel. Anitra?

Nåja, här talar vi naturligtvis om en elegant, förförisk och ganska magnifik vinupplevelse präglad av runda smaker och en sammetslen syra samt en bouquet som säkert charmar den kräsnaste konnässören. Behöver jag påminna stämningsfaktorn och den varsamma dekanteringen i en flatbottnad karaff. Men, tyvärr "smakar det så kostar det...!"

Mais, c'est tres comme-il-faut!

44180-649


Alla dessa bönder...

Vad är egentligen grejen med den här  "Bonde söker fru"-hysterin??

Man får verkligen en skev bild av nyhetsflödet i Sverige när man liksom utifrån försöker hänga med lite via aftonbladet.se och andra "nyhetssidor", det står ju bara om alla dessa bönder och idoler. Även om jag inte har sett ett enda program så går det liksom inte att undgå att följa med när storbonden ska träffa prästen, åka på kryssning, ha svensexa, otrohetsdramatiken med Andreas (Come on...), hångel och svartsjuka. Och alla dessa idolrubriker, han som ska skänka bort sitt pannband etc. Vad är grejen... Är det verkligen det viktigaste som händer i Sverige just nu?

Det är faktiskt ganska roligt att se hur Sverige kan bli så uppslukat av vissa företeelser Jag tror faktiskt att vi sticker ut på det området i jämförelse med resten av världen, med det här kollektiva trycket på att hänga med i de mest oväsentliga frågor... Jag kommer ihåg förskräckelsen förra julen när jag kom hem från ett år i Australien och inte visste vem Agnes var, eller Linda Bengtzing. "Oh my Gosh... Sofia, menar du allvar? Du har verkligen missat mycket..."  var på allvar reaktionen.

Nu menar jag ju inte att jag själv inte skulle bli minst lika uppslukad av bonde-programmet. tvärtom, jag skulle säkert sitta bänkad varenda kväll, men ändå... det är väldigt intressant att observera fenomenet...


Man Make Up

När jag var på H&M i helgen fick jag syn på deras beundransvärda initiativ att lansera en serie make up-produkter för herrar. "Man Make Up" stod det och produkterna var manligt utformade i svarta förpackningar. Serien bestod av läppbalsam, mascara och täckstift, ett helt ok basutbud. Jag vet inte om det här iniativet är globalt för H&M, men de belgiska männen är i synnerhet i behov av lite retuschering! Way to go H&M!!

I jämställdhetens namn tycker jag verkligen att det är på tiden att även den manliga delen av mänskligheten gör en insats för skönhetens skull!

För de män som känner sig lite osäkra inför det här med smink vill jag ge lite tips...

Först två stycken gyllene regler...

#1 Övning ger färdighet. Så enkelt är det, det kan vara bra med några omgångar hemma framför spegeln innan man visar upp sin nyspacklade nuna för omvärlden.

#2 Less is more. Även om det kan vara frestande att ösa på så kan effekten ibland bli den motsatta av vad man vill uppnå. Poängen med smink är att dölja det som är fult och framhäva det som är fint, inte måla dit ett helt nytt ansikte!


Och så lite mer handgripliga råd om produkterna (its a jungle out there)...

Concealer (går oxå under namnet täckstift)
 Concealer är den absoluta grundprodukten. Den finns i olika former, som flytande creme eller i stiftform. Concealer används för att täcka över mörka ringar under ögonen, finnar eller andra otrevligheter. Välj en som är så nära din egen hudnyans som möjligt eller något ljusare. Aldrig någonsin mörkare!


Mascara
Ögonfransfärg som appliceras med en liten borste. Gör att ögonen blir något mer markerade. Som kille kan man gärna använda en brun nyans för att få en mer neutral look. Ta lite i taget!


Läppbalsam
Som kille ska man akta sig för alla typer av färgglada/glittriga/glansiga varianter av läppglans. Ett vanligt neutralt lypsyl duger bra. Läppbalsam används för att få läpparna mjuka och inbjudande. Nariga och torra läppar är ofta inte så attraktivt.


Kajal (ögonpenna)
Vill man vara lite mer hardcore sminkkille kan man prova sig på en kajalpenna i svart/grått eller brunt. Kajalen används kring ögonen samt innanför den nedre fransraden (det är lite krångligt att få till det i början, se gyllene regel #2) för att markera ögat ytterligare. Kajalpenna används för en lite mer rockig look och det är inget jag skulle rekommendera för nybörjare eller om man inte vill att ens sminkning skall synas för mycket. Ett tips för en klarare blick är annars att använda vit eller beigefärgad ögonpenna innanför nedre fransraden.En kille som verkligen har nappat på det där med smink är min drömman, Dregen. mycket sminkad och mycket manlig, på samma gång!

44180-640


Så där ja, lite tips, nu är det bara att exprimentera vidare, lycka till och tveka inte för att fråga om ytterligare tips och råd! Jag besitter viss kunskap i frågan.

Happy Albania day!

Idag är det Albaniens nationaldag!! Det ska firas stort här i Bryssel, bland annat vankas det mottagning på Hilton Hotel med ambassadören och hela kalaset, underbart! Dagen till ära är jag dessutom klädd i Albaniens färger, svart och rött. Det är faktiskt första gången i mitt liv som jag uppmärksammar Albaniens nationaldag och då är det lika bra att göra det ordentligt!
 
Nu måste jag kila, Cecilia Malmström är nämligen på ingång, hon ska hålla någon liten presentation och bekanta sig med reppen, trevligt! Hoppas att ni får en underbar Albania-day allihopa!!

44180-635

Julmarknad i Waterloo

I helgen har jag socialiserat med den svenska diasporan i Waterloo. En av helgens begivenheter var nämligen ett besök på svenska kyrkans julbazar i just Waterloo. Lina, Helena och jag begav oss iväg till dit för att äta lussekatter och pepparkakor, dricka glögg och julmust och insupa julstämning rent allmänt!

Med tanke på att det har varit 18 grader varmt här i helgen så hade den rätta julstämningen dock vissa svårigheter att infinna sig... Hur som helst, det är alltid supertrevligt att åka på söndagsutflykt!

På bazaren köptes det lotter (jag vann självfallet ingenting, men Helena blev ägarinna till en hmm... orginell kopparform att hänga på väggen) och fikades, mums! Det såldes dessutom svensk mat en masse. Jag var faktiskt ganska restriktiv (hade ju bränt en förmögenhet på de jävla lotterna) och köpte endast en flaska julmust. Julmusten inhandlades för €2.50, men värdet ackumulerades flerfaldigt med tanke på att kag var tvungen att gå runt och släpa på flaskan i flera timmar. Nu vet jag inte riktigt när jag ska våga öppna upp dyrgripen... kanske slår till på den nästa söndag för att fira advent!

44180-633
Svenska julpynt!

44180-634
Jag är väldigt nöjd med min julmust.


Veckans vintips är ett boktips!

 Det blir tyvärr inget vintips den här veckan eftersom Lars befinner sig i Makedonien (förlåt ..fYROM) av alla ställen. Han skrev dock ett litet boktips här om veckan som får vara substitut! /Sofia


Läromedel för praktikanter med ambitioner...


44180-632

"Envoyéen från Eslöv" (atlantisbok.se)


I denna "festskriftsliknande" levnadsskildring över den för tidigt bortgångne karriärdiplomaten, Lars-Åke Nilssons ("LÅN") gärning kan den vetgirige tillägna sig aktuella interiörer i det prövande UD-livet, inte minst finner den flera framgångsrecept byggda på ett föredömligt och tidstypiskt agerande.

Den emellanåt lite konservativa och putslustiga språkdräkten kan irritera men också roa den semantiskt intresserade som vill lära sig att skriva "begreppsligt". I redaktören Lindmarker och ambassadören Lindahls lilla skrift hittar man utöver författarnas egna minnesbilder också andra fortfarande aktiva UD profilers beskrivningar av denna klassiska diplomats liv och leverne. M.a.o. ett måste för den som vill lära sig mer om hur diplomaten agerar i salongerna och ute på fältet.

Inte bara inträngande beskrivningar över hur dessa krigare i kostym fungerar i praktiken utan också en inblick i mystiken kring Arvfurstens palats möter läsaren som snabbt slukas av bokens ovanligt lättillgängliga och kortfattade utförande. Att sen "LÅN" var kabinettssekreterare i UD under regeringen Bildt i början på 90-talet gör ju inte heller boken mindre angelägen.


Dagens kändisspottning!

Idag när jag satt på rådet och kollade min mail kom en liten glad kvinna inrusande som jag genast kände igen, en av mina idoler, Maudan! Det var någonslags ministerråd för transportfrågor eller dylikt som hon var på väg till. Maud var glad och trevlig och jag hälsade och sa att jag var praktikant, Maud sa: Trevligt!

Mötet med Maud made my day!

44180-631

En hälsning från Berit

Ni kanske minns Berit som jag berättade om i somras?

På grund av att stambyte pågår i min mammas lägenhet har Berit blivit omstajlad. Hon är alltid exemplariskt korrekt klädd, imponerande! Jag undrar om byggubbarna blev skraja när de fick syn på Bejjan? I guess so!

44180-630

På lappen har Bejjan ett meddelande till byggjobbarna om att det är hon som är basen på bygget, det är rätta takter!

Sminkdocka till jul!

Jag kom på en grej från förra helgen som jag är tvungen att berätta. Jag tror att jag eventuellt har miljöskadat Samuel. Det är det här med smink, jag tycker att det är jätteroligt att piffa till honom lite ibland (inte för att det behövs eftersom han är världens vackraste), men ändå. Det är lätt hänt att han får lite extra glans på läpparna när man ändå är igång själv.

Nu tror han att det är essentiell del av påklädningsprocessen (och det är det ju... men inte för tvååriga pojkar...), "Måla munnen!" påminner han ständigt och så säger han "smaka!", då måste man sminka honom lite. Oftast får han bara lypsyl, men ibland slår jag även till på lite läppglans. Rouget fixar han själv, han tycker att det är jätteroligt... :)

Vilken hemsk moster han har egentligen och tur att hans pappa inte var närvarande... :)

Titta vad söt Samuel är när han ska sminka sig själv, jag tror att jag ska köpa en sminkdocka åt honom i julklapp, killen har onekligen talang (lägg märke till rougeborsten och pussmunnen)!


En massa reunions!

Jag tycker att det händer så otroligt mycket roligt i mitt liv just nu, en massa saker är på gång hela tiden!

De senaste dagarna har jag som grädde på moset haft två stycken reunions med gamla vänner som jag inte har sett på länge. I lördags var Kerry (tjej från London som jag bodde ihop med i Australien) och hälsade på mig för lite Bryssel-night life och igår träffade Cissi (polmagare från Uppsala som praktiserade här på reppen förra terminen). Det var år och dar sedan jag träffade någon av dem senast så det var verkligen superkul!! Jag älskar återträffar, tyvärr så blir de dock inte av lika ofta som man hade velat...!

Lite bilder från de senaste dagarna (jag kunde inte hålla mig från att trixa lite med dem...):


Kerry och jag på förfest.


Jag dricker drinkar och spelar bort mina pengar på James Bond-party.


Jag och Cissi på after work.

Imorgon blir det ännu en reunion med en gammal Uppsalakompis, I love this!


Grattis pappa!

Idag fyller världens bästa pappa 60 år!! Helt unbelievable vad tiden går! 

Det är svårt med det här med födelsedagar dock, vad man ska ge för presenter och det ena med det tredje. Jag funderar på att ge min pappa en date med någon trevlig kvinna, tyvärr så är det tokbrist på attraktiva, roliga och intelligenta kvinnor i ungefär femtioårsåldern, hör av er om ni känner någon! Min pappa är ett riktigt kap!

Tyvärr så har jag haft lite problem med att nå fram med mina grattisönskningar eftersom den lilla pappan begav sig Bosnien på någonslags höstslakt och inte behagade ha på sin mobil...  Nåväl, jag får gratulera via bloggen istället...

Grattis på födelsedagen lilla du, vi får fira din födelsedag när jag kommer hem!

44180-624

Veckans vintips!

Den här veckan bjuder Lars på vintips från Oz! /Sofia


Aussie wine!

44180-621


På det lite märkliga temat lättdrucket eller drickvänligt vill jag i all korthet slå ett slag för Brown Brothers prisvärda för att inte säga billiga Tarrango som faktiskt rinner ned med viss lätthet.

Körbärs-, jordgubb- och hallonsmaken dominerar kombinerat med ganska välintegrerade tanniner som snabbt fyller munnen med en lite lyxig bouquet. Det beror på att du serverar det lite lätt kylt och att den säregna hybriddruvan - korsning av Sultana (russin) och den portugisiska paraddruvan Touriga - ger en komplex friskhet utan att därför vara flabbig eller nonchalant i sin iver att behaga de som vill ta en smutt innan festen börjar.

Beskåda också den graciösa flaskans lite vasiga kontur som ger dig en ypperlig chans att ta ett rejält tumgrepp när du fyller på i de stora öppna glasen. Personligen tycker jag att detta nya världen vin från den heta Victoria regionen kan konkurrera med en enklare Bourgogne eller en mindre pretantiös Pinot Noir från Loire eller Alsace. Alltså, en sällsam törssläckare en varm sommarkväll i trädgården eller rent av något ovanligt till höstlunchen där du endera serverar rökt känguru, kalvtunga, regnbågsforell eller getost pizza.

Cheers mate!

44180-622


Slemmig tjej

Samuel lämnade efter sig ett litet "minne" av honom som jag upptäckte först igår.... Han smittade mig med ögoninflammation, rackarns unge!!!

Upptäckten gjordes igår under ett heldagsmöte i rådet, det började rinna slem från mina ögon... så OTROLIGT VIDRIGT, nästan som om ögonen snorade!! Det hela började i ena ögat och efter några timmar hade även det andra ögat hakat på. Synen blev suddigare och suddigare... När jag skulle börja skriva rapporten vid sextiden såg jag typ dubbelt... Det var ett helvete att skriva rapporten, jag såg varken tangenterna eller skärmen och var tvungen att springa och rensa mina slemögon var tioende minut... Horrible!! Vid elvatiden började jag nästan bli klar, även om jag på grund av en viss blindhet inte direkt kunde värdera vad jag hade åstadkommit. Var sen tvungen att ta en taxi hem eftersom jag nästan inte såg nånting...

Under natten gick sovandet oerhört dåligt... Ögonen limmades ju igen på bara en halvtimme och jag var tvungen att gå upp flera gånger för slemrensning... Fy!

Och nu är jag tillbaka på jobbet, fast utan linser, vilket betyder att jag i själva verket mycket väl kan vara någon annanstans än på jobbet. Vad vet jag? Jag ser ju ingenting!!! Planen för dagens är för övrigt att ta mig till närmaste apotek för inhandling av antibiotika (tack Belgien för er slapphänta hantering av starka läkemedel!!).... Så... Som sagt, tack Samuel!! *end of message*

Bilder från helgen

Äntligen har min syster mailat över lite bilder från deras besök i helgen!! Det slår mig åter att jag är moster till världens vackraste barn, lyllos mig! :)

Samuel är snart två år och hans favoritsysselstättningar är att titta på flygplan, trycka på knappar, tända och släcka lampan, gunga och mysa. Han pratar som tusan och härmar allt man säger. Han kan en massa ord, till exempel "hallelulula" (=hörlurar). Samuel är världens socialaste unge, han pratar med alla runt omkring "Hej hej tanten!!" skriker han till alla främmande kvinnor som passerar. Sjukt rolig kille!

Samuel och Sofia åker buss i Bryssel:

Runt halsen har Samuel Maimon, det är serbiska och betyder apa. Maimon är med överallt.

Samuel leker i lekparken med moster och mamma:

Samuel var helt galen och klättrade högt upp i klätterställningarna helt själv (dont worry, jag gick bakom och hade stenkoll).

Samuel och moster Sofia blev trötta efter allt bud i lekparken och var tvungna att sova middag:

Samuel är världens sötaste, särskilt när han sover, han måste ligga och pilla på ens hår innan han somnar och så däger han "mmm, mysigt". I helgen var han i himlen när han hade två långhåriga blondiner vid sin sida, då låg han i mitten med armarna uppsträckta och tvinnade våra hår. Hur söt som helst.

Tack för den här helgen lilla mannen, vi ses till jul!!

Urgent vintips!

Urgent message från vinguiden Lars!!! Det här verkar kunna liknas vid V&R-hysterin, fast när det gäller viner. Coolt! /Sofia

Snart är det daxs!


På torsdag släpps årets Beaujolais Nouveau och vinvänner världen över flockas likt blodtörstiga vargar runt den saftliknande drycken. Nåja, det är nog mera kult än verklig njutning och ska man vara riktigt ärlig så handlar det mest om just hysteri eller strävan att vara där det händer något snarare än jakten på något åtråvärt.

För denna tidiga bryggd på den ovanliga Gamay-druvan smakar ungefär på samma sätt varje år. Det ljusröda vinet har en fräsch bärig smak som präglas av skumbanan, hallonkola och lingonsylt. Doften är svag och påminner mest om dåtida barnkalas BOB-blandsaft. Skippa sugrören! M.a.o. en trendig umgängesdryck med klar retro-stämpel att sörpla i sig innan man går över till något mer vågat, tex en väl lagrad Beaujolais-Village eller rent av en av de nio cruerna med de smått romantiska namnen (Saint-Amour osv.). Vill du ändå äta något till denna lätt kylda dryck föreslår jag lättstekt fisk eller en kall kalkonsallad med rostade brödkuber, dock inte med för mycket spiskrydda!

För den som inte provat Nouveaun rekommenderar jag en lite dyrare variant från något känt vinhus i Bourgogne regionen, tex. Patriarche Pére & Fils (nr. 97419 64.00 sek) eller Joseph Drouhins dito som i alla fall kan fås på välsorterade butiker i Bryssel för cirkus 5 Euro (tex. ROB-Palais Gourmand på Boulevard Woluwe). Bon chance!
44180-614

Min klänning

44180-613

Hittade en bild på sidenklänningen som jag köpte igår på H&M. Visst är den underbar!? :)

V&R-jakt i Bryssel

Till alla er som svettats och trängts i H&M-butikerna på jakt efter åtråvärda Victor & Rolf-paltor kan jag bara ge er ett tips, bege er till Bryssel, här finns det massor med plagg kvar i butikerna... Modehysterin har ännu inte nått fulbältet!

Tyvärr så blev jag personligen inte så jätteimponerad av utbudet... De hallonröda och vita stickade tröjorna var förvisso superfina men alldeles för stickiga och luddiga. Man kan inte ha obekväma kläder! Sidenklänningarna var alldeles för formlösa och sladdriga. Gillade dock de svarta jeansen och den svarta stickade klänningen med lackbälte men bestämde mig ändå för att ligga lågt. Den hallonröda kjolen fanns bara kvar i microstorlekar annars hade den varit given!

På min H&M-runda upptäckte jag dock serien "Favorites selected by Margaretha van den Bosch", en svart drömklänning var tvungen att följa med mig hem. Axelbandslös, brett bälte och megapuffig kjol, underbar helt enkelt! Jag har inte shoppat på en halv evighet så jag var helt enkelt tvungen!
44180-611

Mitt möte med utrikesministern...

...gick ganska smärtfritt!

Den huvudsakliga interaktionen gick ut på att han strack fram handen och sa "Carl" och jag gjorde detsamma och sa "Hej. Sofia". Sen så återupprepade jag proceduren med EU-minister Cecilia Malmström. Jag hoppas att det någongång i framtiden ges till tillfälle att fördjupa dialogen. Båda verkar verkligen vara opretto, intelligenta och lättsamma, wonderful!


Sök skydd!

Tjejer, sök skydd!!!

http://www.aftonbladet.se/vss/noje/story/0,2789,928137,00.html

I väntan på Bildt...

Kära hjärtanes... det är jobbigt med kids. Jenny och Samuels besök har varit fantastiskt, men samtidigt känner jag att jag måste kasta in handduken på tredje dagen. Det här konstanta övervakandet är liksom ingen lätt match. Återkommer med lite utförligare rapport och bilder på underbarnet!

Har precis varit och lämnat av vid flygplatsen och nu är jag på jobbet, fastän det är söndagskväll, ambitiöst! Det är nämligen förmöte med Carl Bildt om en stund, inför morgondagens ministerråd!

Det blir första gången Bildt träffar mig, spännande! Jag har kameran redo! Tyvärr så tror jag dock att diverse andra kollegor skulle tycka att det vore lite väl pinsamt om praktikanten börjar ta en massa bilder och posera med utrikesministern, så jag ligger nog lågt (om inte Carl insisterar förstås)... synd! Det skulle vara kul med en kort på mig och Carl Bildt! Jag har by the way en väldigt fin bild på mig och min f.d favoritminister Tomas Bodström (tyvärr innan digitalkameran kom in i mitt liv, men bilden har en särskild plats i mitt fotoalbum) som jag är väldigt stolt över, men Bildt skulle ändå vara något hetare. Nästan lika het som den här:


Ian Thorpe och undertecknad.

Nytt gästspel!

Lars är tillbaka med nya vintips, denna gång från något så otippat ställe som Libanon... :) /SofiaFjärilsdalen...
44180-608

Chateau Ksara 2002 (nr. 12596) 89.00 SEK

I Levanten började Fenicierna tillverka vin långt innan de europeiska kulturerna utvecklat varken dryckesseder eller bordskick. Stora lerkrus, sk. amforor användes för mognadsprocessen och senare lagringen, ja flaskan var vid den här tiden ännu inte uppfunnen. Med denna lilla relief vill jag presentera ett ganska märkvärdigt men dock prisvärt vin från den sägenomspunna Bekaadalen i det soliga och oroliga Libanon. Vinet baseras på Cabernet Sauvignon och har framställs utifrån fransk Bordeaux-tradition med följd att svartvinsbärstonerna, cederträsmaken, örterna och cigarrlådan liksom den stora mängden tanniner (garvsyra) dominerar upplevelsen. Smaken är fyllig, varm, solmogen, lite blodig och har därför förmågan att tämja ganska kryddstark mat, typ vitlöksosande fallafel eller moussaka, gärna kombinerat med kikärtsröra eller ungt mört lammkött. M.a.a. ett vin för den som tröttnat på tjafset om gamla vs. nya världens viner och vill pröva något nygammalt till lördagens lugna hemmakväll. Voila!
44180-607
Chateau Musar 2003 (nr. 7463) 242.00 SEK

För den som vill lyxa till det hela och maximera upplevelsen är Gaston Hochars mustiga prestigevin en given investering, men försök få tag i en tidigare årgång för tanninerna i detta vin har en sällsynt spänst och är nästan avvisande i unga år. Här känner du den läderaktiga tobaksdoften tydligt och jordsmaken blandad med torkad frukt ger en harmoniskt rogivande känsla för den stressade koryfén som vill ha något lite extra till den blodiga köttbiten. Á santé!

44180-609


Snart är dom här!

Imorgon kommer äntligen Samuel och syster Jenny hit och umgås med mig hela helgen, det är verkligen på tiden! Jag längtar så otroligt mycket efter dem! Att prata i telefon är liksom inte riktigt samma sak som att ses i verkligheten! Jag tror att folk här börjar bli lite trötta på mig, jag tjatar om Samuel hela tiden men jag kan ju inte rå för att jag tycker att han är ett av mänsklighetens underverk... :)

Jag har rekat en massa lekparker som vi ska utforska nu i helgen. Det är ju lite främmande för mig, det här med familjeliv och så. Så det har varit lite svårt att göra upp planeringen... Med på schemat står i varje fall mys och godisätning och så bus i lekparken förstås!

44180-606
Samuel, jag och Jenny. Den här bilden är från senast vi sågs, i slutet av augusti. Det känns som en evighet sedan!

Dagens Hoff!

44180-605

Bonusgästspel: ÖL

Jag utlovade ju tidigare att det skulle återkomma vintips här på bloggen med jämna mellanrum i form av min handledare Lars gästspelande. Så här under premiärveckan av gästspelandet och med anledning av den gångna helgens utflykt till ölmeckat Deutschland så bjuds det här på ett bonusgästspel, enjoy! /Sofia

ps.
Här kan ni läsa det tidigare gästspelet.

44180-604


Bier auf Wein dass lass sein. Wein auf Bier dass rate ich Dir!


Liebe Soffi,

Jag förstår att det blev lite av en kulturchock för dig i helgen när du åkte över till Karl den Stores föedelsestad för att dricka Bier! Genau, i Tyskland är livet något lite tuffare än i Belgien och det ställs krav på den som tar stopet i sin hand... För att hjälpa dig inför Weihnachtmarkt följer här några säkra tips:

44180-599
Erdinger Weissbier nr. 11208/1505 19.90 SEK

Alldeles intill Münchens Internationella flygplats ligger den lilla idylliska byn Erding med sina pittoreska brygghus och blåvitrutiga vimplar. Där ser man läderbebyxade karlar och för den delen också bystiga damer iförd en rejält uppknuten dirndlklänning hålla det vackra avlånga stopet i sin hand. Vi talar alltså om veteölets Mekka och framförallt om det kultiga Erdiger Weissbier: hefe, dunkel oder kristallklar. Sedan 1700-talet har tyskarna sköljt i sig litervis av detta drickvänliga, uppiggande och tilltalade öl med en hög sk skumkrona.

44180-603

Det speciella glaset går lätt att likna vid en kvinnas skepnad; nätt fot, smal midja och ökande omfång ju högre upp man kommer... Men se till att glaset fylls sakta och varsamt. Det måste ta minst sju minuter annars får du inte den korrekta skumkronan och därmed den lilla skumtoppen på läppkanten. Akta dig för denna lilla topp vill vissa herrar ta hand om! Jawohl, detta är en dryck för både kvinnor och män, men framförallt något för den som vill hålla sig vaken till gryningen... Prost!


Ja, skulle du mot förmodan vilja gå vidare tar du ingen risk om du beställer "ein kleines pils"; Warsteiner eller Bitburger. Här talar vi om ölvärldens okrönta kungapar. Öl bryggt enligt de tyska renlighetslagarna från 1500-talet (Natürlich gebraut nach dem deutschen Reinheitsgebot als 1516). Dvs ett öl helt utan konserveringsmedel och andra för hälsan skadliga tillsatser.

44180-600
Warsteiner "Die Königin unter den Bieren" 4,8 % nr. 1567-03 13.40 SEK

En pils med lätt beska och spritsande kolsyra bryggt på ett friskt källvatten i en kemiskt ren process. Här talar vi om öl som på riktigt eller "as it once was..."

44180-601
Bitburger Premium Bier "Bitte ein Bit" 4.8 % nr. 1565 12.90 SEK

En klassisk pilsner med tradition från 1800-talet. Riklig humledoft kombinerat med en ren och lite lätt bitter maltsmak ger dig en upplevelse av rang.

M.a.a. vorsprung durch technik!


Så, nu hoppas jag att du fått de tips du behöver för att resa tillbaka till Tyskland och undvika ytterligare en fadäs där du likt Julia Ceasar eller Thor Modéen dansar runt i slags 30-tals lunk.

Dein,

Lars


En sanitär olägenhet

Nu får det vara slut på den totala misären vilket jag levt i de senaste månaderna, jag står inte ut längre. Igår hände något som fick bägaren att rinna över, jag minns inte exakt var, troligtvis var det den äckliga kastrullen med te som stått på vårt köksbord sedan i helgen och hade börjat mögla (se nedan). Jag började slänga allt fult och äckligt i köket och städade och skurade... Believe me, it was disgusting!! Jag hittade bland annat larver och annat mysigt i skåpen och på hyllorna i köket fick jag skrapa bort ett lager av gammal honung blandat med ett par års damm... Som sagt disgusting!

Det värsta var ju att det inte var min skit dessutom, utan någon annans äckliga grejer! Till slut blev i varje fall köket fint och det luktade till och med rent. Jag var oerhört stolt över min insats. När sedan den vidrige tysken vandrade in så var jag tvungen att skälla ut honom en gång för alla och förklara elementära hushållsregler för honom. Patetiskt, han är ju en vuxen människa.

Följande regler försökte jag förmedla:

♥ Om man ska spara rester av sin middag i kylen så skall den täckas över, alternativt stoppas i en plastburk med tätslutande lock.
♥ Matrester eller äckliga tebrygder skall inte förvaras i köket till allmän beskådan, vill han spara skiten så får han vänligen bevara den i sitt rum.
♥ Svampen som vi har i köket är till för disken, inte att städa badrummet med.


Följande ytterligare regler skall jag förmedla vid senare tillfälle (ville inte knäcka honom totalt, han kan ju visa sig vara en psykopatisk knivman som bryter sig in i mitt rum om natten):

♥ Om man har duschat och golvet blir blött så kan man antingen låta det självtorka eller så kan man torka upp det med en trasa (dock ej den vanliga disktrasan), inte lägga badrumsmattan över vattnet, då börjar det nämligen mögla.
♥  Om man har gått på toa och avföringen man lämnat efter sig inte försvinner i och med den första spolningen, vänligen vänta kvar och låt spola en gång till.


Om ni tycker att jag var hård mot stackaren så ber jag er vänligen att beskåda följande fotobevis på hur vidrigt jag har tvingats leva:


Gammal pasta, såna här mysiga upptäckter gör jag i princip varje morgon.


Den här gammla pajen som stod framme i en dryg vecka och som tysken smååt av då då har jag berättat om här på bloggen tidigare. Totalt fruktansvärt.Den stora kastrullen med te är den senaste veckans mysterier. Den stod framme på vårt köksbord i tre dagar innan jag tvingade tysken att slänga det för att det var en sanitär olägenhet. Tysken förklarade att han var sjuk och att te var minsann inte alls var ohälsosamt, utan nyttigt. Är man så pass sjuk att man inte klarar av att koka upp lite nytt vatten för att göra sig en färsk kopp te då är det jävligt illa.

Ytterligare ett intryck...

...från min Tysklandsvistelse:

- Det här med att ha skor på sig inomhus... alltså... jag vet mycket väl att det är vi skandinaver som i det här fallet är "onormala" men jag kan ändå inte förstå poängen med att inte av sig skorna när man kommer hem. Det sämsta är för övrigt den dåliga förklaringen, "annars blir man ju smutsig om fötterna", självklart, går man runt med uteskor inomhus så blir ju golvet skitigt!!

Att gå runt med uteskor inomhus, och dessutom vara klädd obekväma kläder, som typ jeans måste vara det ohemtrevligaste som finns. Jag kan faktiskt inte förstå människor som är så uptighta att de går klädda så i sitt eget hem, mysighetsfaktor noll!!

Det tar inte mer än ett par minuter från det att jag har kommit hem tills jag har hoppat i mysbyxor och tofflor. Är man hemma ska man ha myskläder på sig och under vinterhalvåret ska mandessutom tända ljus och rökelse (helst med kaneldoft), det borde nästan vara lagstadgat!


Sofias viktigaste mys-asseccoarer:


Nedräkning

Nu är det bara tre dagar kvar tills jag får träffa den här lilla mannen igen (och hans mamma förstås)!!

44180-590

Det bästa jag läst på länge

44180-589

Det
här var det bästa jag läst på länge.

Jag har irriterat mig på fenomenet länge. "Jag ska bara ta ett bloss, sen kommer jag och hjälper till/ byter av dig/ tar över/ fixar det" är en helt ok ursäkt för att ta en extra paus medan det är helt oacceptabelt att typ säga "Jag ska bara sola i några minuter/sova lite middag/ dricka lite saft/skicka ett sms till min hemliga kärlek", you name it... Äntligen flera som tycker som jag!  Varför ska rökarna subventioneras på det här sättet?

När jag ändå är igång kan jag ju gnälla lite över alla dessa människor med familj. Det är helt i sin ordning för dem att på arbetstid ringa hem och fråga vad man ska fixa för middag/vem som ska hämta från fotbollsträningen/vad man ska handla på vägen hem/om det finns mjölk i kylen etc etc. Det ses inte med alls lika blida ögon när man exempelvis som ung och familjelös på arbetstid ringer sina vänner och frågar vart förfesten ska vara/vad man ska köpa med sig för vin/vem som kör etc etc. Värt att tänka på! :)

Tre länder, en helg

Europa är ganska fantastiskt måste jag säga, i helgen reste jag bort, en resa på 1½ timme, vilken kostade mig en dryg hundring tog mig till från Belgien till Tyskland, därifrån kunde jag praktiskt taget promenera till nästa land, Nederländera... amazing! Det roliga är ju dessutom att man verkligen märker att man befinner sig i andra länder, språket är annorlunda och människorna är annorluna, husen är annorlunda och gatorna är annorlunda (i det här fallet renare, tyskar verkar älska att städa, vart man än såg så var det någon som sopade eller putsade)

Jag hälsade ju som bekant på min kompis Katrin som jag bodde med i Australien. Hon bor i en liten by som heter Stahe som ligger precis på gränsen mellan Tyskland och Nederländerna.


Jag och Katrin dricker läskiga gröna drinkar.

Eftersom jag har lite brådis på väg hem så tänkte jag sammanfatta min intryck i punktform:

- Besök på ett bydisko vid namn Mausefalle (Musfällan), jag skojar inte. Jag fick dansa styrdans med en massa tyska män till tysk musik. mausefalle var ett ganska trevligt ställe trots allt och det var inrett som en ost på insidan. Man fick ett kort när man gick in som man betala alla sina drinkar med, sen så fick man betala när man gick ut, ett roligt system.


- I tyska affärer finns det jättefina kläder, på tyska människor finns det jättefula kläder. Totalt ologiskt.

- Tyskar förfestar inte, men de går ut jättesent och tyckar att normala människor (jag) som börjar gäspa vid halvtre är skittråkiga. Helst ska man vara ute till klockan sju och dansa till techno, då har man gjort "en tysk helkväll".


- Tyskar älskar julen (men vem gör inte det, egentligen?), julskyltningen är redan i full gång, lite väl tidigt om man frågar mig, men ändå mysigt. Om bara några veckor bär det av till Tyskland igen för min del, denna gång är det julmarknad som gäller. Auf wiedersehen Deutschland!


Aachen here I come!

Imorgon ska jag åka till Tyskland och hälsa på min kompis Katrin. Vi delade lägenhet under halva mitt år i Australien och jag har inte sett henne sedan förra hösten så det ska bli extremt roligt! Hon bor i Aachen och det är bara drygt 1½ timme härifrån med tåg, Europe is tiny.

Så här ser det ut i Aachen, dit jag ska. Mkt tjusigt!


Mitt liv som expat

Jag har nyligen kommit till insikt om min livssituation, jag är en expat och det förklarar en hel del...
 
Häromdan var jag exempelvis ute med en annan svensk tjej och partajade lite, vi blev helt till oss när vi träffade äkta belgiska människor. Det var de första belgiska människorna som vi hade pratat med (förutom typ personalen på Mc Donalds, busschauffören och dylikt). Det är ju helt otroligt, här har jag levt i två månader utan någon som helst interaktion med lokalbefolkningen.

Jag har lärt mig väldigt mycket på de här månaderna i Bryssel, om EU-systemet, institutionerna och internationell politik i allmänhet medan Belgien, landet som jag faktiskt bor i, har gått mig obemärkt förbi. Jag vet egentligen ingenting om Belgien och belgarna, förutom att jag gillar ölen och chokladen och ogillar att de inte plockar upp hundbajs efter sin jyckar.  Det är som att jag lever i en bubbla, i en EU-bubbla.

Hur som helst, nu har jag i varje fall fått ett ord på den här underliga livsformen, bubbellivet. Jag är som sagt en expat och det lärde jag mig nyligen när jag läste lite i studien "Hemvändarna" av Ludvig Rasmusson.

Expat kommer ursprungligen från ordet "expatriates" och betyder personer som är stationerade utomlands och det är ju jag till viss del även om jag inte har något riktigt jobb ännu.

"Expats lever i viss isolering mitt i ett främmande land tillsammans med andra utlänningar", "expat är någon som lever utomlands under en begränsad period eller i varje fall i tron om att han ska göra det", "expats måste vara snabba och snabbt bygga upp ett helt nytt socialt nätverk", ", "man lever i en bubbla, en variant av hemma".

Jag känner mig träffad!! But I love it! ♥

En obehaglig sanning

Igår var jag på bio och såg Al Gores film "An inconvenient truth", oh my Good... vad pysslar vi med egentligen?!! Spring iväg och se filmen, den är en väckarklocka!

Här kan ni gå in på filmens hemsida och här kan ni komma till Aftonbladets nya kampanj "Klimathotet".