Hemma igen

Sedan några dagar är jag åter på svensk mark! Det blev två helt fantastiska veckor i Kenya. Jag är väldigt glad över att jag åkte med på resan, det var verkligen en erfarenhet. Det var min första gång någonsin i Afrika och det kändes verkligen som att besöka en helt annan värld. Nästan lite overkligt.

Den första av de två veckorna spenderade vi i Homa Bay vid Victoriasjön. Där arbetade vi med Mary's Library, biblioteket som min kompis Lina startade för fem år sedan. Vi hjälpte till med att få iordning bibliotekets nya lokaler, målade och renoverade möbler, beställde och registrerade nya böcker, installerade datorer och mycket annat.

Homa Bay var fattigt, 25 % av befolkningen där bär på aids och en relativt hög andel av barnen av undernärda. Trots det så kändes atmosfären ändå positiv och företagsamheten överraskade. Överallt fanns diverse olika verksamheter, små stånd där det såldes allt mellan himmel och jord, det bedrevs taxirörelser per cykel och transportverksamheter med små skrangliga vagnar som drogs av män eller åsnor. Utöver arbetet med biblioteket besökte vi barnhemmet i Homa Bay, mödradödligheten är hög och många barn blir mödralösa redan vid födseln, andra blir föräldralösa pga att föräldrarna dött i aids. Det var mycket starka intryck och man ville bara ta med sig alla fina barn hem i väskan...

I övrigt så väckte vi muzungos (vitingar) ganska stor uppståndelse. Det blev ett evinnerligt vinkande till barn som pekade och skrattade och ropade "Hey Muzongo!! How are YOU??" När vi besökte olika skolor för att informera om biblioteket var nyfikenheten stor och det tycktes häftigt att komma nära, och kanske även röra en vit människa. Det kändes lite overkligt, men alla var glada och snälla så det var bara kul.

Veckan i Homa Bay avslutades med festligheter. Bibliotekets femårsjubileum skulle firas och den nya lokalen skulle invigas. Till denna cermoni hade vi bjudit in Sveriges ambassadör i Kenya, Ann Dismorr, som kom till Homa Bay och höll tal och klippte bandet till det nya Mary's Library! Det var jätteroligt. Det blev fest med barn som sjöng och vi hade hyrt in en grupp traditionella kenyanska dansare som underhöll i häftiga dräkter. Riktigt bra drag! och vi genomförde även en parad genom Homa Bay, det var så roligt och allt blev väldigt lyckat!!

Lite bilder från Homa Bay:

Homa Bay


Biblioteket


Barnhemmet


På besök hemma hos MaryInvigningsfesten för nya biblioteket


Kommentarer
Postat av: Fia

Jag önskar att ni hade tagit med er en av barnhemsbarnen hem. Vi skulle ha kunnat dela lika på vårdnaden. Ungefär som när vi tänkte adoptera en ryskt barnhemsbarn...

2010-10-13 @ 21:26:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback