Nedräkning

Nu är det knappt fyra timmar kvar, sen är det vi som tar över!!

EU-ordförandeskapet inleds på högvarv för min del, imorgon ska hela kommissionen till Stockholm för att träffa regeringen, nästan hela dagen ska jag vara med i stadshuset på detta. Sedan åker hela sällskapet vidare för att träffa kungen och på kvällen blir det sedan stor tv-sänd invigning av ordförandeskapet från Skansen. De sista aktiviteterna kan jag dock inte vara med på, för jag måste ner till Bryssel för möte.

Nu är det verkligen på allvar det här, som man jobbat för i flera år, skrämmande och roligt på samma gång!


Ett brev från kolonin

Igår hade min kollega Ralph bjudit hela enheten till sin kolonistuga i Skrubba koloniområde. Lantis som jag är så har jag aldrig varit i närheten av en kolonilott förrut så det var med spänd förväntan som jag satte mig på bussen från Gullmarsplan för att tjugo minuter senare träda in i en annan värld. Det var fasligt gemytligt där bland kolonisterna, alla kände alla och stämningen var på topp! Det blev en härlig dag med grillning, krocket och sol och bad!

Det är härligt att laga lunch utomhus


Ralph och Marie vid badetKrocket -extreme i gröngräset


André vid grillen


En luftgitarrspaus


Mot kvällen blev det lite kallt, då var Ralph snäll och lånade ut den här klädsamma blå ylletröjan till mig

Walk of shame

Igår blev det grillning på uteplatsen, sedan party och utgång i Stockholmsnatten, mycket trevligt!! När kvällen led mot sitt slut hamnade vi hemma hos Linda för lite efterfest och jag sov över. Imorse vid niotiden var det läge att bege sig hem. Eftersom det inte var planerat att jag skulle sova hos Linda var det inget annat att göra än att bege sig till t-banan iförd samma svarta cocktailklänning, guldskor och kuvertväska som kvällen innan... Jag kände blickarna från alla morgonpigga pensionärer och småbarnsföräldrar som jag mötte, de signalerade "naughty naughty girl, du har tydligen varit ute på dåligheter". Helt oskyldig drabbades jag av "the walk of shame"-skammen!! Det är inte rättvist.

Sommar och sol für alle

Vilken själslig utmaning det är att sitta inne och jobba dessa dagar, då solen fullständigt dränker hela Stockholm. Det har gått så långt att jag vaknar svettig om nätterna och drömmer mardrömmar om att det redan är mitten på oktober och att jag missat hela sommaren!!

Well, igår så var jag tvungen att revoltera lite. Jag gick från jobbet vid fyra, cyklade hem och lade mig på bryggan nedanför där jag bor och slumrade i nån timme. Lite senare kom mina vänner Linda, Anna och Maria och det blev picknick och prat tills solen började sänka sig bakom träden. Det gjorde gott för mig, lite sommarfeelings bör man norpa åt sig så fort tillfälle ges (eller tas).


Jag var inte så naken som bilden kan få en att tro

Ministerduellen


Må den hetaste ministern vinna...

En
kollega försökte tidigare idag att övertyga mig om att dagens sommarpratare i P1, tillika Finlands utrikesminister, Alexander Stubb är den hetaste utrikesministern på marknaden. Min personliga favorit och hemliga förälskelse sedan några år är dock istället Storbritanniens utrikesminister David Miliband. Frågan är vem som egentligen är Europas hetaste utrikesminister, jag lägger min röst på David. I den lite äldre kategorin är ju annars Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre också en stilig karl.

Vem tycker du är hetast, Miliband eller Stubb? Eller kanske jokern Støre?

  

KriminologiprisetIgår delades
the Stockholm Prize in Criminology ut i Stadshuset. Det firades med påmpa och ståt med prisutdelning i Blå Hallen och sedan bankett i Gyllene salen! I år gick priserna till en amerikansk forskare och till en argentinsk domare från högsta domstolen, båda bedriver forskning om folkmord.

Varje enhet här på Justitiedepartementet hade fått två platser till denna tillställning, och det var jag och Cecilia inte sena att hugga på! Det var viktigt trevligt, vi minglade med eliten inom det svenska rättsväsendet som om vi inte gjort annat, det var ministrar, statssekreterare, generaldirektörer, professorer och rikspolischefer högt och lågt, riktigt kul!

Lite bilder från tillställningen:


Jag utanför stadshuset


Cecilia vid fördrinken


Tre skönsjungande operettdamer stod för underhållningen vid middagen


Till efterrätt blev det glassbomd, nästan som på den riktiga nobelmiddagen!


Jag och Cecilia till bords

Visum

Visum: Check!

Nu är det nära, Kina, gör dig redo!


Norrländsk natur

Utöver all fest i midsommarhelgen lyckades Linda oxå visa upp den norrländska naturen från dess allra bästa sida, helt fabulous!!Norrländsk midsommar

Jag överlevde midsommar i Övik med bravur. Det var riktigt skoj att få alla sina fördomar om Norrland besannade, det dracks ofantliga mängder sprit, jag fick ett tusental myggbett och det var praktiskt taget dagsljust dygnet runt! =)


Uppiffade midsommarbrudar, Elin, jag och Linda


Fint väder i Norrland, bad innan maten


Inte heller i Norrland kan man fira midsommar utan galna lekar!


Midsommarmat intogs.


En midsommarstång fanns ju självfallet på plats...


...och framåt midnatt vankades dans runt densamma...


...men innan dess lyckades gungställningen has ihjäl...

Det var min norrländska midsommar det, i varje fall de delar av den som lyckades förevigas på bild! =)

Norrland


Här kommer en hälsning från Höga kusten! Jag är högst redo att fira norrländsk midsommar i Örnsköldsvik.

Vacker

Min syster och hennes man har mycket väl kompatibla gener, de får så vackra barn så att man häpnar, eller vad säger man om den senaste? (rent objektivt är ju ungen sjukt vacker, eller hur?!) They owe it to the world att fortsätta den framgångsrika produktionen tycker jag!!


Simon i en flyttlåda (bilden är tagen hemma hos mormor i lördags)

Högt tempo och stilfull entré

Jäklars vilket tempo det har varit den här veckan, helt crazy bananas på jobbet! Igår var exempelvis den serbiske inrikesministern Dacic på besök i Stockholm och jag hade hand om hela programmet. I ett rasande tempo avverkades ministrar, kabinettssekreterare, rikspolischef och andra som han skulle träffa. När dagen var slut och jag hade vinkat av på Arlanda fick jag skjuts tillbaka till stan i den stora svarta limousinen och blev avsläppt vid Mälarpaviljongen där det vankades AW med tjejkompisarna, vilken entré, stor pretty woman-känsla på det, man borde absolut åka limo oftare!! =)

Det ska verkligen bli skönt med midsommarledigt nu, jobbar bara halvdag imorrn, sen så blir det crazy bananas igen, fast på annat sätt... Jag ska nämligen följa med min kompis Linda till hennes hemtrakter i Övik där det ska firas norrländsk midsommar! Resan börjar inte helt oväntat på systembolaget, bilen ska lastas full av öl och snus innan det blir roadtrip upp längsmed norrlandskusten. Det är tydligen jag och
Blondinbella som kör på det här med Öviksmidsommar i år, trendigt värre!

Regn regn regn

Hur mycket regn kan ett moln egentligen innehålla? Finns det någon ände på detta skyfall?

Frågor man kan fundera vidare på en dag som denna...

Hemma

Befinner mig på lite blixtvisit hemma i E-tuna. Ikväll vankas lite av en hemvändarfest, en massa tjejkompisar som spridits i vårt avlånga land har lyckats synka sina kalendrar och åkt "hem" samma helg, fab. Så ikväll ska Eskilstuna göras osäkert, det ska bli riktigt roligt! Det räcker att gå ut i E-tuna ungefär två gånger per år, en gång på juldan och en gång på sommaren, det är lagom dos.


Sommarplaner

Trots den överhängande risken för köldskador så fort man sticker näsan utanför dörren så har jag stora förhoppningar på sommaren 2009!! Sommaren har precis blivit något sånär färdigplanerad och jag är mycket nöjd, särskilt beträffande balansen. Lite av varje är det som vankas, lite Skärgård, lite midnattssol, lite Europa, lite världen, lite Eskilstuna, mycket Stockholm och massor med shopping... Känns bra!

Ett axplock från sommaragendan 2009:

- Upptäcktsresa till Kina (Shanghai / Peking): - Träffa Lina, umgås med Sofie, shoppa, sy upp kläder, promenera på kinesiska muren, skrika "Free Tibet" på Himmelska Fridens torg mm

- Party / beachresa till Barcelona: Klättra upp i Segrada Familia, partaja, sola, bada, dricka cocktails på "after beach" mm

- Tjejhelg i Stockholms skärgård: Skvallra, dricka skumpa på klippor, bada, spela kort, promenera mm

- Midsommarfirande i Örnsköldsvik: Dricka sprit på norrländskt vis, vara uppe hela natten, dricka öl på norrländskt vis, nattbada, dricka vin på norrländskt vis...typ

- Resa till Bryssel: Jobba, mingla, fira in det svenska EU-ordförandeskapet, shoppa på julirean, umgås med vänner mm

Analys

Lite nördig som jag ju är så måste jag få dela med mig av ett litet tips. Nämligen Valmyndighetens hemsida (http://www.valmyndigheten.se/). Där kan man sitta och surfa runt bland valresultaten i alla Sveriges valkretsar, få uppgift om valdeltagandet, valresultatet uppdelat per kommun osv.

En sak som slår en är hur sjukt segregerat Sverige är och hur tydligt det speglas i valresultaten. I min nuvarande valkrets, Stora Essingen 4 får exempelvis S 8,3 % och V 1,8 % medan FP får 21% och M 28,4 %. Valdeltagandet var 60,3 %.

Jämför man med en annan valkrets som jag tidigare bott i, Vårväderstorget i Biskopsgården i Göteborg, så hittar man där ett lågt valdeltagande på 33 %. S fick där hela 40,8 % medan hela det borgerliga blocket där lyckas tillsammans knåpa ihop ynka 13,3 %,

Jag tycker i sammanhanget att det är intressant att en annan av mina gamla avdankade hemkommuner, Uppsala, har FP ett starkt fäste och knåpar ihop 17,7 % och är större än M som fick 17,2. FP är ofta starkt i akademiska kretsar och valdeltagandet är förhållandevis högt (över 60% i många valkretsar) i den akademiska högborgen.

I min orginalhemstad Eskilstuna (sossestyrt sedan 1920-talet non stop) var det självfallet också i år S som dominerade (31,7 %), även om de interna skillnaderna är väldigt stora mellan olika valkretsar, i miljonprogramsstadsdelen Årby har S det starkaste stödet (57 %) medan M hade det starkaste stödet (30,5 %) i landsbygdsvalkretsen Tumbo/Kvicksund. I den välmående grannkommunen Strängnäs, där jag bodde i tre år under gymnasiet var däremot inte helt otippat M största parti...


Lite rödare valkretsar: Årby i Eskilstuna och Biskopsgården i Göteborg (ner på hörnet på huset till höger i Biskopsgården ligger förresten Amals livs, världens bästa)


Lite blåare valkretsar: Stora Essingen och Strängnäs

En nörds valanalys av dagens segregerade Sverige var det där...

BröllopsyraSara och Jonas var först ut i min kompiskrets med att slå till med giftermål. Och det gjorde dom med besked. Bröllopet ägde rum på Kalmars nation i Uppsala, samma plats där de lyckliga tu blev ett par för en sex-sju år sedan, det är vad jag kallar romatik på högsta nivå!
Insane

Helgen fick även ett intensivt slut, på väg hem på tåget från Uppsala ringde min kära vän Anna som hade fått tag i inträdesbiljetter och åkband till Gröna Lund, så istället för hem till den lockande soffan blev det Djurgårdsfärjan ut till Grönan där vi sprang runt hela eftermiddagen och åkte karuseller, Fritt fall, Insane, Katapulten, Slänggungan, Bergodalbanan... you name it! Det var fantastiskt skoj, och det var länge sedan adrenalinet var på den nivån i mitt arma lekamen.

Sedan blev det full rulle hem för att hinna rösta innan vallokalen stängde och innan jag skulle vidare hem till Anna på middag och valvaka. Jag röstade för första gången i hela mitt liv inte på Folkpartiet, vilket kändes lite konstigt. Som tur var gick det ju bra för dem ändå och det gladde mitt lilla liberala hjärta... Min röst gav jag denna gång till min arbetskollega Christoffer Järkeborn, håller tummarna för att han lyckas kryssa in sig! Lite ungt blod och hans positiva energi kan behövas där nere.

Nä, nu pallar jag inte med att ha helg längre, det är ju faktiskt slitigare än man tror, det ska bli skönt med en arbetsvecka så att man får lite lugn och ro i några dagar innan det hela börjar om igen... =)

Vilken helg!!

Det där med att helgerna ska ägnas åt rekreation verkar jag ha missat på något sätt den senaste tiden och den här helgen är inget undantag... I fredags blev det hårt party då Tomas Brolin ställde till med kändistät öppningsfest för nya Undici. Som vi har längtat! Partysommaren 2009 är räddad, känns fabulous. Direkt efter några timmars sömn bar det vidare mot Uppsala där mina kära vänner Sara och Jonas deklararerade att dom ska leva resten av sina liv tillsammans och slog till med bröllop på Kalmars nation. Åh, det var så vackert!

Just nu befinner jag mig hemma hos min kollega och vän Cecilia som har erbjudit husrum. Vi ska strax bege oss ner på stan och käka brunch. Mycket välförtjänt. Sedan blir det raka spåret hem och iväg till vallokalen så klart!! =)