Bonusgästspel: ÖL

Jag utlovade ju tidigare att det skulle återkomma vintips här på bloggen med jämna mellanrum i form av min handledare Lars gästspelande. Så här under premiärveckan av gästspelandet och med anledning av den gångna helgens utflykt till ölmeckat Deutschland så bjuds det här på ett bonusgästspel, enjoy! /Sofia

ps.
Här kan ni läsa det tidigare gästspelet.

44180-604


Bier auf Wein dass lass sein. Wein auf Bier dass rate ich Dir!


Liebe Soffi,

Jag förstår att det blev lite av en kulturchock för dig i helgen när du åkte över till Karl den Stores föedelsestad för att dricka Bier! Genau, i Tyskland är livet något lite tuffare än i Belgien och det ställs krav på den som tar stopet i sin hand... För att hjälpa dig inför Weihnachtmarkt följer här några säkra tips:

44180-599
Erdinger Weissbier nr. 11208/1505 19.90 SEK

Alldeles intill Münchens Internationella flygplats ligger den lilla idylliska byn Erding med sina pittoreska brygghus och blåvitrutiga vimplar. Där ser man läderbebyxade karlar och för den delen också bystiga damer iförd en rejält uppknuten dirndlklänning hålla det vackra avlånga stopet i sin hand. Vi talar alltså om veteölets Mekka och framförallt om det kultiga Erdiger Weissbier: hefe, dunkel oder kristallklar. Sedan 1700-talet har tyskarna sköljt i sig litervis av detta drickvänliga, uppiggande och tilltalade öl med en hög sk skumkrona.

44180-603

Det speciella glaset går lätt att likna vid en kvinnas skepnad; nätt fot, smal midja och ökande omfång ju högre upp man kommer... Men se till att glaset fylls sakta och varsamt. Det måste ta minst sju minuter annars får du inte den korrekta skumkronan och därmed den lilla skumtoppen på läppkanten. Akta dig för denna lilla topp vill vissa herrar ta hand om! Jawohl, detta är en dryck för både kvinnor och män, men framförallt något för den som vill hålla sig vaken till gryningen... Prost!


Ja, skulle du mot förmodan vilja gå vidare tar du ingen risk om du beställer "ein kleines pils"; Warsteiner eller Bitburger. Här talar vi om ölvärldens okrönta kungapar. Öl bryggt enligt de tyska renlighetslagarna från 1500-talet (Natürlich gebraut nach dem deutschen Reinheitsgebot als 1516). Dvs ett öl helt utan konserveringsmedel och andra för hälsan skadliga tillsatser.

44180-600
Warsteiner "Die Königin unter den Bieren" 4,8 % nr. 1567-03 13.40 SEK

En pils med lätt beska och spritsande kolsyra bryggt på ett friskt källvatten i en kemiskt ren process. Här talar vi om öl som på riktigt eller "as it once was..."

44180-601
Bitburger Premium Bier "Bitte ein Bit" 4.8 % nr. 1565 12.90 SEK

En klassisk pilsner med tradition från 1800-talet. Riklig humledoft kombinerat med en ren och lite lätt bitter maltsmak ger dig en upplevelse av rang.

M.a.a. vorsprung durch technik!


Så, nu hoppas jag att du fått de tips du behöver för att resa tillbaka till Tyskland och undvika ytterligare en fadäs där du likt Julia Ceasar eller Thor Modéen dansar runt i slags 30-tals lunk.

Dein,

Lars


Kommentarer
Postat av: Linda

Heja Lars! Mer sånt, ett inlägg i min stil..haha. Har du inga goda belgiska öl att tipsa om? Leffe?

2006-11-08 @ 22:10:39
Postat av: Karolina

Det är ordning på din handledare Lars ;) han kan sin grejer...

2006-11-08 @ 22:43:05
Postat av: Fredrik

Hett x)

2006-11-09 @ 13:01:48
Postat av: TZ

Snyggt Lars, där drämde du till med två av Tysklands i särklass bästa öler, Bitburger och Wahrsteiner. Att du inte fick med Flensburger Pils är fullt ursäktligt, den tror jag dessutom saknar ett nr på systemet. Bland hefetyperna är annars Weihenstephaner en riktig goding, som så klart ska hällas upp på samma ömsinta sätt som du skriver om Erdingern :-)

2006-11-10 @ 00:29:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback