En månad i Bryssel -utvärdering

Idag är det precis en månad sedan jag kom till Bryssel. Även om den här månaden på sätt och viss har gått otroligt snabbt så har den samtidigt varit otroligt innehållsrik, nytt språk, nytt gym, ny stad, nytt jobb, nya vänner, ny bostad... och så vidare!

Tanken slår mig hur otroligt lätt det faktiskt är att flytta till en ny miljö och etablera ett nytt liv bara så där... helt sjukt faktiskt! Det känns redan helt naturligt för mig att springa på möten i EU:s institutioner, skriva rapporter, after worka utanför EU-parlamentet och gå förbi den väldiga kommissionsbyggnaden till och  från jobbet, säga merci beacoup i kassan på snabbköpet och handla belgisk choklad vid grande place på helgerna. Jag har lärt känna en himla massa människor, springer ihop med folk som jag känner överallt känns det som, på stan, på väg till jobbet, på krogen... nästan som om det här vore mitt riktiga liv!

Så min första månadsutvärdering blir verkligen positiv, jag trivs här i Bryssel! Och med jobbet i synnerhet, även fast det fortfarande känns lite som att spela teater eller rollspel när man springer runt i kostym bland alla kostymnissar som kanske är viktiga på riktigt (till skillnad från mig som bara låtsas liksom... känns det som).

Apropå kostymer så har det otroliga faktiskt hänt, jag börjar ledsna på formella kläder och tar varje tillfälle (det vill säga mötesfria dagar) i akt att ha något personligare outfits!! Jeans har jag dock inte vågat mig på ännu, även om min handledare säger att det kan gå bra på casual fridays om man inte ska iväg på ngt, det låter ju lovande! :)

Nä, nu börjar det bli dags att runda av den här, min fjärde, arbetsvecka med fredagsklassikern: After work på Place Luxembourg!


Trevlig helg tout le monde! ♥


Satsumas season ahead!!

44180-53744180-537

Det bästa med att det börjar bli höst (även om det iofs fortfarande är sommar här i Bryssel) är att Satsumas-säsongen kommer igång!! Lite småsura och med tunt skal inhandlas de i tusentals av mig... (nästan!) Finns det något godare, jag bara undrar?

Leve satsumasen!!!


Presentation...

Sitter och försöker knåpa ihop någonslags presentation av mig själv som skall läggas upp på intranätet.... gud vad svårt... jag kommer verkligen inte på något intressant att skriva om mig själv... :(


Partybilder

Äntligen har jag tagit mig samman... tänkte börja lägga upp lite bilder från mitt Brysselliv så att ni får se lite hur jag har det... Jag börjar lite smått med några bilder från partajandet i lördagskväll! :)


Lina (som oxå praktiserar på reppen), jag och Janna (som praktiserar på regionalkontor) på förfest.


Joanna, Maria (båda praktikanter på Stockholms regionalkontor) och jag på förfest.


Maria och jag på Grande Place väldigt sent på natten... Synd att bilden blev så mörk, det var väldigt tjusigt!!

Flera bilder kommer, jag lovar, jag är bara lite busy för tillfället! Nu ska jag hem och äta kvällsmat, har precis skrivit en lång rapport om Kosovo... Puss och kram!! 

Min vidriga granne...

44180-533

Jag berättade ju förrut om vilka problem jag har inför min snuskiga tyska granne... (han som är kompis med den hårige italienaren som lagade mat i vårt kök). I förra veckan tog han dock priset. Resterna från maten som italienaren tillagat på lördagskvällen förvarades nämligen på det här viset (se ovan) ända fram till onsdagskvällen. Fyra dygn i rumstempratur... Tysken gick och åt av gratängen eller vad det nu var lite då och då och värmde på i micron...

Jag spyr av vidrighet!!!

Till slut var jag tvungen att säga att "this looks a bit disgusting, are you going to eat it? Pleasr throw it away..." Lägg märke till min diplomatiska attityd!!! Så kommer det inte att låta nästa gång... Hädanefter får han spara sin vidriga mat inne på sitt rum eller så kommer jag trycka ner vidrigheten i hans hals. Glömde jag berätta att killen samlar på camembert-ostar oxå?? Han har typ fyra stycken på sin hylla i kylen just nu... Han är ett mysterium...

Fortsättning följer...


Oproduktiv helg...

Jösses vilken oproduktiv helg det här blev, jag som hade så höga ambitioner...

Gårdagkvällens utgång blev i varje fall en riktig höjdare och den ligger delvis bakom den påtalade oproduktiviteten... Kom hem vid sjusnåret imorse efter att ha dansat på bord och stolar på den galen irländsk pub hela morgonen... Sov till klockan tre... that explains it all... Nu ska försöka somna igen... Misstänker att det kan bli lite små svårt....

Jag återkommer med lite bilder förresten, har ju varit väldigt dålig på det på sistone!!!

Gonatt!

Helgstress

Snart är det helg!!! Gud vad skönt det ska bli!!

Eller... skönt och skönt... I själva verket tycker jag faktiskt att helgen är ännu mer stressande än vardagen. Inom loppet av ett par dygn ska man hinna festa, shoppa, städa, träna, handla, umgås, vila, sova... allt sånt som man inte hinner med under veckorna!! Som student är man faktiskt väldigt bortskämd med tid... man kan ju egentligen göra vad man vill när man vill. Som förvärvsarbetare så här så är ju livet ett helt annat...

Här i Belgien är dessutom alla affärer stängda på söndagarna så lördagarna är den enda dagen man har möjlighet att gå på stan, och ni kan ju ana vilken trängsel det är... herregud!

Nä, jag ska försöka ta och samla ihop mig nu så att jag pallar med hela den här helgen... Först så vankas det självklart sedvanlig fredags afterwork... sedan kan det ju gå hur som helst...

Trevlig helg!!!


En lugn dag på reppen

Idag har varit en ganska lugn dag här på reppen, inga möten att gå på eller rapporter att skriva... Väldigt skönt med tanke på att jag har kommit hem vid niotiden de senaste dagarna! Jag har i varje fall kommit igång börjat skriva rapporterna nu den här veckan! Fick precis ett ex av den senaste, som nästan gick igenom korrläsningen utan större problem! *lycklig*

Det största som har hänt idag var att jag såg en naken man (är alla dessa nakna män ett slags tecken?) i fönstret mittemot mitt kontor. Jag skrek och blev förskräckt när jag fick ögonkontakt med karln. Han blev lika förskräckt som jag tror jag... han skyndade sig att dra för gardinen i varje fall!

Nu ska jag springa ner till gymmet! det är friskvårdsvecka på reppen och ikväll är det dags för Yoga!

Ciao!


Valresultat och tävlingsresultat!

Oj, vilken nagelbitare gårdagskvällen var!! Riktigt spännande! Jag satt på alliansens valvaka här i Bryssel och följde hela kalaset direkt. Det var en oerhört spänd och nervös stämning och vi fick ju sitta som på nålar i flera timmar innan man kunde få gå hem och sova gott och veta att man skulle vakna med ett leende. Sverige behövde verkligen ett maktskifte och det ska bli väldigt intressant att följa utvecklingen som kommer.

Den stora frågan här på reppen är naturligtvis vem som ska bli utrikesminister och vem som så småningom kommer att utses till EU-ambassadör!

Om vi återgår till den lilla tävlingen som vi ju hade här på bloggen så kan den väl sammanfattas som så: Den här blogginnehavaren förtjänar all er respekt. Hon har visat sig ha ett politiskt sinne som saknar motstycke!! :)

Den genomsnittliga avvikelsen från det verkliga resultatet var för mig: 0,6 procentenheter med en typavvikelse på endast 0,1 procentenheter!!

Jag utgick från det valresultat som imorse presenterades på Aftonbladet:

S: 35,2 Sofia gissade: 34,5 (Avvikelse: 0,7)
MP: 5,2 Sofia gissade: 5,1 (Avvikelse: 0,1)
VPK: 5,8 Sofia gissade: 6,7 (Avvikelse: 0,9)

KD: 6,6 Sofia gissade: 6,5 (Avvikelse:0,1)
C: 7,9 Sofia gissade 7,8 (Avvikelse: 0,1)
FP: 7,5 Sofia gissade 9,7 (Avvikelse:2,2)
M: 26,1 Sofia gissade: 26,1 (Avvikelse 0!!!)

Övriga tävlanden placerade sig i följande ordning, med genomsnittlig avvikelse inom parentes:

2. DANIEL (1,06)
3. GAMMELGÄDDAN (1,2)
4. OLA (8,8)

Tack alla som var med och tävlade och Ola, bättre lycka nästa gång!!

Härnäst tycker jag att ni kan börja spekulera lite om vilken utrikesminister vi kommer få??

Jag hoppas på Cecilia Malmström, men hon kanske tyvärr är lite för ung ännu....


Sofia tippar valresultatet

Det ar ganska roligt att tippa valresultatet sa har dan fore dan... Utan att ha minsta koll pa den svenska valrorelsen sa tippar jag foljande resultat (jag gar helt pa kansla):

Socialdemokraterna: 34,5%
VPK: 6,7 %
Miljopartiet: 5,1 %

Summa roda regeringsalternativet: 46,3 %

Moderaterna: 26,1 %
Folkpartiet: 9,7 %
Centern: 7,8 %
Kristedemokaterna: 6,5 %

Summa alliansen: 50,1%

Vad tror ni?? Ni maste tippa har fore klockan 16.00 imorgon for att fa vara med i matchen. Den som kommer narmast far ett fint hedersomnamnande har pa bloggen!

Jag var och rostade pa ambassaden i forra veckan forresten, mycket trevligt, det bjods pa Ahlgrens bilar och hallonbatar!

Happy voting!

Kollektivlivets baksida ar harig...

Jag har just blivit varse om baksidan av en kollektiv boendesituation... Manga av er vet sakert vilka problem jag har haft med det germanska folket tidigare nar jag varit ute i varlden och... well... det ar inte mycket battre nu!!

Jag delar kok och toalett med tva andra, en jattetrevlig engelsk tjej som heter Elisabeth och en mindre trevlig liten tysk ung herre med konstiga armar, han heter Harald. Det forsta jag fick hora om denna tysk innan jag motte honom var att han orsakat stopp i avloppet flera ganger tidigare eftersom han har anvant tidningspapper nar toalettpappret tagit slut, DET SAGER EN HEL DEL...

Hur som helst, nar jag och Elisabeth nyss kom hem fran att ha legat och solat i parken hela dan sa hor vi hur nagot tjuter... nar vi tagit hissen upp till var lagenhet sa visar det sig att det ar vart brandlarm... det osar fran koket och larmet tjuter verkligen... vi gar in i koket (som observera, ar pyttelitet) och dar star en halvnaken frammande karl med varldens harigaste rygg och typ storlagar mat. Det star fat med olika ratter i hela koket och han ar helt obrydd over att brandlarmet haller pa och spranga trumhinnorna pa oss... Han halsar knappt och ar superotrevlig!

Jag holl pa att fa slag, hela situationen var liksom helt bisarr... Framlingen presenterade sig inte ens utan tog det som helt sjalvklart att han typ kunde ockupera hela koket. Varsta nakna kocken-upplevelsen var det!

Det visade sig sedan att den halvnakna aldre herren var Haralds kompis och att de lagar maten till "fete de la rue Pavie" som halls idag, en gatufest for alla som bor pa var gata (det ar partytalt uppstallda over hela gatan och hela vagen ar avsparrad for trafik)... Fragor kvarstar dock:

1. Varfor skall hela gatufestens mat tillagas i det troligtvis minsta koket pa hela gatan?
2. Varfor hade manniskan inga klder pa sig?

Med dessa fragetecken i huvudet har jag och Elisabeth nu last in oss i hennes rum. nJag vagar inte gatt ut forren de nakna tyska mannen har avlagsnat sig, eller atminstone klatt pa sig lite. Det varsta ar att jag borjar bli hungrig... :( KOLLEKTIVLIV SUGER!!


GAERC

Imorgon är det dags för min ministerrådsdebut!! Det ska bli mycket spännande! Hela veckan har bestått av GAREC (General Affairs and External Relations Council)-förberedelser, nu är det strax dags för GAERC-förmöte med kabinettsekreteraren här på reppen... Som sagt, synd att inte utrikesministern kunde komma, men det ska ändå bli roligt!

Jippie!

Dagens ros går till:

MITT TRÅDLÖSA NÄTVERKSKORT!!!

Äntligen har den lyckats hitta ett trådlöst nätverk som jag kan snika lite på här hemifrån!!! Tur att man bor högt upp i huset, min granne Andy en våning ner är inte lika glad, moahaha...  :)

Bildbevis

44180-531

Jag har fått en massa förfrågningar om att vissa bilder här ifrån Bryssel, förlåt... jag har varit dålig på att ta kort!! Här är i varje fall ett bildbevis på att jag faktiskt befinner mig i Bryssel. Så här är jag med Europaparlamentet i bakgrunden! Jag ska se till att ta lite kort på mina housemate och mina andra nyfunna vänner i helgen så att jag även kan bevisa att jag faktiskt har skaffat mig ett socialt liv oxå! :)

Idag har jag skrivit min första rapport förresten, vet inte riktigt hur den blev men det känns ändå bra att man har kommit igång. resten av veckan blir det en massa förberedelser inför fredag, då är det mitt första ministerrådsmöte med alla utrikesministrar! Jan Eliasson ska dock inte komma, han har fullt upp med annat tydligen, kanske valarbete?

Var är jag?

Det är lite lustigt att jobba på en svensk utlandsmyndighet måste jag säga... När man är på jobbet så är det precis som att befinna sig i Sverige, nyhetssändningarna på TV är från SVT, på bordet ligger DN och Svd, på väggen hänger kungen och drottningen (alltså inte på riktigt, utan på en tavla förstås), i matsalen serveras sjömansbiff eller lax, datorns tangentbord är svenskt, till och med kollegieblocken är svenska! Efter jobbet erbjuds till och med gratis Friskis och svettis-pass i gymmet!! (jag är precis på väg dit!)

Kommer man utanför dörren så är livet ett helt annat, där är livsstilen kontinental och det pratas franska och minst hundra andra språk som man inte begriper ett ord av.... man är utomlands liksom.

Det är som att man reser mellan Sverige och kontinenten typ fem gånger om dan. Snacka om lite förvirrande! Nu måste jag springa ner på Friskis! Ciao!

After work

44180-530

Idag ska jag göra after work-debut på "Place Luxembourg" som ligger precis vid Europaparlamentet. Där träffasalla EU-höjdare och nätverkar och dricker bira efter en hård veckas arbete... Det ska bli väldigt kul, jag ska träffa en massa andra svenska praktikanter där och socialisera lite. Tror att det kan bli riktigt trevlig, särskilt eftersom solen strålar!!


En grej till....!

Jag har haft lite annat att pyssla med på sistone, så jag har varit dålig på att följa de inrikespolitiska turerna hemma i Svedala. "Folkpartiskandalen" har dock inte lyckats undkomma mig och jag känner att jag måste skriva ett par ord...

Eftersom jag inte är så jätteinsatt i själva frågan så kan jag ju inte säga så mycket om det... Självklart tycker jag att det är ett väldigt fult trick att spionera på sina konkurrenter med fuffens metoder och sådant borde det absolut inte sysslas med inom politiken!

MEN

Det som jag tycker är viktigast i hela den här debatten är att den allmänna rösträtten samtidigt borde innebära en allmän skyldighet att rösta, och att rösta utifrån politiska sakfrågor och ideologiska uppfattningar om vad man tycker borde vara det bästa politiska styret i landet.

DETTA BETYDER

Jag tycker att man ska rösta på socialdemokraterna om man är övertygad och kan ange argument för att den socialdemokratiska politiken är den politik som bör föras i Sverige och man ska i så fall inte låta sig hindras av att högt uppsatta socialdemokrater super sig redlösa och pucklar på vakter och kallar dem för svartskalle.

Om man tycker att Folkpartiet för den bästa politiken för Sverige så tycker jag att man ska rösta på Folkpartiet, även om det finns rötägg inom partiet som har använt sig av oschyssta metoder för att samla information om andra partiers valstrategier.

Det förekommer skit inom alla politiska partier och block. Gräver man tillräckligt djupt kan man säkerligen hitta våldtäktsmän som stöder centerpartiet, kvinnomisshandlare inom vänstern och mördare som sympatiserar med miljöpartiet... You name it. Kort och gott, jag tycker att sakfrågor och ideologi skall avgöra politiska val, ingenting annat.

Rådlös i rådet

Jag vet att jag har varit lite lat med att skriva inlägg här på bloggen på sistone....

Sedan sist har jag i varje fall gjort debut i rådet, jag har varit med på möten där hela veckan, något som har varit väldigt intressant och lärorikt. Jag känner inte att jag är helt insatt i alla ämnen än så länge så vid vissa mötespunkter så förstår jag ytterst lite, men jag antar att det kommer lösa sig längre fram...

Jag har i varje fall fått ett så kallat rådskort nu så att jag kan springa i byggnaderna. Det är ett litet plastkort med foto som man har runt halsen och ser viktig ut. Det hade väl varit helt ok att gå runt med det där rådskortet om det inte vore för att jag ser helcrazy ut på bilden... och jag skämtar inte! Jag koncentrerade mig på att få till en schysst pose inför den lilla webkameran som skulle föreviga mig... men precis innan klicket (jag trodde att kortet redan var taget) så tittade jag bort... vilket gör att jag ser helt skelögd och galen ut... det kändes inte heller som rätt läge att be om en omfotografering... :(

Jag får väl leva med det där fula rådskortet hela terminen är jag rädd...

Nu ska jag kila hem och kurera mig, är nämligen förkyld... ve och fasa, igår satt jag i möte i tre timmar och snorade... jag hade väl typ en hög med 20 blöta näsdukar bredvid mig när mötet var slut, jag kände mig inte som världens fräschaste direkt! Baj baj!

Mina gyllene skor

Jag vet att dessa skor antagligen inte passar så jättebra in i min lite mer formella garderob, men jag kunde bara inte riktigt stå emot! :) Jag tycker att de är fabulous!

44180-527

Guldiga och sprakande glittriga! och så kostade de bara 15 euro vilket jag tyckte var väldigt överkomligt!
Bryssel är fullt av en massa roliga ballerinaskor för övrigt, det är svårt att låta bli att shoppa, men jag har begränsat mig till dessa... än så länge! :)

RIP Steve

Jag blev helt sorgsen imorse när jag hörde den förfärliga nyheten om Steve Irwin, aka Crocodile Hunter, även om jag inte kan säga att jag direkt känner Steve personligen så har jag ju besökt hans zoo utanför Brisbane och tittat på hans Crocodile show... så det känns liksom lite overkligt...


44180-524

CRIIIKEY STEVE, rest in peace!

I survived!

Jag har överlevt min första praktikantdag, prisa gudarna.... :)

Dessutom verkar det hela mycket lovande och jag trivs kalas, mina handledare verkar super och arbetsuppgifterna jätteintressanta. Jag har fått Latinamerika och Balkan som mina geografiska områden... ett ganska brett område om vi säger så...  Det handlar om allt från bistånd till utvidgning etc etc... har läst in mig på Latinamerika-frågor hela eftermiddagen för imorgon ska jag med på mitt första rådsmöte med Latinamerikagruppen... det ska bli väldigt roligt!!

Jag vet inte riktigt hur mycket man får skriva om sådant här, det mesta verkar vara hemligt och konfidentiellt, så det är bäst att jag är tyst...

Sofia socialiserar!

Jag glomde beratta att jag har borjat socialisera lite med att socialisera med andra manniskor, en helt fantastisk kansla efter de forsta dagarnas planlosa och ensamma vandringar runt Bryssel...!!

Vart hus ar an sa lange ganska tomt, manga praktikanter har inte kommit till Bryssel annu och andra ar pa semester pa annan ort. Vi ar i varje fall tre stycken som ar helt nya i stan och i huset, jag, en engelsman och en skotsk tjej; De ar oxa praktikanter av olika slag och vi har varit ute och utforskat Bryssel lite under helgen tillsammans, valdigt trevligt med lite sallskap!


Dan fore dan...

Sitter pa ett internetcafé i ett regnigt Bryssel och ar lite smanervos... Imorgon is the day for me! Da borjar verkligen praktiken. Det kanns superlaskigt verkligen!!! Jag kan val ingenting liksom, det kanns som om jag har lurat dem att valja mig...

Nu ar det i varje fall for sent att angra sig... sitter hemma pa mitt rum och laser pa en massa EU-broschyrer och grejer for att komma in i det hela lite granna, det kanns som en evighet sedan jag studerade natt som hade med Europapolitik att gora!

Har inte bestamt vad jag ska ha pa mig heller... Man vill ju inte vara overkladd med full kostym forsta dan, men man vill ju inte se ut som lump heller... Jag funderar pa svart pennkjol, svart finstickad troja och high heels? Det blir nog bra!

Aterkommer med rapport fran forsta arbetsdagen; OM jag overlever vill saga!!

Brysseldoft

Ni kommer kanske ihag att jag tidigare funderade over om jag skulle inskaffa en ny parfym infor min Brysseltid? Pa flygplatsen sa hittade jag IT, Miss Dior Cherie, jag hade aldrig provluktat den tidigare men den ar helt underbar!! Jag kan inte riktigt beskriva luikten... den ar ganska sot, och samtidigt lita fruktig; Like it alot!

44180-523

Nar det galler dofter sa finns det en annan "doft" som jag kommer att forknippa med Bryssel i framtiden, namligen stanken av rok!! Folk bolmar pa som satan har och har man varit inne pa en pub i fem minuter sa kan man vara saker pa att kladerna luktar askkopp och haret luktar fimp... rejalt! Inte sa varst jattemysigt om ni fragar mig...