Äventyret i Champagne

Tillbaka i Bryssel efter en underbar helg i Champagne! Resan var mycket lyckad och vi fick se massor, nu kan jag nästan allt om champagne ska ni veta! Jag kan verkligen rekommendera ett besök i Champagne, man får verkligen en helt annan känsla för vad champagne innebär och regionen är ännu inte förstörd av turism, det känns genuint när man sitter i köket hos någon gammal Champagnebonde och delar en flaska bubbel utan vare sig guldig etikett eller folie runt korken...

Här följer en liten resumé av vår champagneresa i korthet:

Dag 1 (fredag): Vi lämnar Bryssel på eftermiddagen för att åka de dryga 30 milen ner till Champagne i vår lilla svarta hyrbil. En resa som var beräknad att ta dryga tre timmar tas oss dryga sju, detta på grund av diverse felåkningar, dålig skyltning och en krock. Ja, ni läste rätt, så snart vi passerat den franska gränsen krockar vi med en annan bil. Hur typiskt är inte det?? Vi fick glassa runt i Champagne i en helt massakerad bild de följande dagarna. Vid tiotiden på kvällen kom vi till slut fram till vårt hotell i Reims och kunde äta och sova.


Vår krockade bil.

Dag 2 (lördag): Vi utforskar staden Reims som är en av de största städerna i Champagne. Här gör vi ett besök på champagnehuset Mumm och få en riktigt bra introduktionslektion i Champagnetillverkning (och provsmakning, givetvis!). Summa Summarum är Mumm mumma... Riktigt gott!!

  

Efter besöket på Mumm passar vi på att besöka katedralen i Reims, här har många franska kungar krönts!Eftermiddagen spenders i byar runt den lilla staden Epernay, vi besöker Avize, Cramant och Ay. Av dessa byar är Cramant en grand cru, det betyder att det är en by som producerar druvar av högsta klass. Om en champagne har namnet grand cru så betyder det att den endast innehåller druvor från crand cru-byar (se vad mycket jag har lärt mig den här helgen!!)

           

Kvällen och natten spenderas vi i Epernay, därifrån kommer Moët & Chandon.

Dag 3 (söndag): Vi fortsätter att utforska Epernays omgivningar och besöker champagnetillverkare i byn Venteuil. Trots vissa kommunikationssvårigheter har vi det väldigt trevligt hos alla rara och glada champagnebönder. Lunch intas i den lilla staden Hautvillers där munken Dom Perignon ligger begravd.

        

Champagnebesöket avslutas med en visit hos Moët & Chandon inne i Epernay. Moët & Chandon är den störste tillverkaren i regionen och har lyckats marknadsföra sig som det verkliga lyxmärket. Och visst var det lyxigt, även om den familjekänsla som fanns hos de andra producenterna vi besökte inte riktigt ville infinna sig. I Epernays underjord har Moët & Chandon grävt ur ungefär 28 km tunnlar där champagnen lagras. Där fick vi gå runt, det var miljontalsflaskor på rad efter rad ska ni veta.

     

Därefter sa vi adjö till Champagne ocg begav oss åter mot Bryssel. Glada i hågen och med bilen fullastad med den ädla drycken. We'll be back!!

Kommentarer
Postat av: Karolina

Hej!
Oj vilken helg det blev i Champagne!! Kul!
Men hur gick det egeteligen med bilen, det är väl andra bilen du är med och krockar sen bara en kort tid? Hoppas det inte blev alltför dyrt och självklart att ni inte skadat er på något vis.
Tack för inbjudan igen!
Jag och Daniel kommer!
Kramar

2007-08-20 @ 16:26:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback