Analys

Lite nördig som jag ju är så måste jag få dela med mig av ett litet tips. Nämligen Valmyndighetens hemsida (http://www.valmyndigheten.se/). Där kan man sitta och surfa runt bland valresultaten i alla Sveriges valkretsar, få uppgift om valdeltagandet, valresultatet uppdelat per kommun osv.

En sak som slår en är hur sjukt segregerat Sverige är och hur tydligt det speglas i valresultaten. I min nuvarande valkrets, Stora Essingen 4 får exempelvis S 8,3 % och V 1,8 % medan FP får 21% och M 28,4 %. Valdeltagandet var 60,3 %.

Jämför man med en annan valkrets som jag tidigare bott i, Vårväderstorget i Biskopsgården i Göteborg, så hittar man där ett lågt valdeltagande på 33 %. S fick där hela 40,8 % medan hela det borgerliga blocket där lyckas tillsammans knåpa ihop ynka 13,3 %,

Jag tycker i sammanhanget att det är intressant att en annan av mina gamla avdankade hemkommuner, Uppsala, har FP ett starkt fäste och knåpar ihop 17,7 % och är större än M som fick 17,2. FP är ofta starkt i akademiska kretsar och valdeltagandet är förhållandevis högt (över 60% i många valkretsar) i den akademiska högborgen.

I min orginalhemstad Eskilstuna (sossestyrt sedan 1920-talet non stop) var det självfallet också i år S som dominerade (31,7 %), även om de interna skillnaderna är väldigt stora mellan olika valkretsar, i miljonprogramsstadsdelen Årby har S det starkaste stödet (57 %) medan M hade det starkaste stödet (30,5 %) i landsbygdsvalkretsen Tumbo/Kvicksund. I den välmående grannkommunen Strängnäs, där jag bodde i tre år under gymnasiet var däremot inte helt otippat M största parti...


Lite rödare valkretsar: Årby i Eskilstuna och Biskopsgården i Göteborg (ner på hörnet på huset till höger i Biskopsgården ligger förresten Amals livs, världens bästa)


Lite blåare valkretsar: Stora Essingen och Strängnäs

En nörds valanalys av dagens segregerade Sverige var det där...

Kommentarer
Postat av: Anitha

I Eskilstuna skedde ett trendbrott (?). Här fick allianspartierna tillsammans 10165 röster. Den röda majoriteten fick 10120. Det betyder att fler röstat borgerligt än socialistiskt i Eskilstuna för första gången sedan allmän och lika rösträtt infördes.

Postat av: Niklas Eriksson

Här i Borlänge är de röda som styr sedan urminnes tider. Jag hoppas att det blir ändring i nästa val men det är väl inte troligt tyvärr.Pss.. Du är en rätt så söt nörd iallafall!/Mvh Niklas

2009-06-09 @ 19:52:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback