Nytt gästspel!

Lars är tillbaka med nya vintips, denna gång från något så otippat ställe som Libanon... :) /SofiaFjärilsdalen...
44180-608

Chateau Ksara 2002 (nr. 12596) 89.00 SEK

I Levanten började Fenicierna tillverka vin långt innan de europeiska kulturerna utvecklat varken dryckesseder eller bordskick. Stora lerkrus, sk. amforor användes för mognadsprocessen och senare lagringen, ja flaskan var vid den här tiden ännu inte uppfunnen. Med denna lilla relief vill jag presentera ett ganska märkvärdigt men dock prisvärt vin från den sägenomspunna Bekaadalen i det soliga och oroliga Libanon. Vinet baseras på Cabernet Sauvignon och har framställs utifrån fransk Bordeaux-tradition med följd att svartvinsbärstonerna, cederträsmaken, örterna och cigarrlådan liksom den stora mängden tanniner (garvsyra) dominerar upplevelsen. Smaken är fyllig, varm, solmogen, lite blodig och har därför förmågan att tämja ganska kryddstark mat, typ vitlöksosande fallafel eller moussaka, gärna kombinerat med kikärtsröra eller ungt mört lammkött. M.a.a. ett vin för den som tröttnat på tjafset om gamla vs. nya världens viner och vill pröva något nygammalt till lördagens lugna hemmakväll. Voila!
44180-607
Chateau Musar 2003 (nr. 7463) 242.00 SEK

För den som vill lyxa till det hela och maximera upplevelsen är Gaston Hochars mustiga prestigevin en given investering, men försök få tag i en tidigare årgång för tanninerna i detta vin har en sällsynt spänst och är nästan avvisande i unga år. Här känner du den läderaktiga tobaksdoften tydligt och jordsmaken blandad med torkad frukt ger en harmoniskt rogivande känsla för den stressade koryfén som vill ha något lite extra till den blodiga köttbiten. Á santé!

44180-609


Kommentarer
Postat av: Fia

Hejsan!
Kan inte du hälsa Lars att jag vill ha tips om viner från Grekland! Jag drack ett såå gott på en grekisk restaurant här i stan! Tror inte att de har grekiska viner på systemet men ändå! Annars är jag väldigt imponerad av Lars inlägg. Det är ju en del vin som slinker ner så det är alltid skoj att lära sig lite mer om det... Han lär hinna klunka en hel del vin där borta i Bryssel om han ska fortsätta vara vår lilla vinexpert och ge en massa tips! Jag är nyfiken på hur Lars ser ut, ett litet kort kanske?

2006-11-10 @ 14:03:19
Postat av: A

Åh, jag känner mig apostroferad! Efter att ha ägnat en helkväll åt frosseri så får väl kanske den kommande helgen mera gå i girighetens tecken. Det libanesiska alternativet förefaller också passa väl till GI-dieten.

2006-11-10 @ 14:34:28
Postat av: Lars

Fia: Tycker att du på Bolaget ska fråga efter ett vitt grekiskt vin som baserats på den smöriga lite feta Assyrtiko-druvan. Den odlas bl.a. på vulkanön Santorini där lavajorden ger en särskild varm och syrlig smak som ger en frisk aprikos och citrusdoft, liknande en välekad chardonnay.

2006-11-15 @ 11:34:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback