Kontroversiell konst

Oj, vad tiden springer iväh när man har fullt upp. Den gångna veckan har halvt spenderats i Bryssel och halvt i full fart med andra göromål.

Det roligaste med Brysselbesöket var att jag nu fick se den omdiskuterade tjeckiska konstinstallationen i Bryssel med egna ögon. Varje ordförandeskap får i uppdrag att utsmycka ministerrådets huvudbyggnad, Justus Lipsius, under sitt halvår som ordförande. Det är dock sällan som detta uppmärksammas särskilt mycket utanför den slutna EU-bubblan. Förra halvårets franska jättebadboll som hängde i taket har jag exempelvis inte läst en rad om?!

Det tjeckiska ordörandeskapet lyckades bra mycket bättre vad gällde uppmärksamhetsbiten. Utsmyckningens huvudnummer är en installation där varje medlemsland symboliseras av diverse fördomsgrundade attribut. Sverige symboliseras exempelvis av en ikeakartong innehållandes ett JAS-gripen och Tyskland av spikraka motorvägar nästintill i form av ett hakkors, Nederländerna är vattendränkt med endast muslimska bönetorn som sticker upp och Frankrike är täckt av en banderoll där det står "strejk". Storbritannien har man inte tagit med över huvudtaget, en pik för deras allmänna identitetssökande och Europaskepticism, Danmark är helt uppbyggt i lego och så vidare...

Installationen har gjorts av den kontroversielle tjeckiske konstnären David Cerny. I den ursprungliga planen hade Cerny lovat att han skulle låta konstnärer från alla olika medlemsländer få bidra med sine respektive länders delar och han hade även uppgett namn på fiktiva konstnärer. Cerny gjorde istället hela installationen på eget bevåg.

Hela historien är väldigt rolig från början till slut, inte bara för att de ganska så torra EU-kvarteren för en gångs skull tar ut svängarna lite, Bulgarien (som symboliserats med en turkisk toalett) tog så illa vid sig och lämnade in en offentlig protest mot konstverket och krävde att det skulle plockas ned. Så blev dock inte fallet. Kompromisslösningen blev istället att Bulgarien övertäcktes med en svart säck, vilket höjde humorfaktorn ytterligare.


Sverige hittar man högst upp i högra hörnet, nedanför återfinns den bulgariska svarta sopsäcken...

Frågan är hur Sverige ska slå detta i juli när det är vår tur att stå för den konstnärliga utsmyckningen av Justus Lipsius. Mitt förslag är att vi inte ens försöker och låter Cernys konstverk hänga kvar ytterligare ett halvår.

Kommentarer
Postat av: Lina

Ni kanske vill ha ett konstverk från den nya modern tappningen av Albert Speer, dvs. mig. Säg till! Skulle passa fint på min meritlista, tillsammans med det jag skapar idag :)

2009-02-16 @ 17:58:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback