Åter på hemmaplan

Är tillbaka hemma efter några dagars jobbresa till Bryssel. Det är inte klokt vad jag blir trött av såna dära resor, helt slut i huvudet och kroppen kräver typ ett dygns vila för att ta igen sig. Man kan inte tro att jag är nyligen 26 år fyllda, jag borde ju vara full av energi!!

Nåväl, snart har jag haft mitt dygn av kraftsamlande med sovmorgon och stärkande promenad längs med Norr Mälarstrand och det är strax dax för helgens större begivenhet. Ikväll vankas nämligen 50-årskalas för min jobbarkompis Ralph. Man kan se kvällens fest som en milstolpe i mitt liv, då detta är första gången som jag går på ett femtioårskalas hos en egen vän, inte någon som är min förälder, eller vän till någon av mina föräldrar. Det är stort det och jag har på känn att det här kan bli en riktig helkväll!!

Statt brinner

Jaha, så vaknade man upp till nyheterna av att Hotell Statt i min hembygd Eskilstuna stod i lågor. Det var väl bara en tidsfråga, man har försökt tutta på stället tidigare, liksom många andra restauranger och uteställen i närheten, ni kanske minns mitt lilla inlägg om Ming Palace förra hösten...
 
Eskilstuna har verkligen förvandlats till en riktig liten maffiaort, restaurang efter restaurang eldas upp. Det verkar vara så man konkurrerar i den staden. Man blir så trött!!

Svansjön

Mera balett åt folket, thats all I can say. Kungliga balettens uppsättning Svansjön på Operan igår var verkligen helt otrolig. Jag satt som trollbunden i fyra timmar, balett är fabulous, måste gå oftare!!


Man fick inte ta bilder undr föreställningen, men under de långa applåderna kunde det väl inte vara någon fara?!


Redo för kulturchock!!

  
Jag och Daniel stormtrivdes i gyllene salen mellan akterna...=)


Ett sånt här tak borde man ha hemma i vardagsrummet!


Och ja, det var happy ending på storyn. Odette dog inte, utan blev människa igen och fick den vackre prinsen. Som det ska vara!


Balettafton

Jag försöker utveckla min djupare och mer kulturella sida lite allt eftersom. Ikväll ska jag anstränga mig med besked. Jag och min vän Daniel ska nämligen spendera närmare fyra timmar på den Kungliga Operan där vi ska avnjuta "Svansjön", also known as "Baletternas Balett".

Eftersom jag inte är särskilt kultiverad av naturen har jag självfallet passat på att googla vad den här Svansjön egentligen handlar om, och jag har blivit mycket lärd på kuppen:

Svansjön är en balett i fyra akter med musik av Pjotr Tjajkovskij och koreografi av Julius Reisinger. Svansjön är baserad på ett libretto av Vladimir Begichev och sannolikt Vasilij Geltser; detta bygger i sin tur på en gammal germansk legend om prinsessan Odette som förvandlas till en vit svan av en ond trollkarl.


Handlingen i Svansjön kretsar kring en prins vid namn Siegfried som förälskar sig i en vacker svan. Vad prinsen inte vet är att svanen egentligen är en förtrollad prinsessa, Odette. Boven i dramat är Von Rothbart, som en gång kidnappade och förtrollade Odette. Svansjöns handling kretsar kring striden mellan kärleken och ondskan. Denna kamp gestaltas i dubbelrollen Odette/Odile, den vita och den svarta svanen.

I originalversionen slutar baletten med att Odette dör när förtrollningen bryts. Svansjön har gjorts i ett 100-tal uppsättningar i Sverige, i regel med olika, och mer lyckliga slut.


Jag hoppas på ett lyckligare slut för den där stackars Odette ikväll!!


Groggy Unge

Här kommer ett litet You tube-tips så här på måndagseftermiddagen när man kan behöva lite uppmuntran.

Helt fantastiskt roligt!!

Kontroversiell konst

Oj, vad tiden springer iväh när man har fullt upp. Den gångna veckan har halvt spenderats i Bryssel och halvt i full fart med andra göromål.

Det roligaste med Brysselbesöket var att jag nu fick se den omdiskuterade tjeckiska konstinstallationen i Bryssel med egna ögon. Varje ordförandeskap får i uppdrag att utsmycka ministerrådets huvudbyggnad, Justus Lipsius, under sitt halvår som ordförande. Det är dock sällan som detta uppmärksammas särskilt mycket utanför den slutna EU-bubblan. Förra halvårets franska jättebadboll som hängde i taket har jag exempelvis inte läst en rad om?!

Det tjeckiska ordörandeskapet lyckades bra mycket bättre vad gällde uppmärksamhetsbiten. Utsmyckningens huvudnummer är en installation där varje medlemsland symboliseras av diverse fördomsgrundade attribut. Sverige symboliseras exempelvis av en ikeakartong innehållandes ett JAS-gripen och Tyskland av spikraka motorvägar nästintill i form av ett hakkors, Nederländerna är vattendränkt med endast muslimska bönetorn som sticker upp och Frankrike är täckt av en banderoll där det står "strejk". Storbritannien har man inte tagit med över huvudtaget, en pik för deras allmänna identitetssökande och Europaskepticism, Danmark är helt uppbyggt i lego och så vidare...

Installationen har gjorts av den kontroversielle tjeckiske konstnären David Cerny. I den ursprungliga planen hade Cerny lovat att han skulle låta konstnärer från alla olika medlemsländer få bidra med sine respektive länders delar och han hade även uppgett namn på fiktiva konstnärer. Cerny gjorde istället hela installationen på eget bevåg.

Hela historien är väldigt rolig från början till slut, inte bara för att de ganska så torra EU-kvarteren för en gångs skull tar ut svängarna lite, Bulgarien (som symboliserats med en turkisk toalett) tog så illa vid sig och lämnade in en offentlig protest mot konstverket och krävde att det skulle plockas ned. Så blev dock inte fallet. Kompromisslösningen blev istället att Bulgarien övertäcktes med en svart säck, vilket höjde humorfaktorn ytterligare.


Sverige hittar man högst upp i högra hörnet, nedanför återfinns den bulgariska svarta sopsäcken...

Frågan är hur Sverige ska slå detta i juli när det är vår tur att stå för den konstnärliga utsmyckningen av Justus Lipsius. Mitt förslag är att vi inte ens försöker och låter Cernys konstverk hänga kvar ytterligare ett halvår.

Söndagsbio

Söndagen har hittills spenderats mestadels i soffan, där det har tittats på tv-repriser, jobbats, slösurfats och slumrats lite omvartannat. För att denna dag inte ska gå helt till spillo ska jag försöka kravla mig upp så småningom. Det vankas nämligen söndagsbio med min vän Sofie.


En liten hint om vad vi tänkt se:Garderobsfynd

När jag var hemma över jul så passade jag på att göra en lite raid i klädkammaren och döm om min förvåning när jag stöter på den här gamla jackan. En skepparkavaj som jag måste ha köpt någon gång hösten 1997, det vill säga när jag gick i nionde klass. Ännu mer förvånad blir jag nästan när jag provar skapelsen och trivs som fisken i vattnet.

Märket är "Camera", JC:s tjejmärke på 90-talet. Jag minns att den var väldigt dyr i mina ögon, jag tror att den kostade 995 kronor. Men historien har ju uppenbarligen bevisat att det var en god investering, något som man långt ifrån kan anklaga alla de kläder jag köpte vid den här tiden för att vara...

Passar lika bra vare sig man är 14 eller 26 år, fabulous!


Kanebo Sensai

Det var alltför länge sedan jag ägnade mig åt det här med skönhetsprodukter här på bloggen. Så det är hög tid att jag delar med mig av några tips!

Om jag säger så här, om jag bara hade ett tips att ge så skulle det vara detta. Nämligen Kanebo Sensai. Förvisso dyrt, men man får verkligen valuta för pengarna. En ansiktslotion från Kanebo Sensai kostar väl omkring 800 för 100 ml och det är ju ganska mycket pengar men då räcker den å andra sidan i ungefär sex månader för mig. Då är det ju helt plötsligt inte så dyrt. Passar man dessutom på när man befinner sig på diverse flygplatser och dylikt, ja då pratar vi ju faktiskt om rena rama fyndet! Det handlar dessutom om en ren investering för huden, min har blivit ungefär tusen gånger bättre sedan Kanebo Sensai flyttade in i mitt liv...


Kanebo finns i tre olika varianter; light, moist och super moist. Jag använder super moist, när man har dålig hy så tror jag att man ofta gör felet att man använder uttorkande produkter, när det ju i själva verket bara gör problemen värre och leder till att huden själv börjar producera fett...


Herregud... Kanebo should pay me for this!!

Sådär, det var tips som hette duga. När jag ändå håller på kan jag också varmt rekommendera Kanebos foundations, outstanding!!Svenssonliv

Jag undrar hur många i detta avlånga land som avnjuter denna fredagskväll (eller varje fredagskväll för den delen) med tacos och Let´s dance? Ett inte helt oansenligt antal misstänker jag. Det brukar alltid vara en betydande andel av kollegorna som svarar "tacos och tv" när jag hör mig för om helgplanerna vid fredagsfikat. Vanligt svenskt fredagsmys helt enkelt.

Well, jag är hur som helst en av alla dessa. Just nu väntar jag på mina kära vänner Sofie och Linda som ska dela denna tidstypiska Svensson-fredag med mig. Det känns helt fantastiskt!


Obama

Min läsning av Obamas memoarer går vidare. Jag har hittills läst ungefär halva boken och kan bara säga att det bådar väldigt gott. Boken är väldigt välskriven och förvånansvärt öppen och "otillrättalagd".

Innan jag kommer med något slutgiltigt omdöme vill jag dela med mig av ett roligt sms som nådde mig häromdagen. Faktiskt riktigt skoj:

"Black women all over the world are shaving their pussy's today in support for Obama. Their message to the world:
"READ OUR LIPS: -NO MORE BUSH!!!"

Alive and kicking

På fjärde dagen, återuppstånden igen ifrån de döda... typ!

Rapport från sjukbädden

Även denna dag har spenderats stirrandes upp i taket i väntan på att bli frisk. Ska man vara positiv så kan ju nämnas att det känns skönt att den förbannade febern verkar ha gått ner. Jag har inte badat i svett på flera timmar, jippie!!!

Nä, man kanske borde resa sig upp och ta sig samman, samla ihop alla stora lass av snorpapper och kanske passa på att vädra lite?? Jag tror att det skulle göra mig gott.

Bananas

AHHH... Jag blir tokig!!!

Som om det inte vore illa nog att man ligger här och mår dåligt och tycker synd om sig själv. Min granne nedanför mig passar på att totalrenovera sin lägenhet dessa dagar. Typ varje kvart så skakar hela min lägenhet och det tjuter, jag antar att han borrar eller nått. I am going bananas och har lust att bara lägga mig på golvet och banka med något hårt...

Utslagen

Jag vet inte om det kanske var lördagens intensiva skumparace eller vad det kan ha varitm men något har totalt slagit ut mitt immunförsvar. Det hela började igår, jag började nysa som en tok. IHela natten var sedan en enda lång plåga av svett och andningsproblem. Idag ligger jag typ döende i sängen och känner mig risig och förundras över vilka abnorma mängder snor min kropp förmår att producera, sannerligen facinerande. Egentligen har jag inte tid att vara sjuk just nu, men man har ju dessvärre inte mycket kontroll över det där. Jag tror dessutom att en sängdag kan vara en klok investering ur ett längre perspektiv.

I all min tristess och mellan de kraftfulla nysningarna så passade jag på att göra lite närmare efterforsknngar kring det här med just nysningar. Genom Wikipedia fick jag reda på följande:

Nysning, reflexmönster som innebär en snabb utblåsning av luft ur mun och näsa. Nysningen framkallas vanligen genom retning av näsans nervceller, antingen på mekanisk eller kemisk väg. Nysningar kan också förekomma när någon utsätts för kraftigt ljussken, till exempel när en person som varit inomhus går ut i starkt solsken. Här beror nysningen på att nervsignalerna från ögonen passerar intill näsans signaler vid en kopplingspunkt i hjärnan och "spiller över" en del till näsans nervbanor.

Nysningen är, tillsammans med hostningen, kroppens sätt att blåsa luftvägarna rena. Medan luften vid en hostning måste passera de slutna stämbanden och ut genom munnen, går luften vid en nysning genom öppen röstspringa. Luften går dessutom huvudsakligen ut genom näsan.

En nysning kan sprida virus och bakterier upp till två meter. Hastigheten för de partiklar som nyses ut kan vara upp till 167 km/timme.

Ser man på, det där med ljusskenet var helt ny information för mig! Med tanke på det sistnämnda så borde åtminstone mina kollegor vara nöjda med mitt beslut att stanna hemmavid idag...