Sofia funderar över 1990-talet...

Jag tror att jag har blivit förslappad av att vara ledig... har svårt att ta mig för någonting, men det är ganska skönt iofs! Har nästan läst ut "Lasermannen", boken som jag köpte på bokrean. När man pluggar har jag aldrig ro eller samvete att läsa nått annat än kurslitteratur, men nu så ligger jag och läser timmar i sträck. Det är en trevlig sysselsättning!

Boken är riktigt bra för övrigt, en riktig samhällskildring från början av 90-talet, med Ny demokrati, nynazism, budgetkris och andra hemskheter. Det blir en hel del riktiga flashbacks från något som känns som en svunnen tid, nämligen min barndom... Även om jag bara var en si sådär 8-10 år så hade man ju ändå rätt bra koll på omvärlden. Jag kommer ihåg hur rädd jag var för lasermannen och att jag tyckte mig se röda laserprickar på täcket innan jag skulle sova, jag kände mig dock lite trygg när det kom fram att lasermannen bara sköt människor med mörkt hår. Med mina blonda lockar hade jag inget att frukta, men min pappa hade ju mörkt hår, så det var ändå lite läskigt. Jag kommer även ihåg att jag frågade mamma vad "galoscher" (stavas det så?) var för något eftersom jag inte riktigt förstod mig på Ny demokratis valslogan "Drag under galoscherna", i ärlighetens namn så har det nog inte mycket med ålderna att göra, har fortfarande vissa svårigheter att se någon djupare mening där... 

 Jag började fundera över en annan grej nu när jag låg och läste, nämligendet här med den svenska nynazismen, hur är det egentligen ställt med den? I början av 90-talet var ju nynazismen verkligen på tapeten och i Eskilstuna, där jag bodde, så kryllade det verkligen av små bastanta renrakade ynglingar med stålhättekängor och bombarjackor, det var verkligen olustigt. Kanske beror det på att jag flyttade från Eskilstuna (som tydligen var någonslags nynazistisk högborg...) för typ 8 år sedan, men jag har verkligen inte sett en skinhead på år och dar vad jag kan komma på!? Finns det några skinnskallar kvar i Sverige eller har de växt upp och kommit till djupare insikt? Eller är det bara jag som är blind och naiv som vanligt...?

44180-422

By the way, hur fan kunde över 6,7% av svenskarna rösta på ett parti som Ny demokrati?? Det övergår mitt förstånd. Det skulle vara intressant och prata med någon av dessa medborgare, men jag antar att det är svårt att få någon att erkänna en sån grej, att som väljare bli köpt med så billiga tricks... Hur kunde man svälja den invandrarfientliga populistiska jargongen med hull och hår? Och dessa jävla ölbackar? Vad fyllde de för syfte egentligen? 

Nä, nu ska jag läsa lite mera och fundera vidare... :)

Kommentarer
Postat av: Linda

Själv kommer jag ihåg när VAM gjorde ett propagandabesök i Övik. Min dåvarande pojkvän och hans polare bestämde sig för ta mopparna ner på stan och kicka några bleka VAM-arslen. Som tur var fick jag dom att lämna tillhyggena hemma.. Det kryllade verkligen av massa okunniga nynazis även i min håla. Men även där verkar de gått under jord..tur det.

2006-06-04 @ 23:29:33
Postat av: Mor

Det värsta är att jag tror att det enda som hänt är att dem har bytt ut bombarjackor och kängorna mot kostym och loafers...

2006-06-05 @ 09:12:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback