Survivor

image800Jag överlevde Whiskyprovningen, men jag måste erkänna att det där med whisky nog inte är min grej... men jag kanske borde ge det lite tid? Jag antar att whisky är en sådan sak som man måste lära sig att dricka.

Jag är ganska stolt över att jag har provat i varje fall!

Om än mer stolt är jag dessutom för att jag vågade smaka Haggis. Haggis är en traditionellt skotsk rätt bestående av hackad lever, hjärtan och lungor blandat med korngryn och kryddor och kokt i en fårmage... Kan ni förstå vad vidrigt???!!!


Whiskyprovning

Kvällens aktivitet är något så spännande som whiskyprovning!image799
 
image798Den skotska representationen har ikväll bjudit in hela den svenska representationen på en liten "kulturupplevelse" för att hälsa oss välkomna (vi har nämligen precis, om än temporärt, blivit grannar och huserar numera i samma byggnad här i Bryssel).
 
Jag tycker att det var väldigt rart av skottarna, ett mycket trevligt initiativ! För min del blir kvällens aktivitet en riktig debut, jag har aldrig druckit whisky i hela mitt liv, så vi får se om jag överlever!

Jag antar att vi svenskar måste bjuda ikapp senare, men på vad? Skogaholmslimpa med Kalles kaviar? Absolut vodka? Eller kanske turkisk peppar-shots? :)

Cheers!


Voy a Barcelona!

 image797
En rolig sak som jag inte har berättat om händer mig inom kort, nästa torsdag åker jag nämligen till Barelona för att fira "La semana santa" (heliga veckan, i.e påsk). Det ska bli så underbart, jag längtar verkligen! Restaurangbesök, shopping, umgänge med familjen, hotellfrukost, promenader vid havet, La Segrada Famila, kanske lite mera shopping... Som sagt var, ofattbart fantastiskt ska det bli. Jag som inte ens har varit i Spanien förrut, skandal!   


          image796

Man lär så länge man lever

Idag har jag knäckt lite extra på miljödepartementet. Först så kändes det lite malplacé med tanke på att jag inte ens sopsorterar (fy för mig!). Extraknäcket gick ut på att gå på ett heldagsmöte på rådet i en arbetsgrupp för internationella miljöfrågor. Det var lite krångligt eftersom det var mycket nytt, en massa konstiga FN-organ, konferenser och internationella miljöavtal som jag aldrig hade hört talas om diskuterades flitigt, men som sagt man lär så länge man lever så idag har jag svängt mig med uttryck som "sustainable development", "industrial development", "CO2 emissions" och "renewable energy" som om jag aldrig gjort annat!

Jag som trodde att UD var specialister på krångliga förkortningar, Miljödepartementet ligger inte långt efter. Idag har jag bland annat lärt mig följande:

CSD - Commission for Sustainable Development
HKP - Hållbar konsumtion och produktion (SCP på engelska -Sustainable Consumption and Production)
De-coupling - Skalfördelar inom en produktionsenhet, kan ses i relation till resurseffektivitet (resource efficiency)
UNEP - UNEO - FN:s miljöorgan, under reformering just nu!
IEG - International Environmental Governance
ODA - Official Development Aid

Inom miljökontexten måste för övrigt "hållbar utveckling / sustainable development" var den mest utslitna termen man kan tänka sig. Undrar om det finns någon enhetlig definition på vad detta egentligen innebär. Jag tvivlar på det.

Svart

Om man ljuger så blir tungan svart och om man röker så blir lungorna svarta.

Frågan är vad som händer om man trycker i sig en hel påse turisk peppar? Det har jag nämligen tagit mig för idag och nu känns det som om magen är helt svart, invärtes alltså. Jag kunde bara inte låta bli. I närheten av mitt jobb ligger en liten butik som säljer svenska matvaror och inte minst svenskt godis. Jag var där och bunkrade igår, havregryn, knäckebröd och ett antal påsar turkisk peppar. Här hemma har jag även en burk hjortronsylt och en burk lingonsylt. Man är aldrig så svensk som när man befinner sig utanför Sverige...

En konstig sak är ju förövrigt att turkisk peppar ses som något typiskt svenskt, borde det inte vara turkiskt och borde man inte istället kalla det för svensk peppar? Äter man turkisk peppar i Turkiet över huvudtaget? Frågorna hopar sig...


image795image795image795Prinsessa in Command

Go Madde!


Sommartider hej hej!!

Man blir lika överraskad varje år när det är dags för omställning till sommartid, ska det verkligen vara så här ljust? Till halvnio nästan? Är det normalt?!

Nu kan man ju börja leva igen och göra saker efter jobbet utan att man ska behöva famla i mörker, fabulous!


"Våffeldagen" eller "Le jour de gaufre"

Idag är det Våffeldagen, eller Maria Bebådelsedag. Det var just idag för typ 2007 år sedan som jungrfrun (yeah, right!) Maria träffade ängeln Gabriel och blev på smällen. Och nio månader senare, den 25 december, pluppade Jesusbarnet ut.

Denna dag måste självfallet uppmärksammas. Och hur gör man inte det bättre än att äta just en våffla? Egentligen är det ju helskumt att man ska äta just våfflor en dag som denna men jag tror att det har att göra med att dagen även kallas "Vårfrudagen" och om man säger det det snabbt kanske 100 gånger så låter det ju nästan lite som "Våffeldagen"...  very fyndigt! På franska borde ju den här dagen i så fall heta "Le jour de Notre Dame", och det associerar i varje fall inte jag till våfflor så jag tror inte att den svenskatraditionen med att äta våfflor just idag är något internationellt vedertaget fenomen.

Belgare är för övrigt storkonsumenter av just våfflor. Man har nämligen sina specialvåfflor, "gaufres", en lite tjockare våffla som säljs i vartenda gathörn här i Bryssel och som man äter antingen naturella eller med sylt och grädde. En specialvariant är annars den chokladdoppade.

Jag måste dock konstatera att jag är måttligt imponerad av "gaufres". En gammal hederlig svensk frasvåffla slår mycket högre men man tager ju vad man haver så strax ska jag sticka iväg och frossa lite gaufres med mina vänner! 


Gaufres


Födelsedagskalas

Idag hålls det ett stort födelsedagskalas i Stockholm som jag missar... Sofie, Lina, Karolin och Marie, hoppas att ni får en underbar kväll! Jag önskar att jag hade kunnat vara med! Och grattis även till Linda som fyller år idag!

Även om jag missar en hel del födelsedagsfestligheter så går jag inte helt lottlös... Imorgon fyller nämligen EU femtio år! Eller snarare... det är imorgon exakt femtio år sedan Romfördraget, som ligger till grund för hela EU:s struktur undertecknades. Här i Bryssel och runt om i Europa firas detta stort, för det är verkligen stort! Synd att man i Sverige inte uppmärksammar en sådan sak lite bättre.

Ikväll beger jag mig i varje fall iväg på femtioårskonsert med Scorpions, Kim Wilde, Gypsie Kings, Simply Red, Helmut Lotti med flera, värsta eventet som avslutas med fyrverkerier. Det är vad jag kallar födelsedagskalas!

Grattis Lina, Sofie, Marie, Karolin, Linda och EU!!

Populär?

Sofia, hur populär var du i din klass?

Jag blev lite småställd när jag igår fick den frågan i ett mail från
www.stayfriends.se, en website där man registrerar sig för att kunna hålla kontakten med alla sina gamla klasskompisar. Enligt Stayfriends är jag rankad till den sextonde populäraste av 31 registrerade elever från mitt avgångsår på gymnasiet... hmm? Detta baseras tydligen på hur många som har klickat på min profil där och hur många som har skickat en hälsning till mig...

Stayfriends låter hälsa att man inte ska bli ledsen om man bli rankad som opoppis, man kanske är helt annorlunda nu mot vad man var när man gick i skolan, "Var inte besviken om du har fått få poäng. Våra värden ska inte tas för allvarligt, hur omtyckt du är idag eller var under skoltiden kan vi bara mäta mycket grovt". Stayfriends menar att de har det här rankingsystemet för att se hur väl den stämmer med verkligheten och om man kan se vem som var populärast i gymnasieklassen på det här viset... "Utgångspunkten för vårat försök är om man kan dra några slutsatser av våra användares aktiviteter och avgöra hur populära de var under skoltiden".

Min fråga är bara varför? Finns det något intresse av att ta reda på detta? Ska vissa få bekräftat vilka ointressanta loosers dom fortfarande är eller? Jag är glad att jag alltid har gått i klasser där det inte varit någon direkt uppdelning mellan "populära" och "impopulära", jag har i varje fall svårt att placera in mig själv i en sådan dikotomi. Jag tyckte tidigare att Stayfriends var ett smart grej med ett bra syfte, nu tycker jag verkligen bara att det är oerhört dumt. Varför denna ständiga strävan i samhället att rangordna människor och placera in dem på listor och i fack?  

Här är min gymnasieklass från Europaskolan i Strängnäs, E3:
(Jag sitter längst ner, tredje från höger)
image793
Saknar och älskar er allihopa, härliga människor!! I mina ögon var ni alla populärast i klassen!

Väskan

Via innehållet i min resväska har den nu identifierats och lokaliserats till Kastrup, snart är den på väg till Bryssel och hem till mig!

Allmän varning och uppmaning...

Det är svårt att lura systemet, men det är alltid värt att försöka. Vissa regler är bara så dumma att jag å det grövsta måste uppmana till civil olydnad.

En sådan dum regel är den oerhört dumma prissättningen av tågbiljetter till Arlanda. När jag i måndags tog tåget till Arlanda från Uppsala visade det sig att en biljett dit för mig skulle kosta 131 kronor. Om jag istället valde att fortsätta tågresan ända till Stockholms central skulle priset dock bara vara 61 kronor. Ja, ni läste rätt!

Som nyutexaminerad magister kände jag mig oerhört smart när jag självklart istället köpte en biljett hela vägen till Stockholm för att sedan hoppa av på Arlanda, herregud, det kan väl inte kosta mer för att åka mindre? Det vore ju helt barockt i så fall.

Glad i hågen sitter jag på tåget och gläder mig åt min idérikedom och min listighet. När tåget börjar närma sig Arlanda höll jag dock på att få hjärtat i halsgropen när i högtalarna påtalas "Vi ombeder alla passagerare som skall stiga av vid Arlanda att behålla sina biljetter inför den obligatoriska biljettkontrollen vid avstigningen, jag upprepar, vi ombeder samtliga passagerare som skall stiga av vid Arlanda att behålla sina biljetter inför den obligatoriska biljettkontrollen". Hjälp!! Hjärtat började bulta och min hjärna började febril att tänka ut listiga undanflykter och argument till varför det stod Stockholm Central och inte Arlanda på min biljett!

När jag smått generad kliver av tåget ser jag lappar uppsatta om den "obligastoriska stationsavgiften" på Arlanda central som gör att biljettpriset blir högre och som gör att dom måste ha en särskild biljettkontroll där. Jag låtsas inte kunna läsa och när biljettkontrollen närmar sig så gör jag värsta fultricket och smiter förbi, nästan obemärkt. Adrenalinet började pumpa och jag kände en stor glädje inombords. Jag hade lurat av SJ 70 kronor! Eller kanske snarare... jag hade inte låtit SJ lura av mig 70 kr!!

Allvarligt talat, var inte den "obligatoriska stationsavgiften" något av det dummaste påfund man hört talas om?

I mina öron låter det snarare som om Statens Järnvägar utnyttjar sin dominerande ställning på tågtrafiksmarknaden, vilket gör att dom med lätthet kan lura av desperata flygresenärer lite pengar och låta dem betala typ tredubbla biljettpriser... Det är faktiskt både dumt och dåligt och olagligt så vitt jag vet.


Fy skäms!


Fortfarande väsklös...

Nu har det gått över två dygn utan att jag har sett röken av min resväska... grrr... SÅ irriterande!! Idag har jag ivarje fall inhandlat livets nödtorft, deo och mascara... Detta sätts självfallet upp på SAS räkning...

Hur svårt ska det egentligen vara att transportera en resväska från A till B?

Höjdpunkter

Min femdagars hemmavistelse blev ganska exakt så som jag tidigare hade förutspått, det intensiva schemat omöjliggjorde i princip några större överraskningar. Ibland är det effektivast att vara ospontan. Här är i varje fall några av höjdpunkterna under dagarna:


Torsdag 15/3 - Utgång på Stockholms nation, Uppsala

- Vemod och nostalgi, en helkväll på Stocken för att fira våra akademiska framgångar. Det blev en riktig höjdarkväll även om man blev sorgligt riktigt medveten om att ens golden days i Uppsala var över... det gamla gardet verkade ha lämnat stan...


        
        


Lördag 17/3, Eskilsgalan, Eskilstuna
Eskilsgalan, Eskilstunas svar på Oscarsgalan. En mycket trevlig tillställning i stadshotellets stora festsal, fyra rätters middag, utdelning av Eskilsstatyetter till kommunens mest välförtjänta mottagare och stipendier till unga duktiga studenter (jag fick faktiskt ett sådan stipendium för två år sedan, men nu är jag inte kvalificerad längre eftersom jag är färdigutbildad arbetskvinna, yeeha!) Eskilsstatyetter tilldelades bland annat Musikskolans rektor, en diakoniassisten som driver ett härbärge för hemlösa Eskilstunabor och en engagerad bibliotekarie.

Varje år tilldelas även ett pris till stans "ambassadör", detta pris tilldelas Eskilstunabor som på något sätt gjort sig ett namn i omvärlden, tidigare pristagare har varit bland annat Yvonne Ryding, Tomas Gustafsson, Kent, Kenneth Andersson och Fredrik Lindström. Det är ungefär stans hela kändisskara. I år gick priset till bandet "Pain of Salvation", jag visste inte vilka det var tidigare men dom spelade visst i en genre som hette progressiv hårdrock eller progressiv metall och jag har ännu inte vandrat den vägen om man säger så... Bandet spelade en låt på scenen och dom var väldigt duktiga, dom berättade att dom helst inte ville placeras in i ett fack och det kan man ju förstå, deras musik lät faktiskt mycket mer tilltalande än vad musikgenren gjorde!

Det var faktiskt riktigt trevligt att gå på lite gala, det är ju inte varje dag. Som grädde på moset fick jag även träffa Yvonne Ryding (som var konfrencier under kvällen) i verkligheten, tidigare hade vi ju bara haft en elektronisk relation här via bloggen. Supertrevlig och supersnygg var hon!

        
Jag, min kavaljer Magnus och jag & mamma

     
Jag med blomma, jag & Yvonne & en tallrik pyttipanna, jag & Pain of Salvation


Söndag 20/3, Bus och bad med Samuel, Stockholm
- Pojken växer så att det knakar och blir bara sötare och sötare. Trots att han bara är två år kan han prata jättemycket och kan alla färgerna. Han måste vara ett underbarn tror jag.

     


Utan snus...

Fortfarande utan resväska!! Ahh... varför blir det på det viset? När man för en gångs skull åker SAS istället för Ryan Air så råkar man ut för både förseningar och borttappat bagage...

Trots att jag ju har det mesta här i Bryssel så finns det en hel del viktigheter i den där resväskan, typ hela min necessär och sminkväska bland annat! Sånt är ju viktiga grejer!

Som kompensation för den borttappade väskan blev jag erbjuden ett "over night kit", oerhört generöst, titta bara på den här väl tilltagna deon:

Politices Magister Sofia

Hemkommen från Sverigebesöket... Det var ett fantastiskt roligt och intensivt besök. Shit, jag är verkligen helt exhausted.

En annan sak som jag numera är är magister, Politices Magister! Äntligen! Efter 18 års studier och med 240 universitetspoäng i bagaget tyckte jag att det var läge att runda av... :)

Återkommer med närmare rapportering från hembesöket, det hände en massa annat kul, utöver mina akademiska bedrifter. Det enda tråkiga var faktiskt att min resväska inte fanns på bandet efter landningen i Bryssel... snyft, hoppas att den kommer fram snart!

Gonatt!

Hemåt

Imorgon ska jag styra kosan norrut och bege mig hem till Sverige, det ska bli skönt att komma hem. Fast inte skönt på ett "lugnt och skönt" vis. När man inte är hemma så ofta så måste man liksom dödsumgås med alla som man annars inte träffar, typ som speed-dating fast med familj och vänner. Den här gången är nog schemat lite väl stressigt dock... jag har fått planera in varenda minut för att vara så aktiv som möjlig och utnyttja tiden, kolla här:

Onsdag kväll: Flyg från Bryssel till Arlanda, flygbuss till Uppsala. Sova: Hos "årets kvinna 2006"

Torsdag: Seminarier från 08.00 till 18.00 Lunchen skall utnyttjas till att betala bortglömd nationsavgift. 18.00-01.00 Party Party på Stockholms nation! Sova: Hos "årets kvinna 2006"

Fredag: Vara lite bakis. Tåg till Stockholm, uträtta ärenden, update: Äta födelsedagslunch med Sofie, tåg till Eskilstuna. Fredagskväll: Umgänge med far och bror och katter. Sova: Hos pappa

Lördag: Skogspromenad på morgonen (andas lantluft med stora andetag). Äta våfflor hemma hos farmor. Shopping och stajling inför kvällen. Fördrink kl. 17.00,  18:00-02.00: Galamiddag och dans på "Eskilsgalan 2007". Sova: Hos mamma

Söndag: Vara lite bakis. Förmiddagsbrunch med kompis Sofia update: och Karolina, en tur i Eskilstuna city sedan tåg mot Stockholm för intensivumgänge med Samuel innan han ska gå och lägga sig, därefter myskväll med syster. Sova: Hos syster

Måndag: Tidigt tåg till Uppsala. Seminarier 08.00-12.00. Därefter tåg till Arlanda för att ta eftermiddagsflyget till Bryssel via Köpenhamn. Sova: Hos mig själv i Bryssel.

Update: Jag har eventuellt en lucka för typ en lunch i Stockholm på fredagen, Sofie, Carro, Ullis? Någon annan jag känneri hufvudstaden?

Förstå vilken jäkla super woman jag måste vara! Jag får nästan magsår när jag planlägger det stressade schemat, det är ju inte klokt! Men det ska bli väldigt kul, jag har saknat Sverige och alla mina nära och kära på sistone!

Erkännande

Efter min totala dissning av snigelslemprodukter i förra inlägget påminde min mamma snällt mig om att jag ju faktiskt använder mig av emuolja som del av den dagliga skönhetsrutinen. Emuolja utvinns ur underhudsfettet på den australiska varianten av struts, emun, och det är ju om än vidrigare än att smörja in sig med snigelslem.

Mina flaskor är inköpta i Australien och innehåller dyra droppar av underverksoljan, den kan användas för att smörja in torr hud, på eksem och brännskador och så vidare. Användningsområdena är oändliga.

Frågan är nu, vad är den läbbigaste produkten, emuolja eller snigelslem? Eller det kanske finns någon ännu vidrigare produkt som man borde prova? :)

Här kan ni läsa mer om emuolja och emuoljeprodukter, och kanske beställa, om ni törs! ;)En äkta emu, innan den görs om till en skönhetsprodukt.

Snigelslem, någon?

 "Unique products....
....for today's unique women"


Man upphör aldrig att förvånas över den kreativitet som flödar på skönhetsproduktsmarknaden. Det senaste i raden, och värsta hittills, är i varje fall snigelslemprodukter. Dessa krämer och preparat marknadsförs flitigt här i Belgien via främst TV-shop.

Första gången jag såg reklamen trodde jag att det var menat som ett skämt. "Enjoy the magic of snail slime products, buy now and get this extra bottle of snail slime for free" typ.

Man fick se prov på snigelslemmets fantastiska egenskaper, såsom att bygga upp trasiga snigelskal och det visades att det samma gjordes på trasig människohud om de dyra dropparna snigelslem varsamt och sexigt masserades in på ben och armar. Acneärr kunde magiskt försvinna, liksom fetma, dålig andedräkt, celluliter och taskig klädsmak, typ.

Filmklipp på en ringlande snigel som spred slem på gröna blad skulle få oss konsumenter att kasta oss på telefonerna... Well, det funkade inte på mig i varje fall. Jag menar, jag utesluter inte att snigelslem kan ha fantastiska egenskaper, men what the heck... någonstans måste ju gränsen ändå dras! Den halvporriga marknadsföringen i kombination med att det något osexiga ordet snail slime återupprepades gång på gång orsakade i varje fall snarare kväljningar än köplusta hos mig...

Men vem vet, en vacker dag kanske man lyfter på luren i ren desperation?

Skulle du vara sugen på att prova lite snigelslem så kan det beställas
här.

image770

image769

Ännu mera vår!!

Det fantastiska vårvädret har fantastifierats ytterligare. Idag var det så fint ute att man blev gråtfärdig. Och trots att den första halvan av dagan ägnades åt bakfylla efter gårdagens bravader så blev andra halvan av dagen fantastisk. Den spenderades nämligen på en uteservering tillsammans med Joanna vid Sablon, ett väldigt trevligt område här i stan. Det var säkert över tjugo grader i solen. Helt otroligt!

  


VÅR!!

Idag har det verkligen varit vår i Bryssel, sexton grader och strålande sol! Man blev glad i hela kroppen när man stack ut näsan imorse. Jag har varit väldigt effektiv idag, så här på min första helgdag utan uppsatsskrivande. Tvättat, städat, tränat, gått på stan, målat naglarna och fikat. Nu ska jag sova lite middag, ikväll är det dags för party. Det ska så kul!! Det fantastiska vädret gör mig verkligen på bra humör!


Sofia i vårsolen.

Favoriter inför kvällen...

Jag har försökt följa årets Melodifestival så gott det går härifrån Bryssel (tack Svt för web-tv!) och igår lyssnade jag igenom alla finalbidragen. Det var synd att det var så många ballader med, dom kan jag både ha och mista. Så här listar jag kvällens bidrag.

1. Andreas Johnson - Toksnygg karl, skön låt.

2. The Ark - Glad-rock, galet och underbart!

3. Sebastian - Jag vet faktiskt inte ve Sebastian är, men det var en bra låt. Han skulle dock behöva stajlas om lite, gillade inte hans outfit. Han borde inspiras lite med av nr.1.

4. Anna Book - En äkta schlager, sånt måste uppmuntras, därav den höga placeringen.

5. Måns Zelmerlöf - Jag vet inte vem han är heller, men han var söt och låten var trevlig,

6. Sanna Nielsen - En trallvänlig schlager, sjungen av en mycket bra röst.

7-10. Balladligan (Tommy, Sonja, Marie och Sarah) hamnar på en gemensam sista plats, alla är trevliga och sjungs av minst lika trevliga artister, men kom igen, roligare kan man ha!


image764

UPDATE: Efter att ha lyssnat igenom alla bidragen igen kan jag faktiskt inte bestämma mig ifall The Ark eller Andreas Johnson är min favorit... mycket svårt val!

Årets kvinna 2007!!

Tamtaram, utnämningen "Årets kvinna 2007" går till:


image763

Dolly Parton


Juryns motivering lyder: "The grand old lady, kvinnan med charmen och barmen, rösten och brösten, har under sin långa karriär spridit en ofattbart stor glädje till en stor mängd människor, genom sina över 3000 sånger, sitt sociala engagemang och sin glittrande personligt. Dolly Parton kommer från en väldigt fattig familj och hade en svår uppväxt och hon har inte alltid blivit väl bemött av fördomsfulla medmänniskor. Dolly har dock alltid varit stark, arbetat hårt och inte vikit från sina ideal eller låtit andra människor få trampa på henne. Dessutom har Dolly Parton ett stort hjärta och har alltid varit noggrann med att se till att utnyttja sina framgångar till förmån för samhällets mindre lyckligt lottade. Dolly Parton är en fantastisk artist, en ödmjuk människa och en framgångsrik affärskvinna. Detta gör Dolly Parton till en fantastisk förebild för kvinnor världen över och förklarar varför hon är utsedd till Årets kvinna 2007"

Grattis Dolly!

Valet av Dolly parton var inte helt lätt, andra värdiga kandidater till titeln var (förutom den självklara Linda Hammar):

- Maud Olofsson
- Hillary Clinton
- Laleh
- Nyamko Saboni
- Min mamma
- Min syster
- Min farmor
- Condolezza Rice
- Tarja Halonen
- Anja Pärsson
- Carolina Klüft
- Lillbabs
- Oprah

Årets kvinna?

Jag blev helt ställd när jag n på morgonen skulle skriva mitt "Årets kvinna"-inlägg, jag hade sedan länge (trots att flera andra värdiga kandidater nominerats) valt att utse Linda Hammar ill årets kvinna på "Sofias dagbok". Då upptäckte jag att Aftonbladet redan hade hunnit före! Attans! Jag kan ju inte välja samma kvinna, då är det ju ingen vits att ha utnämningen...

image762

Linda är positiv energi och livsglädje rakt igenom. Egenskaper som tyvärr inte är alltför förekommande bland medmänniskor och egenskaper som jag personligen fäster väldigt stor vikt vid. Dessutom har Linda genom sin medverkan i "I en annan del av Köping" bidragit till att visa upp en helt ny bild av förståndshandikappade. En underbar bild.

Nu måste jag ägna dagen åt att fundera ut en ny kandidat att ge utnämningen till... Linda var en så självklar kandidat att jag måste börja fundera från scratch igen... Lina måste ju få en värdig efterföljare!

Biobesök

Ikväll har jag och några vänner varit på bio och sett "The last king of Scotland", den var väldigt bra även om jag gillade "Blood Diamond" bäst av årets två Afrikarelaterade storfilmer...

image761Det mest berörande under kvällen var dock inte filmen utan uteliggaren som
håller till utanför biografen. Han är alltid där med sin hund, dag som natt... Jag brukar ge honom lite pengar, inte för att det kanske gör någon större skillnad men ändå... Den här gången när vi kom ut från filmen var han omgärdad av frivilliga socialarbetare som plåstrade om hans såriga ben...

Det finns så oerhört mycket tiggare här i Bryssel. Så många att man måste prioritera vilka man ska hjälpa/ge pengar. Det är väldigt svårt eftersom jag inte kan tro att några väljare att bli tiggare och hemlösa. Jag har själv dock valt bara ge till dom som är uppenbart hjälplösa (såsom den såriga mannen med hunden) och såna som på något sätt visar en ansträngning för att ta sig ur sin situation, typ spelar ett instrument eller dylikt....

Jag håller verkligen den belgiska staten och Bryssel kommun helt och hållet ansvariga för det här. Jag måste konstatera att de i praktiken gör ett verkligt uselt jobb på det sociala området.

Frisyrtips

Åh, vilka snygga frisyrer här. Gillar allihop, utom den sista (om man inte har page på riktigt förstås, men jag tycker inte om iden att man annars liksom ska pula in håret och fejka...). Man kanske borde skaffa sig en sån där liten lugg, det är ju riktigt snyggt!

Dagens ros...

image760


Dagens ros går till
Ola Medelberg som idag skrev ut, kopierade upp och lämnade in min d-uppsats. Tack Ola, det var en underbar bedrift och jag är dig djupt tacksam! Du har nu en innestående flaska skumpa när vi ska ut och fira våra magistertitlar!

Tårar

Ibland kan man fråga sig om livet är en gåva eller ett straff.

Efter att ha hittat länken via Josses
blogg fastnade jag på den här sidan. Den senaste timmen har jag suttit och läst och gråtit helt okontrollerat. Tårar som jag inte trodde att jag hade har strömmat nerför kinderna. Att läsa den familjens berättelse ger ett helt nytt perspektiv på livet.

Barn och cancer är en kombination som inte borde få finnas.

Nostalgilukt

Det är häftigt vilken effekt luktsinnet har på känslosinnet. En doft/lukt/stank är ofta det bästa sättet att minnas en situation eller en känsla som sedan tidigare är förknippat med den doften. Doftsinnet har dessutom ett väldigt gott minne.  Lukten av lera påminner mig om barndomens utomhuslekar om våren och doften av nypressat hö får mig alltid att känna mig som hemma vart jag än befinner mig i världen. För att inte tala om doften av olika människor som man förknippar med en det ena en det andra!

Idag när jag stod i matbutiken för att handla kände jag plötsligt en lukt som fick mig att känna mig som typ tolv år, det var en hemmalukt som fick mig att plötsligt känna mig helt trygg. Det tog en stund innan jag kände vad det var som luktade, sen såg jag den utspillda sköljmedelflaskan på golvet.

Herregud vad patetiskt! Hur kan en sådan vardaglig lukt som sköljmedel framkalla en sådan stark barndomsflash back?? Jo, det slog mig plötsligt. Under mina nio år som fattig student sedan jag flyttade hemifrån har sköljmedel varit en onödig lyxprodukt som det aktivt har sparats in på... Inga normala studenter använder sköljmedel utan Eldorados tvättmedel för färgade textilier räcker gott.  Jag var tvungen att göra ett statement idag och inhandla en flaska. Nu är jag verkligen vuxen.

44180-758

Vickan

Idag har det hänt en rolig sak, förutom att jag nästan har skvit klart min d-uppsats. Jag har nämligen träffat en riktig prinsessa! Jojomensan, ingen mindre än kronprinsessan Victoria som var på besök här i Bryssel i samband med sin UD-praktik.

Det var verkligen jätteroligt, hon var hur trevlig och rar som helst. Verkligen en naturlig människa som det kände som om man hade känt sedan länge.

44180-757
Tyvärr hade hon ingen prinsessklänning på sig utan vanliga kläder.


Dags att nominera!

På torsdag den 8 mars är det internationella kvinnodagen, en dag väl värd att uppmärksamma med tanke på att vi kvinnor faktiskt bara får en ynka dag av årets totala 365...

Internationella kvinnodagen innebär oxå att årets kvinna skall utses här på bloggen! Förra året gick den ärorika utnämningen till min vän 
Lina Goldén, efter att ha hon gjort en stark insats för mänskligheten i och med att hon öppnade upp ett bibliotek i den fattiga kenyanska byn Homa Bay.

Årets kvinna utses av mig och beslutet kan inte överklagas. Ni är därmot mer än välkomna att nominera lämpliga kandidater. Ni kan ju ha i åtanke att kriterierna för utnämnandet är väldigt vida, känner ni/vet ni någon person av kvinnligt kön som av en eller annan anledning bör uppmärksammas och hedras så är ni alltså hjärtligt välkomna att nominera!

Må bästa kvinna vinna!!!

Här kan ni läsa en intervju med förra årets kvinna.

Grrr...

Blogg.se verkar ha fått något virus, allt går jätteknasigt...

Kanske är det ett tecken på att jag borde återgå till mitt uppsatsskrivande med tanke på att den ska vara klar om två dagar och jag har en ansenlig mängd arbete framför mig?

I guess so...

Men istället planerar jag hur jag ska belöna mig själv när uppsatsen väl är klar.. En ansenlig mängd shopping är inplanerat... ;) Jag är t.ex. lite sugen på den här:


Skjortklänning, 298 kr, H&M

UPDATE!! Kläningen beställd, liksom den här tröjan:

Ett reafynd för bara 198 kr.

Sofia tipsar och dissar

En av de bästa sakerna med bloggfenomenet är att det fungerar som en enorm testpanel i jätteformat. Inga produkter kan längre undgå bloggarnas kritiska granskningar. Konsumentmakt i kolossalformat.

Jag tänkte anamma trenden lite och tipsa om två nyinköpta produkter som jag varmt kan rekommendera. Jag har personligen börjat tröttna på att köpa en massa skräpprodukter i fina förpackningar som man aldrig använder slut... Därför är det liksom bättre att "go for the good stuff" på en gång...

♥ SOFIA TIPSAR OM...

44180-754

Body Shops vitamin E-läppbalsam.
Pris: 5,5 euro (ca 50 kr)
- En lite lyxigare variant av lypsyl med vårdande E-vitamin. Läpparna blir mjuka och inte nariga som många andra lypsyl ofta har som bieffekt. Andra positiva sidor är att den inte är testat på djur och att förpackningen är ljusrosa och fin.


44180-755
Clinique Water Therapy Hand Cream
Pris: 19 euro  (ca 180 kr)
Precis som en handkräm ska vara, fet men samtidigt lätt. Går snabbt in i huden utan att man blir flottig. Dessutom är den parfymfri och dryg. En bra handkräm känns verkligen som en bra investering! Särskilt när man sitter framför en dator och jobbar och särskilt vid den här tiden på året.


♥ SOFIA VARNAR FÖR...

H&M Strumpbyxor.
Pris: Två par för 4,90 euro (ca 49 kr)
Det värsta skräp man kan köpa överlag, särskilt 20deniers tvåpacken. Jag har sällan varit med om så dålig kvalitet. Jag vet inte om det är tänkt att man ska amputera bort sina tånaglar innan dessa strumpbyxor används, jag kan i varje fall aldrig ha mina strumpbyxor mer än en dag innan det har gått hål i tårna.

Inte ens det humana priset gör strumpbyxorna prisvärda. Då är det bättre att slå till på H&M:s riktiga lågbudgetvariant (typ fempack för 19 kr eller vad de brukar kosta...), vilka i varje fall brukar hålla ett par gånger innan de kasseras även om dom inte är så särskilt snygga.

Mellanprisvarianten är dock bara ett rent lurendrejeri... Har man kjol nästan varje dag som jag har så går det ju liksom åt strumpbyxor på löpande band.

Någon som kan tipsa om vilka som egentligen är mest prisvärda??